Το «κάψιμο του Ιούδα»: Το ξεχωριστό έθιμο στην λίμνη του Αγίου Νικολάου και τι συμβολίζει

April 16, 2023

Το «κάψιμο του Ιούδα»: Το ξεχωριστό έθιμο στην λίμνη του Αγίου Νικολάου και τι συμβολίζει


Διαφ.

Ένα έθιμο, το οποίο δημιουργεί ειδυλλιακό τοπίο το βράδυ της Ανάστασης, είναι το «κάψιμο του Ιούδα» στη μέση της λίμνης Αγίου Νικολάου.Κάθε χρόνο συγκεντρώνει όχι μόνο ντόπιους αλλά και επισκέπτες της περιοχής, γύρω από τη λίμνη.
«Απ’ όσο θυμάμαι και γνωρίζω από τις περιγραφές μεγαλύτερων σε ηλικία ανθρώπων, εδώ και σαράντα χρόνια το έθιμο τηρείται με ευλάβεια. Νομίζω ότι πλέον αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα στοιχεία για την περιοχή μας, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σαββάτου» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Αγίου Νικολάου Χάρης Αλεξάκης.

Επισήμανε ότι από το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου νέοι που έχουν μαζέψει κλαδιά, φτιάχνουν μια αυτοσχέδια πλωτή βάση σαν σχεδία και σε αυτήν τοποθετούν την αγχόνη, από την οποία κρέμεται το ομοίωμα του Ιούδα.

Η σχεδία, με τη βοήθεια κάποιου βαρκάρη, μεταφέρεται στο κέντρο της λίμνης. Η φωτιά φτάνει από την κορυφή του υψώματος, με τη βοήθεια σχοινιών που επιπλέον κρατούν σταθερή την κατασκευή.

«Είναι μοναδικό το θέαμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Ο κόσμος γύρω από τη λίμνη με αναμμένα τα κεριά της Ανάστασης, μοιράζεται το αναστάσιμο μήνυμα και ανταλλάσσει ευχές με γνωστούς και επισκέπτες» τόνισε ο κ. Αλεξάκης, ο οποίος σημείωσε ότι επί της ουσίας με αυτό το έθιμο, ανοίγει κάθε χρόνο η τουριστική περίοδος.

«Άλλωστε δεν είναι λίγοι οι επισκέπτες είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Πολύ συνειδητά επιλέγουν αυτές τις ημέρες να επισκεφθούν τον τόπο μας. Μας λένε ότι ένας από τους λόγους, είναι και αυτό το μοναδικό έθιμο» κατέληξε ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Δήμου Αγίου Νικολάου.


Πηγή