“Γιώργο μου, ξεκουράσου”: Βαρύ πένθος για τη Ναταλία Γερμανού, στο πλευρό της μητέρας της για την τραγική απώλεια

February 22, 2023

“Γιώργο μου, ξεκουράσου”: Βαρύ πένθος για τη Ναταλία Γερμανού, στο πλευρό της μητέρας της για την τραγική απώλεια


Διαφ.

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ναταλία Γερμανού και η οικογένειά της, καθώς έφυγε από τη ζωή ο πατριός της και σπουδαίος ιστορικός Γιώργος Δερτιλής.Με μία συγκινητική ανάρτηση η Ναταλία Γερμανού μοιράστηκε την τραγική είδηση του θανάτου του πατριού της, Γιώργου Δερτιλή. Ο σπουδαίος ιστορικός ήταν παντρεμένος με την Εριέττα Μαυρουδή, μητέρα της δημοφιλούς παρουσιάστριας του ALPHA.

Ενώ κοινοποίησε στο Facebook και το συλλυπητήριο μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ναταλία Γερμανού – Η ανάρτηση για τον πατριό της που έφυγε από τη ζωή

«Αυτός ο σπουδαίος άνθρωπος, ήταν ο δεύτερος πατέρας μου. Ο πατριός μου. Τα τελευταία 25 χρόνια χάζευα το λόγο του, τη μόρφωσή του, τη σπάνια ευγένεια και τη γλυκύτητα που είχε σαν άνθρωπος. Δεν ξέρω για ποιο πράγμα καμάρωνα πιο πολύ για τις συζητήσεις που κάναμε -κι όσα μάθαινα από κείνον- ή για την απίστευτη αγάπη που είχε στη μητέρα μου. Γιώργο μου αγαπημένε.. ξεκουράσου. Σ αγαπάμε», έγραψε η Ναταλία Γερμανού.

Ενώ γενικά οι τελευταίες μέρες ήταν  “δύσκολες” για τη Ναταλία Γερμανού

Ποιος ήταν ο Γιώργος Δερτιλής;

Ο Γιώργος Δερτιλής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939 και σπούδασε δημόσιο δίκαιο και οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στη συνέχεα πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Θεωρία και την Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, το 1978, διορίστηκε ειδικός επιστήμονας της οικονομικής ιστορίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, της οποίας έγινε υφηγητής το 1980.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1983, εξελέγη τακτικός καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών, από το οποίο αποχώρησε το 2002 με τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.

Το 2000 εξελέγη καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι ενώ υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ.α.

Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-2002), του οποίου ήταν ο ιδρυτής. Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (1986-1991), τακτικό μέλος και διευθυντής ερευνών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι) καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας.

Τιμήθηκε με το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής και του είχε απονεμηθεί η γαλλική υπηκοότητα.

Έφυγε από τη ζωή στις 20 Φεβρουαρίου 2023, στα Κύθηρα, όπου ζούσε μόνιμα τα τελευταία χρόνια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: