Ο πιο διάσημος «μετεωρολόγος» του κόσμου δεν είναι άνθρωπος

February 3, 2023

Ο πιο διάσημος «μετεωρολόγος» του κόσμου δεν είναι άνθρωπος



Ο Πανξατόνι Φίλ έκανε την πρόγνωση του

 



Σε μια μικρή κωμόπολη των ΗΠΑ μαζεύτηκαν χιλιάδες επισκέπτες. Όχι δεν γινόταν κάποιο μεγάλο φεστιβάλ, αλλα μια μικρή γιορτή. Όλος ο κόσμος μαζεύτηκε για να δει τον Πανξατόνι Φιλ, τον πιο διάσημο μετεωρολόγο του κόσμου. Που δεν είναι καν άνθρωπος.

Ο Πανξατόνι Φιλ είναι μια μαρμότα, η οποία βγήκε από την φωλιά της και κοίταξε τη σκιά του, κάτι που σημαίνει ότι ο χειμώνας θα κρατήσει για άλλες έξι εβδομάδες στην Βόρεια Αμερική, αν και είναι ένας από τους ηπιότερους τα τελευταία χρόνια.

Στην πόλη Πανξατόνι λοιπόν ο κόσμος που συγκεντρώθηκε για να γιορτάσει την Ημέρα της Μαρμότας και να δει τον Φιλ, όταν θα βγει από την κουφάλα του δέντρου που έχει μετατρέψει σε σπίτι του και να κάνει ία πρόγνωση για τον καιρό. Ο επίσημος διερμηνέας του, ανέλυσε τις κινήσεις του και λίγο αργότερα ανακοίνωσε την ετυμηγορία του στους παρευρισκόμενους, οι οποίοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. Ο Φιλ είδε τη σκιά του και αυτό σημαίνει ότι ο βαρύς χειμώνας θα κρατήσει ακόμα έξι εβδομάδες.

Όπως αναφέρει το έθιμο, αν η μαρμότα κοιτάξει τη σκιά της στις 2 Φεβρουαρίου, τότε η παγωνιά θα συνεχιστεί μέχρι και τα μέσα του Μαρτίου. Αν πάλι ο καιρός είναι συννεφιασμένος και δεν υπάρχει σκιά, τότε η άνοιξη δεν αργεί για πολύ ακόμα.

Το έθιμο της Ημέρας της Μαρμότας, ήρθε στην Πενσυλβάνια από τους Γερμανούς αγρότες, όταν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, πριν δυο περίπου αιώνες. Η πρώτη επίσημη γιορτή, σύμφωνα με τη Λέσχη της Μαρμότας του Πανξατόνι, έγινε το 1886. Οι περισσότεροι, σαν όνομα, θα την γνωρίζετε από την ομώνυμη ταινία, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Bill Murray.

Αυτός ο χειμώνας στη Βόρεια Αμερική ήταν αρκετά ήπιος, αν και αυτό με βάση την πρόβλεψη του Φιλ, μάλλον θα αλλάξει σύντομα. Περίπου μισό εκατομμύριο νοικοκυριά, έμειναν χθες χωρίς ρεύμα, σε Τέξας, Μισισίπι, Άρκανσο και Τενεσί, λόγω του χιονόνερου αλλά και των πολύ ψυχρών ανέμων που πνέουν σε αυτές τις περιοχές.

Οι άνθρωποι μετεωρολόγοι φαίνεται μάλιστα να συμφωνούν με τον Φιλ, αφού προβλέπουν πως τις επόμενες ημέρες, οι βορειονατολικές ΗΠΑ, θα βιώσουν μια παγωνιά ιστορικών διαστάσεων, με το θερμόμετρο να φτάνει ακόμα και τους -46 βαθμούς Κελσίου. Άρα ο Φιλ μάλλον κάνει σωστά τη δουλειά του.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: