Η «κατάρα» όσων έπαιξαν τον Ιησού: Οι 3 «εξαφανισμένοι», οι 2 που «καταστράφηκαν» και ο ένας που σκοτώθηκε

April 9, 2023

Η «κατάρα» όσων έπαιξαν τον Ιησού: Οι 3 «εξαφανισμένοι», οι 2 που «καταστράφηκαν» και ο ένας που σκοτώθηκε


Διαφ.

Τον Ιησού Χριστό ερμήνευσαν πολλοί ηθοποιοί, τόσο στην τηλεόραση, όσο και στον κινηματογράφο, μη γνωρίζοντας την κατάρα που κυκλοφορούσε πως μετά από τον συγκεκριμένο ρόλο, θα καταστρεφόταν η καριέρα του.



Ορισμένοι από τους εν λόγω ηθοποιούς είναι ο Μαξ φον Σίντοφ, ο Γουίλεμ Νταφόε και ο Χοακίν Φοίνιξ.

Η φήμη αυτή ξεκίνησε επειδή κάποιοι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον συγκεκριμένο ρόλο, στη συνέχεια είχαν μια σειρά από ατυχίες και δραματικά γεγονότα, ενώ κάποιοι εγκατέλειψαν για πάντα την υποκριτική.

Ποιοι ηθοποιοί υποδύθηκαν τον Ιησού Χριστό, έχοντας άγνοια για την κατάρα

«Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» (1927-1961)

Η πρώτη απόπειρα μεταφοράς στον κινηματογράφο της ζωής του Ιησού έγινε από τον Σεσίλ ντε Μιλ, με τον Η. Β. Γουόρνερ, ο οποίος είδε την καριέρα του να απογειώνεται μετά από την προβολή της ταινίας.

Μάλιστα, λίγα χρόνια αργότερα, προτάθηκε και για Όσκαρ. Κάνοντας όμως έναν απολογισμό της πορείας του το 1956, όταν αποσύρθηκε από το σινεμά, δήλωσε ότι ο ρόλος του Χριστού τελικά έκανε κακό στην καριέρα του.

Μάλιστα το 1961, υπήρξε ένα ριμέικ της συγκεκριμένης ταινίας, αυτή τη φορά με τον Τζέφρι Χάντερ, που, αν και από τους φερέλπιδες ηθοποιούς της εποχής, είδε τη δημοτικότητά του να καταρρέει. Εννιά χρόνια αργότερα, σκοτώθηκε, πέφτοντας μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

«Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου» (1965)

Μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες παραγωγές γύρω από τη ζωή του Θεανθρώπου, καθώς είχε κοστίσει 20 εκατομμύρια δολάρια. Πρωταγωνιστής ήταν ο σπουδαίος Μαξ φον Σίντοφ, σε μια μοναδική ερμηνεία, αν και δήλωνε άθεος.

Μπορεί όλα να πήγαν καλά για τον Σίντοφ, αλλά η παραγωγή ήταν πολύπαθη. Ο διευθυντής φωτογραφίας, Γουίλιαμ Σ. Μέλορ έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε στο πλατό, ενώ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Αριζόνα, μια χιονοθύελλα χτύπησε την περιοχή για πρώτη φορά μετά από πενήντα ολόκληρα χρόνια, θάβοντας τα σκηνικά κάτω από την άμμο. Το συνεργείο κατάφερε να επαναφέρει το σετ, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες, αλλά τότε μια ακόμα χιονοθύελλα προκάλεσε και πάλι καταστροφές, στέλνοντας τελικά την παραγωγή σε ένα ασφαλές χολιγουντιανό στούντιο.

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ» (1977)

Η πιο διάσημη μεταφορά των Παθών του Ιησού, του Φράνκο Τζεφιρέλι, στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Ρόμπερτ Πάουελ. Ο Βρετανός ηθοποιός έδωσε μια υποδειγματική ερμηνεία, η οποία ναι μεν δεν τον εκτόξευσε, όπως πολλοί περίμεναν, αλλά ούτε τον κατέστρεψε. Αντίθετα, συνέχιζε να παίζει σε μεγάλες ευρωπαϊκές ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ στην προσωπική του ζωή ευτύχησε με έναν γάμο, που του χάρισε δυο παιδιά.

Ο ίδιος υπογράμμισε τότε για τον ρόλο του «όταν κλήθηκα να υποδυθώ τον Ιησού, ήμουν τριάντα ενός ετών και ομολογώ ότι μέχρι τότε δεν είχα κανένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη θρησκεία και καμία απολύτως γνώμη για τον Χριστό. Τώρα, ύστερα από εννιά μήνες γυρισμάτων σε επιβλητικά τοπία του Μαρόκου και της Τυνησίας, μπορώ να πω ότι πραγματικά πιστεύω στον Ιησού, ακόμη και αν δεν πηγαίνω τακτικά στην εκκλησία».

«Τα Πάθη του Χριστού» (2004)

Καλλιτεχνικά και εισπρακτικά από τις πιο επιτυχημένες μεταφορές του Θείου Πάθους, που σκηνοθέτησε ο Μελ Γκίμπσον εξ ολοκλήρου στα αραμαϊκά, με τον Τζέιμς Καβίζελ, ο οποίος πράγματι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τα έπαθε όλα.

Συγκεκριμένα, τον χτύπησε αστραπή και σώθηκε από θαύμα, δέχτηκε κατά λάθος ένα διπλό χτύπημα από μαστίγιο, που του άφησε μια βαθιά ουλή, εξαρθρώθηκε ο ώμος του ενώ κουβαλούσε τον Σταυρό, μέχρι που τελικά αρρώστησε από υποθερμία. Παρ’ όλα αυτά άντεξε, και με την ερμηνεία του κέρδισε μια θέση στην Ιστορία του κινηματογράφου.

Ο Καβίζελ και η σύζυγός του Κέρι είναι πιστοί Καθολικοί, ενώ εκείνος στις 19 Μαρτίου του 2005 έλαβε μέρος στο πρώτο Συνέδριο Καθολικών Ανδρών στη Βοστώνη.

«O Υιός του Θεού» (2014)

Μια από τις πιο μοντέρνες ταινίες για τον Χριστό, που τον ερμήνευσε ο Πορτογάλος Ντιόγκο Μοργκάντο. Η ταινία είχε μια σχετική επιτυχία στην Αμερική, ενώ στη χώρα μας κυκλοφόρησε απευθείας σε dvd. Ο Ντιόγκο όμως δεν έκανε μετά από αυτή κάποια άλλη αξιοσημείωτη συνεργασία.

Εν τω μεταξύ, υπάρχουν κι άλλοι ηθοποιοί που έπαιξαν τον Ιησού Χριστό σε ταινίες, που δεν ήταν αποκλειστικά αφιερωμένες στη βιογραφία του. Για παράδειγμα ο Γουίλεμ Νταφόε, το 1988 στον «Τελευταίο πειρασμό» του Νίκου Καζαντζάκη που σκηνοθέτησε ο Μάρτιν Σκορσέζε, έδωσε ένα ρεσιτάλ που απογείωσε την καριέρα του, αν και η ταινία δέχτηκε έντονες αντιδράσεις εκείνη την εποχή.

Στον κινηματογράφο πρώτος ενσάρκωσε τον Ιησού Χριστό ο Φρανκ Ράσελ, ο οποίος υποδύθηκε τον Ιησού 1897, αλλά ο πρώτος που έκανε εντύπωση στον ρόλο ήταν ο Χάουαρντ Γκέι, ο οποίος έπαιξε τον Ιησού στη «Μισαλλοδοξίας» του Γκρίφιθ. Το 1918, επανέλαβε τον θρίαμβό του, σκηνοθετώντας τον εαυτό του στον ίδιο ρόλο. Είναι μάλιστα ο μοναδικός που υποδύθηκε τον Ιησού Χριστό δυο φορές.

Στο «Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο» του Παζολίνι, τον Ιησού Χριστό ερμήνευσε ο Ενρίκε Ιραζόκι, που δεν είναι γνωστός ως ηθοποιός, αλλά ως σκακιστής. Μάλιστα θεωρείται αστέρι σε παιχνίδια με αντιπάλους υπολογιστές.

Ο Τεντ Νίλι, που πρωταγωνίστησε στην κινηματογραφική εκδοχή του μιούζικαλ «Jesus Christ Superstar» των Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Τιμ Ράις, κέρδισε και μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Ο βαρύτονος Νίλι ήταν ροκ ντράμερ, τραγουδιστής, ηθοποιός και παραγωγός δίσκων και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων γνώρισε τη γυναίκα της ζωής του, με την οποία παντρεύτηκε κι έκανε οικογένεια.

Ο Χοακιν Φοίνιξ στα γυρίσματα της «Μαρίας Μαγδαληνής», όπου εκείνος κρατούσε τον ρόλο του Χριστού, ερωτεύτηκε σφόδρα τη συμπρωταγωνίστριά του Ρούνεϊ Μάρα, με την οποία σήμερα αποτελούν ένα από τα πιο λαμπερά ζευγάρια του Χόλιγουντ. Οι δυο ηθοποιοί γνωρίζονταν από το 2013, μιας και είχαν ξανασυνεργαστεί στην ταινία «Ηer», όμως η σχέση τους ξεκίνησε αμέσως μετά από τα γυρίσματα της «Μαρίας Μαγδαληνής».

Τέλος, ο Κρίστιαν Μπέιλ το 1999 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά «Mary, Mother of Jesus» και ο Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, το 2015 έπαιξε τον ρόλο του Ιησού αλλά και του διαβόλου στην ταινία «Οι τελευταίες ημέρες στην έρημο».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: