Η Ιαπωνία ξαναμέτρησε τα νησιά της και βρήκε άλλα… 7.200 -Τι συνέβη

February 15, 2023

Η Ιαπωνία ξαναμέτρησε τα νησιά της και βρήκε άλλα… 7.200 -Τι συνέβη


Διαφ.

Ο αριθμός των νησιών της Ιαπωνίας διπλασιάστηκε μετά από μια νέα καταμέτρηση που έγινε στη νησιωτική χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού.

  

Η καταμέτρηση του αριθμού των νησιών που είναι διάσπαρτα σε μια έκταση άνω των 370.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δεν είναι βέβαια εύκολη υπόθεση στην Ιαπωνία με τη συχνή ηφαιστειακή δραστηριότητα και τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Πόσo μάλλον όταν σχηματίζονται διαρκώς νέα νησιά και άλλα εξαφανίζονται αθόρυβα. Αλλά οι γεωγράφοι λένε τώρα ότι ο αριθμός των περίπου 6.000 νησιών που αναφέρονται στις επίσημες στατιστικές της Ιαπωνίας απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Χρησιμοποιώντας τεχνολογία ψηφιακής χαρτογράφησης οι γεωγράφοι θα ανακοινώσουν προσεχώς ότι ο αριθμός των νησιών της χώρας των Χρυσανθέμων είναι στην πραγματικότητα τουλάχιστον διπλάσιος, σύμφωνα με τον Guardian. Στην πρώτη τέτοιου είδους έρευνα εδώ και 35 χρόνια η Αρχή Γεωχωρικών Πληροφοριών της Ιαπωνίας καταμέτρησε συνολικά 14.125 νησιά , δηλαδή 7.273 περισσότερα απ’ ό,τι πιστευόταν προηγουμένως.

Η περί ης ο λόγος κρατική υπηρεσία, που αναμένεται να δώσει εντός των επόμενων εβδομάδων στη δημοσιότητα τα ευρήματά της, σημείωσε πάντως ότι οι νέες πληροφορίες είναι απίθανο να αλλάξουν το μέγεθος του εδάφους ή των χωρικών υδάτων της Ιαπωνίας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Η υπηρεσία ξεκίνησε τη νέα έρευνα μετά την κριτική ότι η προηγούμενη καταμέτρηση ήταν ξεπερασμένη, άρα ο πραγματικός αριθμός των νησιών της Ιαπωνίας ενδεχομένως να είναι δραματικά υψηλότερος.

Ένας βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων ζήτησε επανακαταμέτρηση των νησιών το 2021 σημειώνοντας από το βήμα της Βουλής ότι «η ακριβής κατανόηση του αριθμού των νησιών είναι προς το εθνικό συμφέρον».

Στην προηγούμενη έρευνα του 1987 από την ιαπωνική ακτοφυλακή χρησιμοποιήθηκαν χάρτινοι χάρτες για την καταμέτρηση των νησιών, τα οποία ορίζονταν ως χερσαίες μάζες περιφέρειας τουλάχιστον εκατό μέτρων, και βρέθηκε ότι ήταν 6.852. Στη νέα έρευνα, αξιωματούχοι χρησιμοποιήσαν το ίδιο κριτήριο μεγέθους, αλλά μέτρησαν τα νησιά χρησιμοποιώντας ψηφιοποιημένους χάρτες, ενώ διασταύρωσαν τα δεδομένα με προηγούμενες αεροφωτογραφίες και άλλα στοιχεία.

Κάποιες από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας αποτελούνται από τεράστιους αριθμούς νησιών. Η βόρεια περιφέρεια Χοκάιντο – ένα από τα τέσσερα κύρια νησιά της χώρας, μαζί με το Χονσού, το Σικόκου και το Κιούσου – έχει 1.473, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, ενώ εκείνη του Ναγκασάκι στα νοτιοδυτικά απαρτίζεται από 1.479 νησιά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: