Πανικός σε πτήση της Qatar Airways – Ούρλιαζαν οι επιβάτες όταν έχασε απότομα ύψος

February 9, 2023

Πανικός σε πτήση της Qatar Airways – Ούρλιαζαν οι επιβάτες όταν έχασε απότομα ύψος


Διαφ.

«Αυτό ήταν, θα συντριβούμε…»

 Ένας ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας μίλησε για το απόλυτο πανικό στην καμπίνα ενός «πλήρως φορτωμένου» Dreamliner της Qatar Airways το οποίο έχασε απότομα ύψος μετά την απογείωσή του από τη Ντόχα, φτάνοντας κοντά στην πρόσκρουσή του στη θάλασσα. Ένα άτομο έκανε εμετό, είπε – και «οι επιβάτες της καμπίνας ούρλιαζαν».

Ο Lucas Andersson είναι ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας για 20 χρόνια – και έτυχε να είναι επιβάτης στην πτήση QR161 από τη Ντόχα στην Κοπεγχάγη στις 10 Ιανουαρίου, μια πτήση στις 2 το πρωί που , το αεροσκάφος της οποίας έπεφτε με 50 πόδια το δευτερόλεπτο μετά την απογείωσή του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία καταγραφής της απογείωσης από το Flightradar24.com, το αεροσκάφος έφτασε σε απόσταση 850 ποδιών από το νερό – ή 17 δευτερόλεπτα – έχοντας αρχικά ανέβει στα 1.850 πόδια, μεταδίδει η Daily Mail.

Ο 43χρονος Άντερσον – που ταξίδευε με τη σύζυγό του και δύο αγόρια ηλικίας 11 και 9 ετών, μαζί με την οικογένεια της αδερφής του – είπε: «Μετά από περίπου 70 δευτερόλεπτα πτήσης, άρχισε να ακούγεται ξαφνικά ένας δυνατός ήχος, καθώς το αεροπλάνο πήρε απότομη κλίση προς τα κάτω.

Οι επιβάτες άρχισαν να ουρλιάζουν σε όλη την καμπίνα, ενώ ένας άνδρας μπροστά από την αδελφή μου έκανε ακόμη και εμετό, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η ξαφνική “βουτιά” να πέρασε απαρατήρητη από κανέναν» ανέφερε αρχικά οπ βετεράνος ελεγκτής και πρόσθεσε:

«Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να κοιτάξω έξω από το παράθυρο για να προσπαθήσω να δω πόσο ψηλά ήμασταν, αλλά ήταν σκοτάδι. Ο μικρότερος γιος μου δίπλα μου ήταν τρομοκρατημένος – κι εγώ το ίδιο – οπότε προσπάθησα να παραμείνω ήρεμος για χάρη του.

Τότε πέρασε από το μυαλό μου πως αυτό ήταν, θα συντριβούμε. Όντας στη βιομηχανία αερομεταφορών, γνωρίζω πόσο κρίσιμη είναι η φάση της αναχώρησης και η κάθοδος με τόσο υψηλό ρυθμό. Ήταν πολύ τρομακτικό».

Ο Άντερσον είπε πως το αεροπλάνο – ένα 787-8 με χωρητικότητα σχεδόν 250 ατόμων – ήταν «φορτωμένο», ενώ το ταξίδι ξεκίνησε χωρίς προβλήματα. «Όλα ήταν φυσιολογικά και δεν υπήρξαν καθυστερήσεις. Απογειωθήκαμε μόλις 20 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα.

Από το πιλοτήριο μας είπαν ότι θα ήταν μια ευχάριστη πτήση με μόνο κάποιες ελαφρές αναταράξεις που προβλέπονταν περίπου δύο ώρες μετά την πτήση» ανέφερε.

Μετά την τρομακτική κάθοδο του αεροπλάνου, αρκετοί ρώτησαν τις αεροσυνοδούς τι την προκάλεσε, αλλά δεν δόθηκε καμία εξήγηση. «Αυτό είναι ένα από τα πράγματα που κατά τη στιγμή του περιστατικού ήταν πραγματικά ενοχλητικό.
Ούτε μια λέξη από το πιλοτήριο μετά, οπότε ο κόσμος στράφηκε στις αεροσυνοδούς, οι οποίες απλώς είπαν ότι όλα ήταν φυσιολογικά και ότι πετάξαμε μέσα από κάποιες απροσδόκητες καιρικές συνθήκες. Πιθανότατα ούτε αυτοί γνώριζαν τι συνέβη και απλώς προσπαθούσαν να ηρεμήσουν τον κόσμο» είπε κλείνοντας.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: