Χωρίς χημικά & τοξικές ουσίες: Έτσι θα βάψετε Πασχαλινά αυγά όπως στα παλιά τα χρόνια, ο παραδοσιακός τρόπος

April 10, 2023

Χωρίς χημικά & τοξικές ουσίες: Έτσι θα βάψετε Πασχαλινά αυγά όπως στα παλιά τα χρόνια, ο παραδοσιακός τρόπος


Διαφ.

Ένα από τα πιο διάσημα έθιμα του Πάσχα είναι το βάψιμο των αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη.



Το αυγό -σύμφωνα με την παράδοση- συμβολίζει τον τάφο του Χριστού που ήταν ερμητικά κλειστός -όπως και το περίβλημα του αυγού- αλλά έκρυβε μέσα του τη «Ζωή», αφού από αυτόν βγήκε ο Ιησούς και αναστήθηκε.

Μπορεί τα τελευταία χρόνια το αυγά να βάφονται σε διάφορα χρώματα, όμως η παράδοση τα θέλει κόκκινα. Είναι γεγονός πως τα χρωματιστά αυγά τα συναντάμε στην αρχαιότητα, στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με κουνέλια τα οποία είναι το σύμβολο της γονιμότητας.

Οι άλλες ερμηνείες, έχουν πρωταγωνίστριές τους, τρεις γυναίκες : Την Παναγία, τη Μαγδαληνή και μία δύσπιστη ανώνυμη γυναίκα. Μία εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά.. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Μία άλλη ιστορία συνδέει το κόκκινο χρώμα με τη Μαρία Μαγδαληνή

Όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας ενημερώθηκε για την Ανάσταση του Χριστού, τη θεώρησε τόσο απίθανη «όσο και το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα».

Η Μαρία Μαγδαληνή τότε, χρωμάτισε μερικά κόκκινα αυγά και του τα πήγε για να του επιβεβαιώσει το γεγονός.

Μία παραλλαγή της παραπάνω ιστορίας, θέλει μία γυναίκα να μην πιστεύει την είδηση της Ανάστασης Του Ιησού και να λέει: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί και ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα»!

Πώς να βάψετε τα αυγά της Λαμπρής

Αν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες βαφές, μπορείτε να βάψετε τα πασχαλινά αυγά σας με τρόπο φυσικό και οικολογικό, μέσα σε ζωμό που έχει προκύψει από το δυνατό βράσιμο νερού και διάφορων λαχανικών ή μπαχαρικών, ανάλογα με την απόχρωση που θέλετε να έχουν.

Οι αναλογίες για να φτιάξετε οικολογικό χρώμα

Θα χρειαστείτε 2 1/2 λίτρα νερό, 2-3 κουταλιές ξύδι και 3-4 φλυτζάνια από το αντίστοιχο λαχανικό κομμένο σε κομμάτια ή 3-4 κουταλιές μπαχαρικού. Οι δε ποσότητες είναι για βάψετε περίπου 15-20 αυγά.

Βράζετε το νερό με τα λαχανικά ή το μπαχαρικό που θα χρησιμοποιήσετε για 10-15 λεπτά. Σουρώνετε και αφού κρυώσει ελαφρά, βουτάτε τα βρασμένα αυγά και τα αφήνετε για αρκετές ώρες ή και μια ολόκληρη νύχτα.

Ένας εναλλακτικός τρόπος είναι να χρησιμοποιήσετε τον ζωμό και ως το “νερό” που σε αυτό θα βράσετε τα αυγά και αφού βράσουν επίσης να τα αφήσετε μέσα σε αυτόν για αρκετές ώρες.

Kαι τα αυγά που θα βάψετε με αυτόν τον οικολογικό τρόπο αποκτούν πολύ όμορφη εμφάνιση αν χρησιμοποιήσετε φυλλαράκια φυτών για να αποτυπώσετε σχέδια στην επιφάνειά τους.

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των οικολογικών βαφών

Όπως όλοι ξέρουμε οι οικολογικές βαφές δεν περιέχουν χρωστικές άρα δεν είναι επιβλαβείς για την υγεία. Το μειονέκτημα, όμως, είναι πως δε δίνουν το αντίστοιχο φωτεινό και έντονο λαμπερό χρώμα των βιομηχανικών βαφών αυγών.

Γενικά, για να μην απογοητευτείτε από το αποτέλεσμα της βαφής με λαχανικά-μπαχαρικά, καλό είναι να ξέρετε από πριν ότι τα αυγά συνήθως δεν αποκτούν έντονο χρώμα, αντίστοιχο με εκείνο της βαφής με χρωστικές, ανάλογα βεβαίως και με το είδος του λαχανικού ή του μπαχαρικού που θα χρησιμοποιήσετε. Για αυτό, ειδικά για το οικολογικό βάψιμο, είναι απαραίτητο τα αυγά να είναι άσπρα γιατί στα πιο σκουρόχρωμα η απόχρωση μπορεί και να είναι σχεδόν …”αόρατη”.

Οι βαφές λαχανικών δίνουν τα εξής χρώματα:

– Παντζάρια για κόκκινο χρώμα: Ωστόσο το χρώμα θα διαφέρει από του εμπορίου

– Φλούδες ξερών κρεμμυδιών: Για κόκκινο -πορτοκαλί χρώμα επιλέξτε τα φύλλα από κόκκινα, ξερά κρεμμύδια. Τοποθετήστε αρκετά στον πάτο της κατσαρόλας που θα βράσετε τα αβγά, βάλτε από πάνω με προσοχή τα αβγά και γεμίστε με κρύο νερό. Βράστε για 20 λεπτά, αφήστε τα αβγά να στεγνώσουν και γυαλίστε τα με λίγο λάδι.

– Κόκκινο λάχανο για μπλε- μοβ χρώμα: Κόβετε το λάχανο σε λεπτές λωρίδες και το ρίχνετε στην κατσαρόλα. Τοποθετείτε με προσοχή τα αβγά και γεμίζετε με κρύο νερό. Βράζετε για περίπου 20 λεπτά.

– Σκόνη τσίλι ή πάπρικας ή κουρκουμά ή φύλλα ξερών κρεμμυδιών για κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα: Στην κατσαρόλα που θα βράσετε τα αβγά ρίχνετε και τέσσερις κουταλιές της σούπας κουρκουμά. Βράζετε για 20 λεπτά και τα κίτρινα αβγά σας είναι έτοιμα.

– Άνθη βιολέτας ή φραγκοστάφυλα για μοβ χρώμα: Απλά ίσως δείτε ελαφρές γραμμώσεις καθώς το χρώμα δεν θα είναι πιθανώς ομοιόμορφο.

– Φλούδες από φρέσκα καρύδια, σπανάκι ή μαϊντανό ή πράσινο τσάι για πράσινο χρώμα: Ισχύει ότι και για το μοβ χρώμα.

– Για καφέ- χρυσαφί απόχρωση:Βουτήξτε τα αυγά για αρκετές ώρες σε έτοιμο (βρασμένο) καφέ φίλτρου ή τσάι. Το χρώμα θα είναι απαλό και θα μοιάζει περίπου στα αυγά εμπορίου.

Οδηγίες οικολογικής βαφής αυγών

Ένας τρόπος για να διευκολυνθείτε εάν θέλετε να βάψετε με οικολογικό τρόπο αυγά σε διάφορα χρώματα και για να μην χρειαστείτε πολλά σκεύη-κατσαρόλες κλπ. είναι να τοποθετήσετε τον έτοιμο ζωμό από λαχανικά-μπαχαρικά μέσα σε σακουλάκια από χοντρό πλαστικό. Βάλτε μέσα και τα αυγά και αφήστε τα για μια ολόκληρη νύχτα.

Φυσικά το ίδιο μπορείτε να κάνετε και για να βάψετε εύκολα αυγά σε πολλές διαφορετικές αποχρώσεις με κανονική βαφή αυγών.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: