Απολίθωμα 319 εκατομμυρίων ετών δείχνει την εξέλιξη του εγκεφάλου των ψαριών

February 10, 2023

Απολίθωμα 319 εκατομμυρίων ετών δείχνει την εξέλιξη του εγκεφάλου των ψαριών


Διαφ.

«Συναρπαστικό και απροσδόκητο εύρημα»

 Μια σάρωση του κρανίου ενός απολιθωμένου ψαριού ηλικίας 319 εκατομμυρίων ετών οδήγησε στην ανακάλυψη του αρχαιότερου παραδείγματος ενός καλά διατηρημένου εγκεφάλου σπονδυλωτών.

Το απολίθωμα του κρανίου, που ανήκει στον εξαφανισμένο Coccocephalus wildi, βρέθηκε σε ανθρακωρυχείο στην Αγγλία πριν από περισσότερο από έναν αιώνα, σύμφωνα με ερευνητές της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature την Τετάρτη.

Το απολίθωμα είναι το μόνο γνωστό δείγμα αυτού του είδους ψαριού, έτσι οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν στις ΗΠΑ και από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποίησαν τη μη καταστροφική τεχνική απεικόνισης με σάρωση μέσω αξονικής τομογραφίας από υπολογιστή (CT) για να εξετάσουν το εσωτερικό του κρανίου.

Η εικόνα CT έδειξε μια «άγνωστη άμορφη μάζα», ανέφερε ένα δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Το ξεχωριστό, τρισδιάστατο αντικείμενο είχε μια σαφώς καθορισμένη δομή με χαρακτηριστικά που είχαν βρεθεί σε εγκεφάλους σπονδυλωτών: ήταν αμφίπλευρα συμμετρικό, περιείχε κοίλα διαστήματα παρόμοια σε εμφάνιση με κοιλίες και είχε εκτεινόμενα νήματα που έμοιαζαν με κρανιακά νεύρα.

«Αυτό είναι ένα τόσο συναρπαστικό και απροσδόκητο εύρημα», δήλωσε στο CNN ο συν-συγγραφέας της μελέτης Sam Giles, παλαιοντολόγος σπονδυλωτών και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, προσθέτοντας ότι «δεν είχαν ιδέα» ότι υπήρχε εγκέφαλος μέσα όταν αποφάσισαν να μελετήσουν το κρανίο.

«Ήταν τόσο απροσδόκητο που μας πήρε λίγο χρόνο για να είμαστε σίγουροι ότι στην πραγματικότητα ήταν εγκέφαλος. Η ανατομία του εγκεφάλου σε αυτό το απολίθωμα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην κατανόησή μας για την εξέλιξη του εγκεφάλου στα ψάρια», πρόσθεσε.

Καλύπτει «σημαντικά κενά» στη γνώση

Το C. wildi ήταν ένα ψάρι με ραχοκοκαλιά και πτερύγια που στηρίζονταν σε οστέινες ράβδους που ονομάζονται «ακτίνες» και εκτιμάται ότι είχε μήκος 15 με 20 εκατοστά, κολυμπούσε κοντά σε εκβολές και έτρωγε μικρά υδρόβια ζώα και υδρόβια έντομα , σύμφωνα με τους ερευνητές.

 


Πηγή

Διαβάστε επίσης: