
«Μην τα φάτε!»- Στην Ελλάδα ξηροί καρποί γνωστής εταιρείας με καρκινογόνες επιδράσεις – Συναγερμός σε 37 χώρες
Καρκινογόνος ουσία με υπέρβαση του ανώτατου επιτρεπτού ορίου κατά 200% σε δημοφιλή ξηρό καρπό γνωστής εταιρείας, που πωλείται και στην Ελλάδα.
Το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, ενημέρωσε 37 χώρες στις οποίες περιλαμβάνεται και η Ελλάδα, ότι πωλείται στο έδαφός τους, δημοφιλής ξηρός καρπός που είναι μολυσμένος με υψηλά επίπεδα καρκινογόνου ουσίας. Πρόκειται για σταφίδες στις οποίες εντοπίστηκε η επιβλαβής μυκοτοξίνη ωχρατοξίνη Α σε ποσότητα 24 µg/kg με μέγιστο όριο τα 8,0 μg/kg (ποσοστιαία υπέρβαση του ορίου κατά 200%).
Το 2023 εφαρμόστηκαν στην ΕΕ νέα ανώτατα όρια παρουσία ωχρατοξίνης Α στα τρόφιμα, μετά την γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, σύμφωνα με την οποία τα υπολογιζόμενα περιθώρια έκθεσης για καρκινογόνες επιδράσεις της ωχρατοξίνης Α υποδηλώνουν πιθανή ανησυχία για την υγεία. Οι σταφίδες έχουν ανακληθεί ήδη σε Βέλγιο και Ολλανδία και είναι το προϊόν σταφίδες BIO Blue Thomson της μάρκας Holland & Barrett 250 γρ., με όλες τις ημερομηνίες λήξης και όλους τους αριθμούς παρτίδας. Η Holland & Barrett στην ανακοίνωση της αναφέρει ότι «Η κατανάλωση αυτού του προϊόντος μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας» και ζήτησε από τους πελάτες της να μην καταναλώσουν το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο αγορά.
Οι δηλητηριώδεις σταφίδες που ανακλήθηκαν:
Οι σταφίδες είναι ένα προϊόν επιρρεπές σε μόλυνση από μυκοτοξίνες και, αν και θεωρούνται ένα υγιεινό σνακ, τα παιδιά κάτω των 3 ετών θα πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόσληψη σταφίδας, σύμφωνα με σύσταση των Υπηρεσιών Ασφάλειας Τροφίμων τόσο της Νορβηγίας όσο και της Δανίας. Ο λόγος είναι πως οι σταφίδες μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μυκητιασικές τοξίνες (ωχρατοξίνη Α) και ως εκ τούτου μπορεί να είναι επιβλαβές για την υγεία. Οι μυκοτοξίνες δεν διασπώνται με το βράσιμο ή άλλο παρασκεύασμα – και η παρουσία τους είναι ανεξάρτητη από το αν οι σταφίδες είναι βιολογικές ή όχι.
Οι αφλατοξίνες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ηπατικές βλάβες και έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος, κυρίως σε άτομα με χρόνιες παθήσεις ή εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι παιδιά και ηλικιωμένοι, καθώς και άτομα που καταναλώνουν τακτικά προϊόντα χαμηλής ποιότητας ή χωρίς επαρκείς ελέγχους. Η κατανάλωση ακόμα και μικρών ποσοτήτων αφλατοξινών σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει σε σωρευτική τοξικότητα.
Η ωχρατοξίνη Α είναι μια μυκοτοξίνη που παράγεται φυσικά από μύκητες του γένους Aspergillus και Penicillium και βρίσκεται ως μολυσματικός παράγοντας σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως δημητριακά και προϊόντα δημητριακών, κόκκους καφέ, αποξηραμένα φρούτα, κρασί και χυμό σταφυλιού, μπαχαρικά και γλυκόριζα. Σχηματίζεται κατά την ξήρανση στον ήλιο και την αποθήκευση των καλλιεργειών.
Πηγή: cibum.gr
Πηγή
Διαβάστε επίσης:
-
«Θα συμβεί κάτι απίθανο αύριο με τον καιρό»: Τα “έχασαν” οι μετεωρολóγοι, όλα τούμπα με αυτό που έρχεται Κυριακάτικα
-
Άρτα: Επιδεινώθηκε η υγεία του άνδρα που έσωσε τα παιδιά από τον Άραχθο
-
Mήνυμα Κυριάκου Μητσοτάκη σε Ιραν και Ισραήλ