«Φταίνε αυτοί που κυβερνούν, να καούν. Αφήστε τουλάχιστον να τη δω στο πλάνο»: Ράκος η γιαγιά της Φραντζέσκας

March 10, 2023

«Φταίνε αυτοί που κυβερνούν, να καούν. Αφήστε τουλάχιστον να τη δω στο πλάνο»: Ράκος η γιαγιά της Φραντζέσκας



Συντετριμμένοι η γιαγιά και ο παππούς της Φραντζέσκας Μπέζα, που το νήμα της ζωής της κόπηκε ξαφνικά στα Τέμπη, μίλησαν για την εγγονή τους.



«Λυπάμαι πάρα πολύ για όλα τα παιδιά που χάθηκαν άδικα, αλλά φταίνε όλοι αυτοί που μας κυβερνούν», έλεγε με λυγμούς η γιαγιά της Φραντζέσκας, που «έσβησε» στα Τέμπη.
«Αυτή ήταν η αιτία που χάσαμε τα παιδιά μας, κανένας άλλος», επαναλάμβανε διαρκώς η γιαγιά της Φραντζέσκας, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινό». «Τα παιδιά ήταν μέσα στην καλή χαρά, πήγαν να διασκεδάσουν και μας τα φέρνουν τώρα στο φέρετρο. Να καούν οι αίτιοι, σε όλη τους τη ζωή να τραβούν αυτό τον πόνο που έχουν όλες οι μανάδες και όλες οι οικογένειες».

«Όλοι τους κακούργοι είναι, το παιδί μου δεν θα ζήσει ξανά. Έχω άλλα εγγόνια, αλλά ήταν το αγαπημένο μου», έλεγε με λυγμούς η γιαγιά της Φραντζέσκας.






Το 2019 το νεαρό κορίτσι είχε κυκλοφορήσει ένα δικό του αγγλόφωνο τραγούδι με τον τίτλο «Three years later».

Παππούς Φραντζέσκας: Τα παιδιά μας τα φέρνουν σε νεκροφόρες

Ο παππούς της Φραντζέσκας Μπέζα ξέσπασε μιλώντας για τον χαμό της εγγονής του, η οποία βρισκόταν στα πρώτα βαγόνια της μοιραίας αμαξοστοιχίας.

Η Φραντζέσκα Μπέζα από το Πανόραμα της Θεσσαλονίκης, σπούδαζε στο τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του ΠΑΜΑΚ. Παράλληλα, ασχολούταν με τη μουσική, με σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας Χορτιάτη.

«Χρυσό παιδί, τι να σας πω, ήταν ενθουσιασμένη. Δεν μεγάλωσε με κακία και όλα αυτά, και όλοι οι παππούδες ήταν μία χαρά. Και η μαμά και ο μπαμπάς και τα παιδιά. Δεν έχουμε παράπονο, ούτε το παιδί μας. Ό,τι χρειαζόταν πάντα του τα παρείχαμε. Τραγουδούσε με τον μπαμπά της, ο μπαμπάς της έπαιζε πιάνο και τραγουδούσε αυτή. Και το τραγούδι αυτό το είπε για τα 3 χρόνια.






Μόλις άνοιξα, δεν είδα κάτι, είδα τα γράμματα τα λευκά και λέω τραγουδάει στους αγγέλους. Και λέω αυτό το όνομα είναι πολύ δικό μας, και μετά βλέπω τις φωτογραφίες της. Και φωνάζω: γιαγιά σήκω να δεις την εγγονή σου στην τηλεόραση που τραγουδάει. Σας ευχαριστούμε πολύ, την είδαμε τουλάχιστον για τελευταία φορά», είπε αρχικά ο παππούς της Φραντζέσκας.

«Ήταν παιδί που το αγαπούσαμε πολύ, πάρα πολύ, δεν την αφήναμε ποτέ. Αυτό να μην ξαναγίνει σε κανέναν, σε καμία χώρα του κόσμου. Είναι ανθρώπινο λάθος, φταίει και ο σταθμάρχης, φταίνε που δεν έκαναν έλεγχο στις γραμμές. Φταίει το σύστημα που δεν το είχαν τοποθετήσει. Πολλά φταίνε. Και ποιος ξέρει πόσα άλλα υπάρχουν και δεν τα γνωρίζουμε. Και μας, τα παιδιά μας ανεβαίνουν να πάνε να χαρούν και τα φέρνουν σε νεκροφόρες», ανέφερε ξεσπώντας.

Για τα όνειρα που είχε η εγγονή του

«Χαρούμενο παιδί. Από 5 ετών πήγαινε και έπαιρνε μαθήματα βιολιού. Έπαιζε πιάνο, μόνη της έμαθε να παίζει τις νότες του πιάνου. Τραγουδούσε, συνέταξε μόνη της τα λόγια του τραγουδιού, τους στίχους, όλα. Η ίδια το τραγούδησε και την συνόδευε ο πατέρας της. Ήθελε να γίνει ψυχολόγος στην αρχή. Έδωσε εξετάσεις και πέρασε πρώτη στην Βαλκανικών Σπουδών. Είχε έφεση στις γλώσσες, ήθελε να μάθει ισπανικά, αραβικά. Της άρεσε να είναι με κόσμο. Άκουγε, όπου πόνος φίλης να είχε στεναχώρια, καθόταν και την άκουγε. Ακόμα και με μεγάλους συζητούσε», είπε χαρακτηριστικά.

«Εγώ την είχα αναλάβει. Όλη την ημέρα την είχα εγώ, οι γονείς στη δουλειά. Ο Θεός θα την φύλαξε. Να το βγάλετε αυτό στη δημοσιότητα. Ο Θεός προστατεύει όλα τα παιδιά και για κάποιον λόγο τα παίρνει νέα. Πρέπει να βάλουν μυαλό όλοι. Και οι πολιτικοί να μην αρπάζουν όλα τα ρουσφέτια και να λένε ψέματα. Τα παιδιά δεν ξαναγυρίζουν. Όλα έγιναν από ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη και από τις κυβερνήσεις που μας κυβερνούν. Να βγάλετε τα λόγια μου, δεν φοβάμαι κανέναν», κατέληξε στο τέλος συγκινημένος ο παππούς της.

Όσα είπε η γιαγιά της Φραντζέσκας στο Mega

Η γιαγιά της Φρατζέσκας μίλησε για την εγγονή της, που χάθηκε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και για τα υπόλοιπα θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Να μιλήσει για την εγγονή της Φραντζέσκα, που πέθανε μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη επιχείρησε η γιαγιά της, Βασιλική, ωστόσο δεν τα κατάφερε αφού ξέσπασε σε κλάματα. Ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος και η Ανθή Βούλγαρη προσπάθησαν να κλείσουν τη σύνδεση για να μην τη φορτίσουν κι άλλο, ωστόσο εκείνη ζήτησε να μείνει στο πλάνο η εγγονή της, Φραντζέσκα, σε ένα βίντεο που τραγουδούσε.






Η Φραντζέσκα Μπέζα επέστρεφε το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου από Αθήνα για Θεσσαλονίκη και καθόταν στα πρώτα βαγόνια. Η μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη της στοίχισε τη ζωή, με την τραγική είδηση να βυθίζει στο πένθος τους γονείς και τους στενούς συγγενείς της. Κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να διαχειριστεί τον πόνο της απώλειας.

«Όχι, όχι, τι να πω… Τα παιδιά βρίσκονται πάνω στον ουρανό. Αχ, ψυχούλες μου γλυκές», είπε χαρακτηριστικά η γιαγιά της. «Μουγγαθήκαμε», πρόσθεσε στη συνέχεια.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: