Δείχνουν τον σωστό δρόμο στα άλλα νησιά: Τι κάνουν και φέτος οι ντόπιοι κι επιχειρηματίες στην Τήλο;

August 1, 2023

Δείχνουν τον σωστό δρόμο στα άλλα νησιά: Τι κάνουν και φέτος οι ντόπιοι κι επιχειρηματίες στην Τήλο;


Διαφ.

Η Τήλος είναι το νησί που έχει πετύχει σχεδόν μηδενική ταφή αποβλήτων και έτσι ντόπιοι και επιχειρηματίες μπορούν να είναι περήφανοι για ακόμη έναν λόγο.

Το μόνο που απαιτήθηκε είναι ένα πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, το οποίο εμπνεύστηκε η Polygreen, μια εταιρία η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο παγκοσμίως και φυσικά η συμμετοχή των ίδιων των κατοίκων της Τήλου, που άλλαξαν συνήθειες δεκαετιών και το υλοποίησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το έργο χρηματοδοτείται από την ίδια την εταιρία, με την έγκριση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και την συμμετοχή και την συνεργασία του δήμου Τήλου. Τέθηκε σε εφαρμογή τον Δεκέμβριο του 2021 και μέσα σε λίγους μήνες πέτυχε εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Για την υλοποίησή του, εφαρμόζεται ένα πρόγραμμα πόρτα-πόρτα, με τους κατοίκους του νησιού να αναλαμβάνουν την υποχρέωση διαχωρισμού των σκουπιδιών που παράγονται από τις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η ανακύκλωση στην κουλτούρα των κατοίκων της Τήλου

Πάντως, η ιδέα της ανακύκλωσης υπάρχει στην κουλτούρα τους, αφού από το παρελθόν ήδη συνήθιζαν να μην πετάνε εύκολα τα πάντα, αλλά να τα μετασχηματίζουν και να τα χρησιμοποιούν ξανά.

Πλέον, με την δράση της Polygreen, τα πάντα γίνονται στην βάση ενός προγραμματισμού που ξεκινάει από κάθε σπίτι. Σε κάθε νοικοκυριό υπάρχει μια ειδική μπλε σακούλα που στην ουσία έχει αντικαταστήσει τους γνωστούς μας κάδους στους δρόμους.

Σε αυτήν μπαίνουν όλα τα ανακυκλώσιμα υλικά, αφού πρώτα πλυθούν, ενώ διαθέτουν και QR code, ώστε ο κάθε κάτοικος να έχει την δυνατότητα να ελέγχει ο ίδιος το ποσοστό ανακύκλωσης που επιτυγχάνεται.

Επιπροσθέτως, σε άλλη βιοδιασπώμενη σακούλα εναποθέτονται τα οργανικά απόβλητα, σε ειδικό συλλέκτη συγκεντρώνονται τα μη ανακυκλώσιμα απόβλητα και σε ξεχωριστά μεταλλικά δοχεία καταλήγουν τα αποτσίγαρα, με αποτέλεσμα στους δρόμους του νησιού να μην υπάρχουν γόπες.

Στο παιχνίδι συμμετέχουν τους καλοκαιρινούς μήνες και οι επισκέπτες της Τήλου, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, που στόχο έχουν να εκπαιδεύσουν τους πάντες στην αλλαγή των συνηθειών τους.

Στο πλαίσιο του προγράμματος από την Polygreen, έχει τεθεί σε εφαρμογή μία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αποβλήτων σε real time, μέσω της οποίας το κάθε νοικοκυριό βλέπει την δική του συνεισφορά σε κάθε κατηγορία (ανακυκλώσιμα, μη ανακυκλώσιμα και οργανικά) κι έτσι με αυτόν τον τρόπο να θέτει νέους στόχους και να αντιλαμβάνεται πώς ο καθένας συμβάλλει από την πλευρά του στην ανακύκλωση.

Η Τήλος ανακυκλώνει το 90% των απορριμμάτων εβδομαδιαίως

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το ποσοστό των απορριμμάτων που ανακυκλώνεται στο νησί αγγίζει εβδομαδιαίως το 90%, με αποτέλεσμα ο ΧΥΤΑ που λειτουργούσε παλιότερα στην Τήλο να είναι πλέον πρακτικά άχρηστος.

Στη θέση του πλέον υπάρχει το Κέντρο Κυκλικής Καινοτομίας, όπου πραγματοποιείται η τελική διαλογή των αποβλήτων για ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή ενεργειακή αξιοποίηση.


Πηγή