Τιμάται σήμερα ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς: Το άφθαρτο σκήνωμα, τα θαύματα και το σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο

August 17, 2023

Τιμάται σήμερα ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς: Το άφθαρτο σκήνωμα, τα θαύματα και το σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο


Διαφ.

Ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο κοσμεί το οροπέδιο του Ομαλού στην Κεφαλονιά και αυτό δεν είναι άλλο από τη Μονή του Αγίου Γερασίμου.

Ιδρύθηκε το 1560 από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο, που λίγο μετά το θάνατό του, ανακηρύχθηκε πολιούχος της Κεφαλονιάς.

Τιμάται σήμερα ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς

Ο Άγιος Γεράσιμος ονομάστηκε νέος ασκητής για να διακρίνεται από τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη.

Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του σε δύο ημερομηνίες, αυτή της ανακομιδής, στις 20 Οκτωβρίου, αλλά και στις 16 Αυγούστου, μια μέρα μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται στη Μονή μεγάλο πανηγύρι.

Για τους ντόπιους, ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς είναι ο «Άγιος» απλά, ενώ δεν θα συναντήσετε συνηθέστερο όνομα στο νησί από το «Γεράσιμος» και το «Γερασιμούλα».

Στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς θα φτάσετε εύκολα από το Αργοστόλι ή την Σάμη.

Το σκήνωμα του Αγίου είναι ενδεδυμένο με τα άμφια της ταφής. Είναι τοποθετημένο μέσα σε ασημένια λάρνακα, πάνω από τον τάφο του.

Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το ασκητήριο του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς. Η είσοδός του βρίσκεται μέσα στη Μονή! Πρόκειται για ένα πολύ στενό πέρασμα που οδηγεί μέσω μιας σχεδόν κάθετης σιδερένιας σκάλας μήκους τριών μέτρων σε έναν υπόγειο. Εκεί, ο χώρος χωρίζεται από μία στενή οπή σε “δύο δωμάτια”.

Στους χώρους της Μονής σώζονται ακόμη, τα τρία μεγάλα πλατάνια που φύτεψε ο ίδιος ο Άγιος. Παράλληλα, εκεί βρίσκονται και τα τρία πηγάδια που άνοιξε με τα χέρια του, σύμφωνα με την παράδοση.


Πηγή