Η ισχύς εν τη ενώσει: Πώς αφρικανική ΜΚΟ και Έλληνες γιατροί άλλαξαν τη ζωή της 12χρονης Kadada – Η συγκινητική ιστορία της

January 22, 2023

Η ισχύς εν τη ενώσει: Πώς αφρικανική ΜΚΟ και Έλληνες γιατροί άλλαξαν τη ζωή της 12χρονης Kadada – Η συγκινητική ιστορία της


Διαφ.

Η ισχύς εν τη ενώσει: Η ζωή ενός 12χρονου κopιτσιού από την Αφρική άλλαξε για πάντα μετά την πρωτοβουλία ΜΚΟ και Ελλήνων γιατρών να τη χειρουργήσουν.

 



H Kadada είναι ένα κopίτσι 12 ετών που γεννήθηκε στη μέση ενός χωραφιού στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όταν ήταν δύο ετών νόσησε από φυματίωση που είχε ως αποτέλεσμα μία σοβαρή και επώδυνη παραμόρφωση στη σπονδυλική της στήλη.

Η παραμόρφωση αυτή επηρέασε και το περπάτημα του παιδιού, ενώ διατάραξε και την αναπνευστική λειτουργία της και τη σωματική της ανάπτυξη. Η πιθανότητα να μείνει για πάντα παράλυτη ήταν πολύ μεγάλη, σύμφωνα με τον Δρ. Μάριο Λυκίσσα που μίλησε στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN και ήταν ένας εκ των ανθρώπων που έσωσαν τη μικρή Kadada.

Πολλοί οι ήρωες της μικρής Kadada

Πολλοί άνθρωποι ένωσαν τις δυνάμεις τους γι’ αυτό, όπως και ο ίδιος τονίζει. «Πολλοί ήρωες, μπροστά και πίσω από τις κάμερες συνέβαλαν», λέει χαρακτηριστικά.

Όπως εξηγεί, μία ΜΚΟ που εδρεύει στην Αφρική, ουσιαστικά εντόπισε το παιδί και σε συνεργασία με Έλληνες γιατρούς και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών κατάφεραν να το φέρουν στην Ελλάδα -μετά από πολλές προσπάθειες.

«Το χειρουργήσαμε την προηγούμενη εβδομάδα και πήγαν όλα τόσο καλά, τόσο ανέλπιστα καλά. Το παιδί είναι τώρα σπίτι, σε ένα διαμέρισμα που νοικιάζεται εδώ στην Αθήνα», λέει στο τέλος ο ίδιος και τονίζει πως το πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη έχει διορθωθεί πλήρως.

Η 12χρονη Kadada θα παραμείνει για άλλες δύο εβδομάδες στην Ελλάδα και έπειτα θα επιστρέψει στην Αφρική.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: