Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος γιγάντιου νούφαρου – Με διάμετρο άνω των τριών μέτρων

February 2, 2023

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν νέο είδος γιγάντιου νούφαρου – Με διάμετρο άνω των τριών μέτρων


Διαφ.

Κι ήταν εδώ και σχεδόν δύο αιώνες μπροστά στα μάτια τους

 Νέο είδος γιγάντιου νούφαρου -που «κρυβόταν» σε κοινή θέα εδώ και 177 χρόνια- ανακάλυψαν οι επιστήμονες.

Το πελώριο φυτό βρισκόταν στα αρχεία των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων του Kew του Λονδίνου, φυόταν και μεγάλωνε, ωστόσο ήταν εσφαλμένα αναγνωρισμένο ως άλλο είδος.

Τώρα, μια λεπτομερής επιστημονική έρευνα αποκαλύπτει πως πρόκειται για νέο είδος για την επιστήμη.

Το φυτό με την επιστημονική ονομασία Victoria boliviana -που προέρχεται από τη Βολιβία, όπου φύεται σε μία μόνο περιοχή στα ποτάμια συστήματα του Αμαζονίου- κατέχει το ρεκόρ για το μεγαλύτερο νούφαρο του κόσμου, με τα φύλλα του να ξεπερνούν σε πλάτος τα τρία μέτρα.

Ο φυτοκόμος Κάρλος Μαγκνταλένα, ένας από τους κορυφαίους ειδικούς του κόσμου επί των νουφάρων, υποψιαζόταν καιρό πως το φυτό ήταν διαφορετικό από τα άλλα δύο γνωστά είδη γιγάντιων νουφάρων, τα Victoria amazonica και Victoria cruziana.

To νούφαρο φύεται στα ποτάμια συστήματα του Αμαζονίου στη Βολιβία – Φωτ.: Carlos Magdalena

Οπότε, επιστήμονες από τη Βολιβία -από το Εθνικό Φυτολόγιο της Βολιβίας, τους Βοτανικούς Κήπους της Σάντα Κρουζ και το Δημόσιο Βοτανικό Κήπο της Ρινκονάδα- δώρισαν στο Λονδίνο μερικούς σπόρους.

«Αυτό σήμαινε πως μπορούσε να μεγαλώσει πλάι πλάι με τα άλλα δύο είδη, κάτω από ακριβώς τις ίδιες συνθήκες. Από τη στιγμή που το φυτέψαμε, μπορούσαμε ξεκάθαρα να δούμε πως κάθε μέρος του φυτού ήταν εντελώς διαφορετικό» εξήγησε ο Μαγκνταλένα στο BBC.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το εύρημα ως το «αποκορύφωμα» της καριέρας του.

Με πληροφορίες από BBC

 


Πηγή

Διαβάστε επίσης: