Χωρίς χρήματα και φανερά καταβεβλημένος: Οι δύσκολες ώρες του άλλοτε ζεν πρεμιέ, Σπύρου Φωκά

April 19, 2023

Χωρίς χρήματα και φανερά καταβεβλημένος: Οι δύσκολες ώρες του άλλοτε ζεν πρεμιέ, Σπύρου Φωκά


Διαφ.

Ο, άλλοτε, ζεν πρεμιέ, Σπύρος Φωκάς διανύει δύσκολες ώρες, καθώς είναι φανερά καταβεβλημένος, απομονωμένος και χωρίς χρήματα.



Ο Έλληνας ηθοποιός Σπύρος Φωκάς γεννήθηκε στην Πάτρα. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα». Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του. Μετά από αυτή τη διάκριση, όντας και απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη, δεν άργησε να πάρει το ρίσκο και να πάει στην Ιταλία, στα στούντιο της Τσινετσιτά, όπου και αξιοποίησε τις οντισιόν και τις ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν.

View this post on Instagram

A post shared by Elena’s Diary Blog (@elenasdiary_blog)

Ο Σπύρος Φωκάς και η καριέρα του

Έτσι, συμμετέχει σε διεθνείς παραγωγές. Στις ταινίες «Όταν θέλει η γυναίκα» του Βιντσέντε Μινέλι πλάι στην Λάιζα Μινέλι και «Ο Ρόκο και τα Αδέλφια του» του Λουκίνο Βισκόντι, πλάι στην Κατίνα Παξινού. Με την εμφάνιση του στην ταινία του Φράνκο Ρόσι «Ο Θάνατος ενός Φίλου», απογειώνεται η κινηματογραφική του καριέρα. Κερδίζει, μάλιστα, και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Λοκάρντο.

Στη συνέχεια κάνει το μεγάλο βήμα προς το Χόλιγουντ, συμμετέχοντας πλέον σε αμιγώς αμερικάνικες παραγωγές. Επιστρέφει στην Ελλάδα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60. Κάτω από τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γιάννη Δαλιανίδη, γυρίζει στην Φίνος Φίλμ δύο ταινίες πλάι στην Ζωή Λάσκαρη. Τον «Εγωισμό» και τη «Στεφανία», που άφησαν εποχή. Δεν άργησε όμως να ξαναφύγει για την Αμερική. Εκεί, πρωταγωνίστησε σε ταινίες που έκαναν μεγάλη επιτυχία, όπως το «Διαμάντι του Νείλου» και «Ράμπο 3».

Συνολικά έπαιξε σε 36 ταινίες, 2 εκ των οποίων της Φίνος Φιλμ. Σε όλη την κινηματογραφική καριέρα του έπαιξε με επιτυχία σε πάνω από 30 ταινίες. Οι περισσότερες από αυτές, στην Ιταλία και στην Αμερική. Αξίζει να αναφερθεί ότι έγινε ιδιαίτερα γνωστός και αγαπητός, και από τις εμφανίσεις του σε γνωστά θέατρα του εξωτερικού. Σημαντική τέλος ήταν και η παρουσία του στην ελληνική τηλεόραση, πρωταγωνιστώντας σε κοινωνικές και δραματικές σειρές, ανάμεσά τους οι: «Ανατομία ενός εγκλήματος», «Δύο Ξένοι», «Οι κληρονόμοι», «Της αγάπης μαχαιριά», «Φιλί ζωής» κ.αλ.

Οι δύσκολες ώρες

«Ο Σπύρος πρώτη φορά στην ζωή του έπειτα από επίμονες προσπάθειες πήρε πνευματικά δικαιώματα από τις τόσες ταινίες που είχε παίξει στον ιταλικό κινηματογράφο. Ωστόσο, επειδή χρωστούσε στην εφορία, όλα αυτά τα λεφτά παρακρατήθηκαν. Αποτέλεσμα, να μην έχουμε ούτε ένα ευρώ να ζήσουμε, αλλά και να πληρώσουμε το ρεύμα, οπότε η ΔΕΗ το έκοψε. Όλα αυτά δημιούργησαν στεναχώρια, δυσφορία και πόνους στην καρδιά στον Σπύρο μου, με αποτέλεσμα να εισαχθεί επειγόντως στο νοσοκομείο. Το ποσό που χρωστούσαμε ήταν 1.500 ευρώ, ωστόσο βάζαμε κάθε μήνα κάποια χρήματα. Όμως η υπηρεσία της ΔΕΗ θεώρησε σωστό να κόψει το ρεύμα. Δεν είχαμε ούτε φως, ούτε ψυγείο, ούτε έναν ανεμιστήρα για να αισθάνεται ο Σπύρος καλά», είχε πει η σύζυγος του στην Espresso.

Σπύρος Φωκάς: Το φετινό Πάσχα με τον καλό του φίλο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του newsbreak και της Βίβιαν Μπενέκου, δεν ξέχασε τον φίλο του ούτε αυτό το Πάσχα. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, αφού είναι χρόνια φίλοι, από την εποχή που ο Σπύρος Φωκάς διέπρεπε ως ηθοποιός. Ο λόγος για τον υποψήφιο δήμαρχο Νεμέας, τον επιχειρηματία Θανάση Παπαδά. Οι δύο τους διατηρούν χρόνια τώρα αδελφική φιλία.

Σπύρος Φωκάς

Κάθε Πάσχα, ιδιαίτερα τώρα, που ο διάσημος ηθοποιός περνάει πολύ δύσκολες στιγμές με την υγεία του, ο Θανάσης Παπαδάς και η ηθοποιός σύζυγός του Ειρήνη Βελιμαχίτη επισκέπτονται τον φίλο τους στο χωριό Καλαμάκι, κοντά στους Αγίους Θεοδώρους, όπου μένει. Ο 85χρονος σήμερα Σπύρος Φωκάς ζει απομονωμένος. Μόνη του παρέα, η σύζυγός του Λίλιαν και οι λιγοστοί φίλοι. Εκείνοι ακόμη τον θυμούνται και τον βοηθούν οικονομικά, καθώς αντιμετωπίζει, εκτός από τα προβλήματα υγείας, και οικονομικά θέματα.

Ευτυχώς υπάρχουν η σύζυγός του Λίλιαν Φωκά, αλλά και ο προσωπικός του φίλος Θανάσης Παπαδάς που τον στηρίζουν. Ο Σπύρος Φωκάς πέρασε ένα ήρεμο και καλό Πάσχα, παρά τις δυσκολίες.

«Η χαρά του ήταν πολύ μεγάλη μόλις είδε εμένα και την Ειρήνη» δήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Νεμέας, που φροντίζει όποτε μπορεί τον κολλητό του.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: