Βέφα Αλεξιάδου: 6 μυστικά για να φτιάξετε τα πιο αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια για το Πάσχα

April 5, 2023
Οι συμβουλές της Βέφας Αλεξιάδου για τα πιο αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια για το Πάσχα είναι έξι.

Βέφα Αλεξιάδου: 6 μυστικά για να φτιάξετε τα πιο αφράτα και κορδονάτα τσουρέκια για το Πάσχα


Διαφ.

Η Βέφα Αλεξιάδου μας δείχνει τα μυστικά για τα πιο αφράτα τσουρέκια, τα οποία έχουν την τιμητική τους το Πάσχα.(Βίντεο)

 



Πρόκειται για τα πιο πετυχημένα πασχαλινά κορδονάτα τσουρέκια από τη Βέφα Αλεξιάδου, η οποία μοιράζεται όλα τα μυστικά για να βγουν αφράτα βήμα – βήμα και να είναι σίγουρη η επιτυχία.

Υλικά

Αλεύρι για τσουρέκια 2 κιλά
Μαγιά 200 γρ. νωπή ή 6 κουταλιές ξερή
Νερό 1 κούπα χλιαρό (40C)
Ζάχαρη 3 1/3 κούπας
Αλάτι 1 κουταλάκι
Σπορέλαιο 2 κουταλιές
Μαχλέπι 1-2 κουταλιές αλεσμένο
Κακουλέ 1 κουταλάκι αλεσμένο
Γάλα 1 κούπα καυτό
Αυγά 10 σε θερμοκρασίας δωματίου
Βούτυρο 1¾ κούπας λιωμένο ζεστό

Γίνονται 6 πλεξίδες, ο χρόνος προετοιμασίας είναι 2 ώρες και ο χρόνος ψησίματος είναι 20 λεπτά.

Εκτέλεση ακολουθώντας τα μυστικά της Βέφας Αλεξιάδου

Σε μεγάλο μπολ βάλτε το χλιαρό νερό και διαλύστε τη μαγιά.

Ρίξτε αρκετό αλεύρι κι ανακατέψτε με κουτάλι, ώσπου να επιτύχετε πηχτό χυλό.

Σκεπάστε κι αφήστε το μείγμα σε ζεστό, υγρό μέρος, ώσπου να διπλασιαστεί σε όγκο και να κάνει μεγάλες φούσκες. Χρειάζεται περίπου 15΄.

Σε μεγάλη λεκάνη βάλτε τη ζάχαρη, τα μυρωδικά το αλάτι και το σπορέλαιο.

Ρίξτε το καυτό γάλα κι ανακατέψτε λίγο μ’ ένα κουτάλι.

Προσθέστε τ’ αυγά και δουλέψτε το μείγμα ελαφρά με τα χέρια, σπάζοντας τα κροκάδια των αυγών.

Προσθέστε κατόπιν τη μαγιά και δουλέψτε πάλι το μείγμα με τα χέρια.

Στη συνέχεια ρίξτε το αλεύρι σε μεγάλες δόσεις δουλεύοντας το μείγμα με τα χέρια, χωρίς να ζυμώνετε, ώσπου να υγρανθεί όλο το αλεύρι.

Ύστερα πάρτε το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο, λίγο και ρίχνοντάς το επάνω στη ζύμη διπλώστε την πολλές φορές χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Μην περιμένετε ν΄ απορροφηθεί εντελώς το βούτυρο πριν ρίξετε το επόμενο. Δεν πρέπει να παιδέψετε πολύ τη ζύμη, αν θέλετε να επιτύχετε αφράτα και κορδωνάτα τσουρέκια.

width=670

Συμβουλές που δίνει η Βέφα Αλεξιάδου

Η ζύμη πρέπει να είναι ζεστή, απαλή και βουτυρωμένη. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει.

Σκεπάστε την πρώτα με λαδόχαρτο ή πλαστική μεμβράνη κι ύστερα τυλίξτε την μέσα σε μια κουβέρτα.

Αφήστε τη να σταθεί σε ζεστό μέρος, να φουσκώσει, ώσπου να διπλασιασθεί σε όγκο (1-2 ώρες ανάλογα με το περιβάλλον).

Η ζύμη είναι έτοιμη, όταν πιέζοντάς την ελαφρά με το δάχτυλο το αποτύπωμα μένει. Χωρίς να ξαναζυμώσετε τη ζύμη, χωρίστε τη σε 18 μέρη.

Σε αλευρωμένη επιφάνεια πλάστε τα κομμάτια της ζύμης απαλά σε κορδόνια και πλέξτε 6 πλεξίδες. Αλευρώστε καλά τα κορδόνια για να ξεχωρίζουν στο πλέξιμο.

Με μαλακό πινέλο βουρτσίστε καλά την περίσεια του αλευριού από την επιφάνεια. Έτσι θα γυαλίσει ωραία με το κροκάδι που θα την αλείψετε.

Βάλτε τις πλεξίδες δυο-δυο σε ταψάκια του φούρνου, επάνω σε λαδόχαρτο, σκεπάστε τες με βαμβακερές πετσέτες κι αφήστε τες σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιαστούν σε όγκο, 30΄ περίπου.

Αλείψτε τις επιφάνειες με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και πασπαλίστε τες με αμυγδαλάκι εφιλέ. Ψήστε τα τσουρέκια δυο, δυο με τη σειρά που τα πλάσατε στους 200°C 20΄ περίπου.

Δεν πρέπει να τα παραψήσετε, γιατί στεγνώνουν πολύ γρήγορα.

Όταν κρυώσουν, όσα δεν πρόκειται να καταναλώσετε γρήγορα, κλείστε τα σε πλαστικές σακούλες και φυλάξτε τα στην κατάψυξη.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: