Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Νεκρός γνωστός Έλληνας ηθοποιός, o σπαρακτικός αποχαιρετισμός στο facebook

February 8, 2023

Θρήνος στον καλλιτεχνικό χώρο: Νεκρός γνωστός Έλληνας ηθοποιός, o σπαρακτικός αποχαιρετισμός στο facebook


Διαφ.

Ο Μάκης Πανώριος, γνωστός Έλληνας ηθοποιός, άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 88 ετών, σκορπίζοντας θλίψη στον καλλιτεχνικό χώρο.Την είδηση γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Facebook, o πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, υπογραμμίζοντας: «Έφυγε ένας αξιόλογος άνθρωπος του θεάτρου και των γραμμάτων. Ηθοποιός, συγγραφέας, εικονογράφος και κριτικός θεάτρου. Πολυσχιδής, υπηρέτησε το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση πλάθοντας ποικίλους ρόλους! Γεννημένος το 1935 θα ταφεί στην πατρίδα του την Κεφαλλονιά.. Καλό ταξίδι αγαπημένε συνάδελφε Μάκη Πανώριε».

Ποιος ήταν ο Μάκης Πανώριος

Ο Μάκης Πανώριος γεννήθηκε το 1935 στην Κεφαλλονιά. Σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Σχεδίου και Ζωγραφικής ABC και θέατρο στη Δραματική Σχολή Θεάτρου και Σκηνοθεσίας του Πέλου Κατσέλη.

Εργάστηκε ως ηθοποιός για 18 χρόνια στο ελεύθερο θέατρο και δέκα χρόνια στο Εθνικό Θέατρο, καθώς και στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.

Ως συγγραφέας έγραψε μυθιστόρημα, νουβέλα, διήγημα, θέατρο, κριτική βιβλίου και κινηματογράφου, ενώ έχει εικονογραφήσει περισσότερα από πεντακόσια βιβλία, έχει επιμεληθεί και προλογίσει περί τα εκατό.

Η παρθενική του εμφάνιση στο θέατρο έγινε στο έργο “Το τραγούδι του νεκρού αδερφού” του Mίκη Θεοδωράκη, στο ρόλο του Χάρου, το 1962, με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, ενώ πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα ήταν με το μυθιστόρημα “Η κατάκτηση”, το 1970.

Συμμετείχε με την ανακοίνωση «30 χρόνια ελληνικής εφ: μια σύντομη ελληνική θεώρηση» στην Ημερίδα για την ελληνική επιστημονική φαντασία, που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα, το Νοέμβριο 1998.

Είχε βραβευτεί με τα βραβεία Karel (1993), για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία και με Χρυσό Ικαρομένιππο (1996) για το διήγημά του «Ηθοποιός».

Πέθανε ο Μάκης Πανώριος


Πηγή

Διαβάστε επίσης: