Μαθεύτηκε τρεις μέρες μετά τον θάνατό της: Εκεί μοίρασε στα κρυφά την περιουσία της η Κατερίνα Χέλμη

April 19, 2023

Μαθεύτηκε τρεις μέρες μετά τον θάνατό της: Εκεί μοίρασε στα κρυφά την περιουσία της η Κατερίνα Χέλμη



Την τελευταία της πνοή άφησε το Μεγάλο Σάββατο, λίγες ώρες πριν από την Ανάσταση, η σπουδαία κυρία του κινηματογράφου Κατερίνα Χέλμη.



Χέλμη

Αθόρυβα, ταπεινά, όπως πέρασε στο διάβα της ζωής της για περισσότερα από 60 χρόνια. Βυθίζοντας στη θλίψη χιλιάδες Έλληνες που την αγάπησαν κυρίως από τους κινηματογραφικούς της ρόλους. Δεν έκανε υπερβολικά πολλές ταινίες. Μόλις 25. Ωστόσο ήταν τέτοιοι οι ρόλοι, που την καθιέρωσαν και το εκτόπισμά της ήταν μοναδικό. Στη μνήμη μας θα μείνει πάντα η κινηματογραφική πόρνη του Βασίλη Γεωργιάδη στα «Κόκκινα Φανάρια», αλλά και η «στρίγκλα» σύζυγος του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στην ταινία «Η αγάπη μας».

Η ζωή και η προσφορά της Κατερίνας Χέλμη

Για την καριέρα της θα γραφούν πολλά, καθώς και η ίδια μέσα από συνεντεύξεις της αναφερόταν με πάθος και χωρίς περιστροφές. Ακόμα και για τους ρόλους της πόρνης που της έδιναν οι σκηνοθέτες. Ωστόσο εμείς θα αποκαλύψουμε την «άγνωστη» Κατερίνα Χέλμη. Τη σπουδαία εκείνη γυναίκα, η οποία μαζί με τον σύζυγό της, ιστορικό και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, εδώ και πολλά χρόνια είχαν αφιερώσει τη ζωή τους σε φιλανθρωπίες.

Ηταν το 2006, όταν μου τηλεφώνησε να βρεθώ μαζί της και με τον σύζυγό της στα νότια προάστια, παραλιακά, εκεί όπου είχε και μια εξοχική κατοικία. Για περίπου μία εβδομάδα βρέθηκα κοντά της, κάνοντας ακόμα πιο δυνατή τη γνωριμία μας. Το τηλέφωνό της δεν σταματούσε να χτυπάει, άλλοτε για συνεντεύξεις και συνεργασίες και άλλοτε για να την… ευχαριστήσουν. Παραξενεύτηκα. Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί τόσες ευχαριστίες. Στο βλέμμα μου όλο περιέργεια, η Κατερίνα Χέλμη απάντησε κάπως κεκαλυμμένα. «Από κάποια ιδρύματα που προσφέρω» μου είπε και χαμογελώντας έκλεισε τη συζήτηση εκεί. Μερικά χρόνια αργότερα, εντελώς τυχαία θα πληροφορηθώ πως εδώ και δεκαετίες το ζευγάρι έδινε άλλοτε χρήματα και άλλοτε είδη πρώτης ανάγκης όχι σε ένα, ούτε σε δύο ιδρύματα, αλλά, όπως με πληροφόρησαν συνάδελφοί της, ξεπερνούσαν τα δέκα. Δεν το έμαθε ποτέ κανένας!

Τα παιδιά που δεν έκανε και το αρχοντικό σπίτι

Η οικονομική κατάσταση τόσο η δική της όσο και τους συζύγου της, τους επέτρεπαν να είναι κοντά σε ιδρύματα, σε δομές αλλά και σε οικογένειες που τους είχαν ανάγκη. Οταν το 2010 βρέθηκα για ακόμα μια φορά στην οικία της στα βόρεια προάστια, το σπίτι έμοιαζε όχι απλά αρχοντικό, αλλά μιας οικογένειας που είχε πολύ μεγάλη μόρφωση, με πίνακες μεγάλης αξίας, με πιάνο εποχής και κειμήλια που άρεσαν τόσο στην ίδια όσο και στον πολυαγαπημένο της σύζυγο. Σε αυτή τη συνάντησή μας και συνέντευξη, μου είχε αποκαλύψει και τη μεγάλη της αγωνία κάποτε να αποκτήσει ένα παιδί.


«Αλλά σε τι κόσμο θα το έφερνα» μονολογούσε η Κατερίνα Χέλμη. Και σε άλλη φράση της επικροτούσε «την απόφαση του Θεού» να μην της δώσει αυτό που τόσο λαχταρούσε στα πολύ νεανικά της χρόνια. Μιλούσε με πάθος για την ανιψιά της, την οποία θεωρούσε παιδί της. «Σε αυτή έχω μεγάλη αδυναμία» ήταν η φράση που συνήθιζε να λέει. Και αυτή η ανιψιά είναι που καλείται να έρθει από τη Γερμανία όπου διαμένει μόνιμα και να διαχειριστεί όλη τη διαδικασία του τελευταίου «αντίου» στη μεγάλη ηθοποιό. Σύμφωνα με όσα μας μετέφερε φιλικό πρόσωπο της μεγάλης ηθοποιού, δεν είναι απίθανο, αν και εφόσον είχε προνοήσει να αφήσει διαθήκη, σε αυτή εκτός από την πολυαγαπημένη της ανιψιά να συμπεριλαμβάνεται και κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα, καθώς η ίδια αμέσως μετά και τον θάνατο του πολυαγαπημένου της συζύγου είχε αφιερωθεί ακόμα περισσότερο στις φιλανθρωπίες.

Χέλμη

O θάνατος που γονάτισε την Κατερίνα Χέλμη

Για την Κατερίνα Χέλμη, η αντίστροφη μέτρηση είχε ήδη αρχίσει από τον Αύγουστο του 2019, όταν ο πολυαγαπημένος της σύζυγος και παιδικός της έρωτας Κωνσταντίνος Σβολόπουλος έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας εντελώς μόνη στη ζωή τη μεγάλη ηθοποιό. «Ενα τεράστιο σπίτι με μια ψυχή μέσα, είναι ένα άδειο σπίτι» έλεγε για τη μοναξιά που την είχε κυριεύσει μετά τον θάνατο του συζύγου της. Το σπίτι στα βόρεια προάστια χωρίς τον μεγάλο της έρωτα ήταν ένα τίποτα. Η ίδια, μάλιστα, λίγες ημέρες μετά τον θάνατο του πολυαγαπημένου της είχε μιλήσει στην «Espresso» για τον χαμό του, δείχνοντας πόσο μεγάλη αγάπη του είχε. «Ο,τι και να πω, παιδί μου, είναι λίγο. Θέλω να κρατήσω όλα αυτά που έζησα για εμένα. Μου λείπει η αύρα του από το σπίτι, μου λείπουν τα πάντα. Γυρίζω μέσα στο σπίτι και μου λείπει. Τι να σου πω, δεν έχω λόγια πλέον…».

Χέλμη

Η Κατερίνα Χέλμη έζησε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Σβολόπουλου μια ζωή σαν παραμύθι για περισσότερο από μισό αιώνα, αλλά σπάνια μιλούσε δημοσίως για τα υπέροχα αισθήματα που έτρεφε για εκείνον, τα οποία και ήταν αμοιβαία! Σε μία από αυτές τις σπάνιες συνεντεύξεις της το 2017 στην «Καθημερινή» είχε πει: «Φιλία ήταν στα παιδικά μας χρόνια. Ωστόσο αποφασίσαμε να παντρευτούμε στα 50 μας. Εκεί αποφασίζει κανείς ότι θα είναι σοβαρός, ευγενής, ευαίσθητος για τον συνοδοιπόρο του».

Στην ίδια συνέντευξη η ηθοποιός μιλούσε και για τη μητρότητα που δεν κατάφερε να γευτεί. «Εχω την ανιψιά μου και τα τρία παιδιά της. Ο χρόνος δεν με φοβίζει, ούτε ο θάνατος, αρκεί να μην υποφέρω».

Στο πλευρό του σπουδαίου Κωνσταντίνου Σβολόπουλου η Κατερίνα Χέλμη ευτύχησε να ζήσει συγκλονιστικές στιγμές.

Ο θρήνος της Χρονοπούλου για τη φίλη της

Ο θάνατος της Κατερίνας Χέλμη, στα 83 της, δεν βύθισε στο πένθος μόνο τους δεκάδες χιλιάδες του ελληνικού σινεφίλ. Τον ίδιο αντίκτυπο είχε και στους συναδέλφους της μεγάλης πρωταγωνίστριας. Μία από αυτές, με την οποία διατηρούσαν φιλία πάνω από μισό αιώνα, είναι και η Μαίρη Χρονοπούλου. Αλλωστε, η μεγάλη πρωταγωνίστρια ήταν και η αφορμή η Κατερίνα Χέλμη να πάρει τον ρόλο στα «Κόκκινα Φανάρια». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να της ανοιχτούν διάπλατα οι πόρτες της κινηματογραφικής καριέρας.

Χέλμη

Η μεγάλη πρωταγωνίστρια, με πολύ πόνο μιλάει για την απώλεια της πολυαγαπημένης της φίλης. «Οταν με πληροφόρησαν για τον θάνατο της Κατερίνας, ένας κόμπος στο στομάχι με κυρίευσε και φυσικά ήμουν άρρωστη όλες τις ημέρες από τη στενοχώρια μου. Τι μπορώ να πω εγώ για το φευγιό της αγαπημένης μου φίλης. Από τότε που γνωριστήκαμε στα “Κόκκινα Φανάρια” μέχρι και σήμερα που έφυγε, κρατήσαμε μια βαθιά φιλία. Ξέρετε πόσο σημαντικό είναι να έχουν δύο ηθοποιοί αλληλοεκτίμηση; Η Κατερίνα ήταν ένα πολύ καλό και ταλαντούχο κορίτσι.


Σπουδαία θεατρίνα και μορφωμένη. Τότε, λοιπόν, στα “Κόκκινα Φανάρια” της είπα να περάσει από το θέατρο για να δει έναν ρόλο. Την είδε ο Δαμιανός και ο Γαλανός, ο συγγραφέας, και αμέσως την ενέκριναν. Με την Κατερίνα κάναμε πολλή παρέα και εκτός θεάτρου. Ηταν ένα πολύ ευαίσθητο παιδί, γεμάτο καλοσύνη. Τελευταία φορά βρεθήκαμε στο Χυτήριο, όταν εκείνη μιλούσε σε μια εκδήλωση. Θα μου λείψουν πολύ και ο ευαίσθητος χαρακτήρας της και το χιούμορ της και οι αναμνήσεις μας».

Το σπίτι στο Πήλιο που δώρισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Η είδηση του θανάτου της Κατερίνας Χέλμη, συγκίνησε ιδιαιτέρως και τους κατοίκους της Πορταριάς. Η αγαπητή ηθοποιός, με τον εκλιπόντα σύζυγό της Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, διατηρούσαν σπίτι στο γνωστό χωριό του Πηλίου. Μάλιστα, το σπίτι αυτό, η Κατερίνα Χέλμη το δώρισε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για να μετατραπεί σε βιβλιοθήκη κάνοντας πράξη την επιθυμία του αγαπημένου της συζύγου.

Για την Κατερίνα Χέλμη αλλά και τον σύζυγό της, καθηγητή και ακαδημαϊκό Κωνσταντίνο Σβολόπουλο, στενό φίλο του Κωνσταντίνου Καραμανλή και διευθυντή του Ιδρύματος Καραμανλή μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ και στον Ηλία Κουτσερή ο κ. Γιάννης Κερασιώτης, επαγγελματίας στο χώρο του ξύλου, πρώην πρόεδρος της Κοινότητας Μακρινίτσας και πρώην δημοτικός σύμβουλος.

«Είχαμε αποκτήσει σχέσεις προσωπικές και φιλικές»

«Η γνωριμία μου ξεκίνησε με τον σύζυγό της Κωστή Σβολόπουλο πριν 30 χρόνια και ήταν αρχικά επαγγελματική, γιατί έφτιαξα τα ξυλουργικά στο σπίτι στην Πορταριά. Όμως, όπως με τους περισσότερους πελάτες, είχαμε αποκτήσει σχέσεις προσωπικές και φιλικές. Την Κατερίνα τη γνώρισα μετά από χρόνια. Ήταν ένας εξαιρετικός σύντροφος για τον Κωστή Σβολόπουλο, έδινε χαρά ο ένας στον άλλο. Ήταν ευγενικοί και οι δύο. Η Κατερίνα ανέβαζε το ηθικό όλων των ανθρώπων με το χαμόγελο που είχε. Είχε μια συμπεριφορά ανθρώπου που χάριζε ζωή, ήταν τόσο γενναιόδωρη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κερασιώτης.

Η τελευταία συνάντηση πριν από έναν μήνα

Η τελευταία του συνάντηση με την Κατερίνα Χέλμη ήταν πριν από έναν μήνα περίπου, όπου ήρθε στην Πορταριά κάθισε μία εβδομάδα κι επέστρεψε στην Αθήνα, με σκοπό να έρθει ξανά στο Πήλιο για να γίνουν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Επιθυμία του συζύγου της ήταν να δοθεί το σπίτι τους στο Πανεπιστήμιο για να γίνει Βιβλιοθήκη. Μετά τον θάνατό του, η Κατερίνα κατάφερε και ολοκλήρωσε αυτή την επιθυμία. Έλεγε ότι «εδώ είναι πραγματικά ησυχαστήριο για τους φοιτητές που μπορούν να πάρουν μόρφωση», ενώ μετέφερε το καλοκαίρι τα εκατοντάδες βιβλία που είχε», ανέφερε ο κ. Κερασιώτης, που ξαφνιάστηκε από την είδηση του θανάτου της.

Αγαπούσε όλο τον κόσμο

Ο κ. Κερασιώτης διατηρούσε πολύ καλές φιλικές σχέσεις και με τον σύζυγο της Κατερίνας Χέλμη, αλλά και με την ίδια, όταν εκείνος έφυγε από τη ζωή. «Η γνωριμία μας ήταν πολύ μεγάλη, με πολλές χαρές και ευτυχισμένες ώρες. Η Κατερίνα αγαπούσε όλο τον κόσμο. Δεν ήταν καθόλου απρόσιτη. Δεν γνώριζε όλους τους ανθρώπους της Πορταριάς και της Μακρινίτσας αλλά έβλεπε, ήξερε ότι κάποιος είναι από εκεί και καθόταν κι έπιανε κουβέντα. Ήταν πολύ ευχάριστος άνθρωπος. Στο σπίτι στην Πορταριά ερχόταν Χριστούγεννα, Πάσχα και το καλοκαίρι. Τα τελευταία χρόνια γιατί ο σύζυγός της είχε ένα πρόβλημα υγείας, ερχόταν μόνο το καλοκαίρι αλλά ερχόταν στις γιορτές τακτικά. Τώρα που έμεινε μόνη, ερχόταν για λίγες ημέρες», σημείωσε ο κ. Κερασιώτης λέγοντας πως ήταν πολύ χαρούμενη για τη δωρεά του σπιτιού της στο Πανεπιστήμιο καθώς έτσι υλοποιούσε την επιθυμία του Καθηγητή, όπως έλεγε χαρακτηριστικά τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Σβολόπουλο.

«Εφόσον ολοκλήρωνε την επιθυμία του συζύγου της, ήταν έτοιμη να φύγει από τη ζωή»

Μάλιστα, στην σύζυγο του κ. Κερασιώτη, είχε εκμυστηρευτεί ότι εφόσον ολοκλήρωσε την επιθυμία του συζύγου της, ήταν έτοιμη να φύγει από τη ζωή. Ο κ. Κερασιώτης μίλησε όμως και για την σχέση του ζευγαριού, μια σχέση γεμάτη αγάπη και θαυμασμό.
«Η γνωριμία της Κατερίνας με τον Κωστή ήταν από το δημοτικό σχολείο, μετά ο Κωστής παντρεύτηκε με την πρώτη του σύζυγο κι όταν χώρισε συναντήθηκαν», ανέφερε, ενώ αν και ανήκαν σε διαφορετικούς πολιτικούς χώρους δεν μπήκε ποτέ αυτό ανάμεσά τους.

«Υποψήφια για το Τοπικό Συμβούλιο Πορταριάς με τον συνδυασμό του Πάνου Σκοτινιώτη»

«Ο Σβολόπουλος ήταν ήπιων τόνων, όταν ήμουν πρόεδρος στην Κοινότητα παρουσιάσαμε βιβλίο για το Πήλιο και ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές, ως ιστορικός. Εκεί άκουγε κανείς την ομιλία του και δεν έβλεπε μονόπλευρη παρουσίαση. Γενικά ήταν ήπιος και όταν ήθελε να δώσει απάντηση ή συμβουλή σκεφτόταν πάρα πολύ», σημείωσε ο κ. Κερασιώτης και θύμισε ότι η Κατερίνα Χέλμη ήταν υποψήφια για το Τοπικό Συμβούλιο Πορταριάς με τον συνδυασμό του Πάνου Σκοτινιώτη. Ωστόσο, για την Κατερίνα Χέλμη δεν ήταν η πρώτη της φορά που ασχολούνταν με την πολιτική, καθώς δραστηριοποιήθηκε πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, ως μέλος της Επιτροπής Συνδικαλιστικού Επιστημόνων-Καλλιτεχνών. Στις δημοτικές εκλογές του 1994, εκλέχθηκε δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων με την παράταξη του Θεόδωρου Πάγκαλου, ενώ επί Δημήτρη Μπέη στην Αθήνα ήταν η πρώτη πλειοψηφούσα σύμβουλος στην Πλάκα, που ήταν η γειτονιά της.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: