Έδωσε ζωή σε ένα παρατημένο σπίτι: Η ιστορική, υπόγεια ταβέρνα στο κέντρο της Αθήνας που αποθεώνει ο πλανήτης

April 16, 2023

Έδωσε ζωή σε ένα παρατημένο σπίτι: Η ιστορική, υπόγεια ταβέρνα στο κέντρο της Αθήνας που αποθεώνει ο πλανήτης


Διαφ.

Στο κέντρο της Αθήνας, Σωκράτους και Θεάτρου γωνία, θα βρεις μια παραδοσιακή ταβέρνα η οποία υπόσχεται να σου κλέψει την καρδιά.Στο υπόγειο ενός εγκαταλελειμμένου νεοκλασικού ηλικίας 150 ετών, θα συναντήσεις το «Δίπορτο». Για την ακρίβεια, θα ψάξεις το Δίπορτο, γιατί ταμπέλα δεν υπάρχει.

ταβέρναταβέρνα

Δίπορτο: Μια ταβέρνα στην καρδιά της Αθήνας

Μόλις κατέβεις τις σκάλες, επιστρέφεις στο παρελθόν. Στη δεκαετία του ’50. Γιατί από τότε το μαγαζί δεν έχει αλλάξει ούτε χιλιοστό. Ολα είναι όπως τότε. Μόνο ο κόσμος είναι διαφορετικός. Γιατί εκτός από τους εργαζόμενους στην Αγορά, τους πολιτικούς και τους διανοούμενους που το έχουν κάνει στέκι τους, πλέον εμφανίζονται συχνά και trendy τουρίστες, που έχουν μάθει για το Δίπορτο από διθυραμβικά αφιερώματα που του έχουν κάνει διάσημοι youtubers που ασχολούνται με την κουζίνα.

Εκεί θα βρεις όμως και μοδάτες νεαρόφατσες, που μπλέκονται με γκαλερίστες, ηθοποιούς αλλά και κουστουμαρισμένους επιχειρηματίες που επιστρέφουν στο γραφείο ποτισμένοι απ’ την τσίκνα. Το μενού σήμερα στην ταβέρνα είχε φασολάδα γίγαντες, ρεβίθια, φάβα, χόρτα, σαρδελίτσες και κοφτό μακαρονάκι με σουπιά.

ταβέρναταβέρνα

Το γραφικό μαγαζάκι που σε ταξιδεύει στην παράδοση

Στα 9 συνολικά τραπεζάκια που έχει όλα κι όλα το μαγαζί, στρωμένα με λαδόκολλα, κάτω από βαρέλια με καλή ρετσίνα, μπορεί να συναντήσει κανείς -και να φάει μαζί στο ίδιο τραπέζι αν υπάρχει πολύς κόσμος- από ψαράδες και μανάβηδες που πετάγονται από την Βαρβάκειο για να τσιμπήσουν, μέχρι γνωστούς Αθηναίους και νεολαίους που έχουν μαγευτεί από τον κυρ Μήτσο, τον πάντα ακούραστο μάγειρα και σερβιτόρο.
«Αν δεν είσαι αυστηρός εδώ, δεν γίνεται», μας λέει ο κυρ Μήτσος, που έχει περάσει σε αυτό το παλιό κουτούκι 50 χρόνια από την ζωή του. Απο μπακαλόγατος του παλιού ιδιοκτήτη ο κύριος Μήτσος, τώρα «τρέχει» αυτός το μαγαζί, μαζί με έναν βοηθό.

ταβέρναταβέρναταβέρνα

Και την εξυπηρέτησή τους, θα την ζήλευαν πολλά κυριλέ εστιατόρια.

Δεν προλαβαίνεις να κάτσεις και έχεις ήδη παραγγείλει. Πίνεις δυο γουλιές από το κρασί σου και η ζεστή φάβα είναι ήδη στο τραπέζι σου.

Ξεχωρίζει ο μαρμάρινος νεροχύτης το βάθος του μαγαζιού και στο στο τραπέζι σου θα βρείς κομμάτια χαρτιού αντί για χαρτοπετσέτες. Στις κολώνες κάδρα με αποκόμματα από παλιές εφημερίδες και ποιήματα του Κώστα Βάρναλη γιατί σε αυτό το μαγαζί σύχναζε και εκεί, λέγεται, εμπνεύστηκε μερικά από τα ποιήματα του.

Αυτή είναι η «υπόγεια ταβέρνα» στην οποία αναφέρεται-λέει ο αστικός μύθος- στους «Μοιραίους» του «Μες την υπόγεια την ταβέρνα / μες σε καπνούς και σε βρισιές / (απάνω στρίγγλιζε η λατέρνα) / όλη η παρέα πίναμε εψές…».

Σαν να έχουν ζήσει μια μοναδική εμπειρία. Και φυσικά κανείς δεν φεύγει από το μαγαζί πεινασμένος. Άγραφος Νόμος.

ταβέρναταβέρνα

Δίπορτο: Μία ταβέρνα που μαζεύει κόσμο από όλα τα μέρη της γης

Μέσα σε ένα μεσημέρι συναντήσαμε πολύ κόσμο, μεταξύ τους και ένα ζευγάρι Αμερικανών. Όπως μας εξήγησαν, είχαν γνωρίσει τον μυστικό τούτο κόσμο από τον Mark Wiens, διάσημο Αμερικανό youtuber με χιλιάδες ακολούθους. Εκείνος, είχε επισκεφτεί το δίπορτο και είχε εκθειάσει τις γεύσεις και το άρωμα του. Γνωρίσαμε, επίσης και έναν Ιάπωνα, που έβγαλε τόσες φωτογραφίες που νόμιζες οτι ήταν φωτορεπόρτερ, άλλα και δυο φίλους από το Ισραήλ.

Ο εικονιζόμενος είναι ο Ανέστης, Προσφυγόπουλο που απάγκιασε κοντά στο Μήτσο από δώδεκα χρονών. Αν ο Μήτσος είναι η ψυχή της ταβέρνας αυτός είναι τα χέρια και τα πόδια της.

ταβέρναταβέρναταβέρναταβέρναταβέρναταβέρνα


Πηγή