«Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος»: Νέες πληροφορίες στο «φως» για την τραγωδία με τον 11χρονο στους Φούρνους Ικαρίας

August 12, 2023

«Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος»: Νέες πληροφορίες στο «φως» για την τραγωδία με τον 11χρονο στους Φούρνους Ικαρίας


Διαφ.

«Το παιδί είχε φάει. Αυτό ήταν το πρώτο μεγάλο λάθος», είπε ο κ. Θοδωρής Τσιμπίδης – Διευθυντής Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις» για την ασύλληπτη τραγωδία στους Φούρνους Ικαρίας με ένα 11χρονο παιδί νεκρό, γιος γνωστό Έλληνα ηθοποιού.

«Είναι ένα νησί που όλοι οι άνθρωποι και ειδικά τα νέα παιδιά είναι όλη μέρα στη θάλασσα και φαντάζομαι αυτό με το φαγητό βασικά αφορά πάρα πολύ κόσμο και το βλέπουμε κάθε μέρα. Δεν ξέρω γιατί πρέπει να φτάνουμε σε αυτό το σημείο δηλαδή για να το συνειδητοποιούμε» είπε και συνέχισε:

«Είναι αυτή η έλλειψη γνώσης για τη θάλασσα, η έλλειψη σεβασμού, η υπερβολική χαλάρωση απέναντι στη θάλασσα. Μην ξεχνάτε ότι έχουμε πάρα πολλά θύματα φέτος. Πέρσι είχαμε 340 θανάτους στη θάλασσα, κανείς από αυτούς δεν προέρχεται ούτε από καρχαρίες ούτε από άλλο κάποιο θαλάσσιο είδος. Είναι όλα από ατυχήματα και μάλιστα ανθρωπογενή ατυχήματα. Όταν κατέβετε στις παραλίες Ρόδο και Κω, σε όλα τα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, είναι ένα ανακάτεμα από εκατοντάδες σκάφη, τζετ σκι και ανθρώπους. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, καμία σήμανση, δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός των σκαφών από τους ανθρώπους».

«Το πιο πιθανό είναι το παιδάκι στην προσπάθειά του να κρατηθεί στην επιφάνεια να τύλιξε το χεράκι των γύρω από το σκοινί της σημαδούρας. Σημαδούρα έπρεπε να υπάρχει ώστε να οριοθετεί το σημείο κολύμβησης. Δεν νομίζω ότι ήταν δίχτυα», είπε ο κ. Τσιμπίδης.

«Δεν υπάρχει πουθενά ναυαγοσώστης – Θα χαθούν κι άλλα παιδιά»

Ο κ. Τσιμπίδης έθεσε ακόμα ένα θέμα κι αυτό είναι η έλλειψη ναυαγοσωστών στις παραλίες: «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ναυαγοσώστης πουθενά στα νησιά. Οι δήμοι έχουν ενοικιάσει τις παραλίες, έχουν εισπράξει τα λεφτά και προκαταβολικά μάλιστα και δεν έχουν φροντίσει να υπάρχουν ναυαγοσώστες. Δεν έχουν οριοθετηθεί πουθενά οι παραλίες. Όπου κι αν πάτε θα δείτε ένα ανακάτεμα. Άνθρωποι, βάρκες, φουσκωτά κτλ. Δηλαδή από τύχη δεν θρηνούμε παραπάνω θύματα» είπε και υπογράμμισε: «Πρέπει να πάρουμε σοβαρά την ασφάλεια των λουόμενων».

Για την παραλία στην Ικαρία που έγινε το τραγικό συμβάν είπε «Ότι δεν ήταν οργανωμένη παραλία. Και η αλήθεια είναι ότι ένα μικρό νησάκι σαν τους Φούρνους δεν μπορεί να έχει οργανωμένη παραλία. Πρέπει να έχει βέβαια ασφαλείς παραλίες. Και δεύτερον, υπάρχει ένα μεγάλο θέμα σε όλα τα νησιά. Υπάρχουν άνδρες του Λιμενικού Σώματος, οι οποίοι θα θέλανε φαντάζομαι να κάνουν κάτι, αλλά δεν μπορούνε. Τα καθήκοντα που τους έχουν αναθέσει είναι παρκαδόροι, να γράφουν μηχανάκια και να κάνουν τους τροχονόμους και να ασχολούνται με τη θάλασσα. Και επιμένω, δεν φταίει το προσωπικό του Λιμενικού. Αυτές είναι οι εντολές, αυτές είναι οδηγίες. Οι λιμενικοί δεν έχουν εντολές και δεν ασχολούνται με τη θάλασσα και δεν έχουν και τον ανάλογο εξοπλισμό άλλωστε ούτε την εκπαίδευση».

«Σεβασμός στη θάλασσα και γνώση για τη θάλασσα» είπε καταλήγοντας.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Χάρης Ζαβουδάκης η σορός του 11χρονου θα μεταφερθεί σήμερα το απόγευμα στο νοσοκομείο Σάμου, όπου αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί η νεκροψία νεκροτομή, η οποία ενδέχεται να ρίξει περαιτέρω φως στα αίτια του θανάτου του παιδιού.


Πηγή