Τους πήραν πίσω τα μετάλλια: Οι 17 σημαντικότεροι Έλληνες αθλητές που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι

August 27, 2023

Τους πήραν πίσω τα μετάλλια: Οι 17 σημαντικότεροι Έλληνες αθλητές που βρέθηκαν ντοπαρισμένοι


Διαφ.

Όπως θα διαβάσετε σημαντικοί Έλληνες αθλητές είχαν βρεθεί να έχουν κάνει χρήση αναβολικών ουσιών μετά το 2004. Να επισημάνουμε πως με το ντοπάρισμα οι αθλητές επιδιώκουν την αύξηση των φυσικών επιδόσεων ή την διεύρυνση των ορίων ανοχής της φυσικής προσπάθειας που απαιτείται για μεγάλες επιδόσεις σε κάποιο άθλημα.

Της: Έπη Τρίμη

Στο αντίποδα με τη χρήση τους μπορεί να προκληθούν σοβαρότατες ζημίες στην υγεία του αθλητή, μέχρι και να δημιουργηθούν προβλήματα στις λειτουργίες του οργανισμού∙

Ας δούμε ποιοι αθλητές έχουν βρεθεί ντοπαρισμένοι

Πηγή Δεβετζή

Η Πηγή Δεβετζή η οποία έχει σταματήσει τον αθλητισμό από το 2009 και έχει στην κατοχή της δύο Ολυμπιακά μετάλλια, ενημερώθηκε ότι έχει βρεθεί θετική σε έλεγχο που της είχε γίνει το 2007 σε επανεξέταση που έκανε η IAAΦ. Η ίδια η αθλήτρια είχε δηλώσει εκείνη την περίοδο άγνοια. H απόφαση της IAAF για την ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων της Πηγής Δεβετζή για τη διετία 2007-2009 σημαίνει ότι εκτός από το χάλκινο μετάλλιο της Οσάκα έχασε και το χάλκινο μετάλλιο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ενώ αυτή τη διετία είχε κατακτήσει, επίσης, χάλκινο μετάλλιο στο τελικό των Γκραν Πρι, στη Στουτγκάρδη, με άλμα 14,75, (τριπλούν), χρυσό μετάλλιο στο μήκος στους παγκόσμιους στρατιωτικούς αγώνες (Ινδία) με άλμα στα 6,69, χρυσό μετάλλιο στο βαλκανικό κλειστού (μήκος) με άλμα στα 6,85 ενώ στο παγκόσμιο κλειστού της Βαλένθια είχε καταρρίψει δύο φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν και με άλμα στα 15,00 ήρθε 2η.

Λεωνίδας Σαμπάνης

Στον οργανισμό του αρσιβαρίστα ανιχνεύθηκαν υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης με τον ίδιο να αρνείται κατηγορηματικά ότι έχει πάρει κάποια ουσία. Αφού βγήκε και το δεύτερο δείγμα του θετικό του αφαιρέθηκε το χάλκινο μετάλλιο που είχε κατακτήσει.Το 2004 σε γραπτό υπόμνημα που παρέδωσε ο Έλληνας αρσιβαρίστας, είχε αναφέρει: «Ένας αθλητής με τη δική μου εμπειρία γνωρίζει ότι οι ορμόνες είναι η ευκολότερη ανιχνεύσιμη ουσία στον έλεγχο αντιντόπινγκ. Γνωρίζω ότι σε όλους τους διεθνείς αγώνες όσοι ανεβαίνουν στο βάθρο, ελέγχονται καθώς και άλλοι δυο ή τρεις δειγματοληπτικά. Θα ήμουν παράφρων ή αυτόχειρας, αν εν γνώσει μου ελάμβανα μια τέτοια ουσία και την ίδια στιγμή αγωνιζόμουν λυσσαλέα για να πάρω το μετάλλιο».

Νίκος Κουρτίδης -Κωνσταντίνα Λάππου

Τον Ιούνιο του 2009, νέο κρούσμα ντόπινγκ πλήττει την ελληνική άρση βαρών. Το άθλημα που κάποτε αγαπήθηκε αφάνταστα από τους Έλληνες έχει πλέον χάσει την αίγλη του και ο μόνος που φαινόταν να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα ήταν ο Νίκος Κουρτίδης. Και όμως λίγες ώρες μετά τη δια περιπάτου κατάκτηση δύο χρυσών μεταλλίων στους Μεσογειακούς Αγώνες, το δείγμα του βρέθηκε “θετικό” σε απαγορευμένη ουσία.

Συγκεκριμένα, στις 10 Απριλίου του 2009 ο Κουρτίδης κατέκτησε τρία μετάλλια στην κατηγορία των 94 κιλών στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών, στο Βουκουρέστι. Κέρδισε το αργυρό μετάλλιο στο σύνολο με 385 κιλά , ασημένιο μετάλλιο στο αρασέ με 175 κιλά και το χάλκινο στο ζετέ με 210 κιλά. Τον Ιούνιο του 2009 κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο αρασέ και στο ζετέ στα 94 κιλά στους Μεσογειακούς Αγώνες στην Πεσκάρα. Λίγες ώρες αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο αθλητής βρέθηκε θετικός σε έλεγχο για αναβολικά (ο οποίος έγινε πριν αναχωρήσει για την Πεσκάρα) μαζί με την Ντίνα Λάπου, η οποία είχε κερδίσει το ασημένιο μετάλλιο στους ίδιους αγώνες.

Η Λάππου είχε ελεγχθεί από το ΕΣΚΑΝ και στις 10 και στις 22 Μαΐου και είχε βγει «καθαρή» από το εργαστήριο του ΟΑΚΑ. Στον έλεγχο στις 14 του μηνός, όμως, βρέθηκε θετική σε τέτοιες ουσίες (κατά πληροφορίες μας στανοζολόλ και άλλες αναβολικές), που δεν «καθαρίζουν» σε λίγες ημέρες.

Αμφότεροι οι αθλητές αρνήθηκαν ότι έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Άρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας έκανε λόγο για “πόλεμο”, τονίζοντας το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της εξέτασης των δειγμάτων είχαν καθυστερήσει να ανακοινωθούν (οι έλεγχοι είχαν γίνει πριν από έναν μήνα).

Φανή Χαλκιά

Όλοι θυμόμαστε την Φανή Χαλκιά να τερματίζει με χαμογελαστό πρόσωπο το 2004 και να ανεβάζει τους Έλληνες στα ουράνια. Και από εκεί τους προσγείωσε. Ήταν στο Ολυμπιακό χωριό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, όταν έγινε γνωστό ότι η Ελληνίδα αθλήτρια βρέθηκε θετική στην ουσία, μεθυλτριενολόνη. Η ίδια αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ολυμπιακό χωριό του Πεκίνου, αν και πάντα επέμενε ότι δεν έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2016, η Φανή Χαλκιά απαλλάχθηκε ομόφωνα από κάθε κατηγορία για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το Εφετείο έκρινε πως η πρώην πρωταθλήτρια είχε πέσει θύμα κυκλώματος νοθευμένων σκευασμάτων. Μαζί της, αθωώθηκε και ο προπονητής της Γιώργος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της προμήθειας απαγορευμένων ουσιών.

Γιάννης Δρυμωνάκος

Το Δεκέμβριο του 2007 έγινε ο πρώτος Έλληνας κολυμβητής που κατέκτησε δύο μετάλλια σε ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας. Ο Δρυμωνάκος βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από κάθε αγωνιστική δραστηριότητα για δύο χρόνια από την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΚΟΕ), στις 30 Ιουνίου του 2008.

Ο Γιάννης Δρυμωνάκος το 2008 βρέθηκε θετικός στην ίδια ουσία που είχαν βρεθεί και η Χαλκιά και η ομάδα της άρσης βαρών. Ο ίδιος ο αθλητής αρνείται ότι πήρε την ουσία, έμεινε δύο χρόνια εκτός και επέστρεψε δυνατός στις πισίνες αφήνοντας πίσω του αυτή την… μαύρη για αυτόν ιστορία.

Έπειτα από την αθώωσή του από ποινικό δικαστήριο, επέστρεψε στην ενεργό δράση το 2010.

Αθανασία Τσουμελέκα

Η Τσουμελέκα ανακοίνωσε το τέλος στον πρωταθλητισμό στις 17 Ιανουαρίου του 2009, καθώς ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε σε έλεγχο ντόπινγκ θετική σε χρήση ερυθροποιητίνης. Ο ΣΕΓΑΣ επέβαλε στην αθλήτρια διετή αποκλεισμό, ποινή που ανακοινώθηκε επίσημα από την IAAF στις 16 Απριλίου του 2009. Η Τσουμελέκα αθωώθηκε από το Εφετείο Αθηνών τον Ιανουάριο του 2014, 5 χρόνια μετά τον αποκλεισμό της. Οι δικαστές εξέτασαν ενδελεχώς τους φακέλους των δύο Ομοσπονδιών δικαιώνοντας την αθλήτρια.

Κώστας Κεντέρης -Κατερίνα Θάνου

Ο Κώστας Κεντέρης ήταν μία από τις μεγάλες ελπίδες της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, καθώς και πιθανότατα ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος που θα έπαιρνε μέρος στην τελετή έναρξης. Ωστόσο, μία μέρα πριν την τελετή, ο Κεντέρης και η συναθλήτριά του Κατερίνα Θάνου δεν παρέστησαν σε έκτακτο έλεγχο ντόπινγκ. Οι ίδιοι υποστήριξαν ότι ενεπλάκησαν σε τροχαίο ατύχημα με μηχανή κατά την προσπάθειά τους να σπεύσουν στο Ολυμπιακό Χωριό ώστε να υποβληθούν στο τεστ. Σύμφωνα με τον Κώστα Κεντέρη, ενημερώθηκε για την κλήση της ΔΟΕ για τον έλεγχο 60 λεπτά πριν τη λήξη της προθεσμίας. Αργότερα η έρευνα έδειξε ότι το ατύχημα ήταν προσχεδιασμένο και εικονικό, ενώ η εισαγωγή και παραμονή τους στο νοσοκομείο ΚΑΤ έγινε μετά από «τηλεφωνική εντολή». Στον απόηχο των γεγονότων, ο Κεντέρης και η Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες στις 18 Αυγούστου μετά από την απολογία τους στην πειθαρχική επιτροπή της ΔΟΕ.

Ο έλεγχος της Αθήνας ήταν ο τρίτος έλεγχος ντόπινγκ στον οποίο δεν έλαβαν μέρος οι δύο αθλητές και έτσι τους επεβλήθη ποινή προσωρινού αποκλεισμού από την IAAF στις 22 Δεκεμβρίου 2004. Τον Ιούνιο του 2005 όμως, οι αθλητές αθωώθηκαν από την πειθαρχική επιτροπή του ΣΕΓΑΣ λόγω αμφιβολιών.[ Αντίθετα στον προπονητή τους Χρήστο Τζέκο επεβλήθη ποινή αποκλεισμού τεσσάρων χρόνων από κάθε αθλητική δραστηριότητα γιατί δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους αθλητές του για την κλήση σε έλεγχο ντόπινγκ αλλά απαλλάχθηκε των κατηγοριών για την υπόθεση εμπορίου αναβολικών ουσιών.

Μετά από μακρύ νομικό αγώνα, στις 26 Ιουνίου 2006, πριν την απόφαση του Διεθνούς Αθλητικού Δικαστηρίου, οι αθλητές ήρθαν σε δικαστικό διακανονισμό με την IAAF δεχόμενοι την παραβίαση του κανονισμού αντι-ντόπινγκ και την απουσία τους από τρεις ελέγχους από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου 2004. Σε αντάλλαγμα απαλλάχθηκαν από τις δύο βαρύτερες κατηγορίες για αποφυγή και άρνηση ελέγχου. Ορίστηκε επίσης πως από τις 22 Δεκεμβρίου 2006 ήταν ελεύθεροι να επιστρέψουν στους αγώνες. Τον Σεπτέμβριο του 2011, μαζί με την Κατερίνα Θάνου, αθωώθηκε ομόφωνα σε δεύτερο βαθμό από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

Γερβάσιος Φιλιππίδης

Το θετικό δείγμα του Γερβάσιου Φιλιππίδη προέκυψε από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο που πραγματοποιεί το ΕΣΚΑΝ στους αθλητές της ολυμπιακής ομάδας μετά από παραγγελία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ο Γ. Φιλιππίδης είχε αγωνιστεί πριν από λίγες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι αλλά δεν είχε καταφέρει να προκριθεί στον τελικό.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός ότι τόσο ο Ρούτας όσο και ο Γερβάσιος Φιλιππίδης προπονούνται στο Καυταντζόγλειο, γεγονός που προκαλεί υποψίες για κύκλωμα που δρα στο κέντρο υψηλού αθλητισμού της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ και Γερβάσιος Φιλιππίσης, αθλητής του ακοντισμού, τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 2012 αφού βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία. Ήταν μάλιστα μέλος της Ολυμπιακής ομάδας για το Λονδίνο, αλλά λόγω της αποκάλυψης αποκλείστηκε!

Δημήτρης Χονδροκούκης

Λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου ο άλτης του ύψους Δημήτρης Χονδροκούκης βρέθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ. Η στανοζολόλη που βρέθηκε στον Δημήτρη Χονδροκούκη είναι ουσία που χρησιμοποιείται σε φάρμακα που χορηγούνται σε άλογα. στίβους δύο χρόνια μετά.Έτσι,το καλοκαίρι του 2012 αποκλείστηκε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Σταματόγιαννης, Μαυρίδης και Κεραμιδά

Οι τρεις αθλητές είχαν βρεθεί θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες, κατά την εξέταση του α’ δείγματος στα Παπαφλέσσεια και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου του 2014. Μιχάλης Σταματόγιαννης, Θεόπιστος Μαυρίδης και η Γρηγορία Κεραμιδά, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από τον ΣΕΓΑΣ τον Ιούλιο του 2014, όταν και ανακοινώθηκαν τα θετικά δείγματα και αργότερα τιμωρήθηκαν.Η ομοσπονδία είχε ενημερωθεί από το ΕΣΚΑΝ, πως τα β’ δείγματα ελέγχου που έγιναν στους αθλητές, βρέθηκαν θετικά σε απαγορευμένες ουσίες. Για τους αθλητές είχε ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία ενώ ο  ΣΕΓΑΣ δεν είχε ανακοινώσει τις ουσίες που ανιχνεύθηκαν στα δείγματα των τριών αθλητών».

Δημήτρης Ρέγας

Στην απαγορευμένη ουσία που εκείνη την εποχή, ενόψει του Πεκίνου, βρισκόταν σε όλους τους αθλητές που πιάνονταν ντοπαρισμένοι βρέθηκε και ο πρωταθλητής των 400μ. Δημήτρης Ρέγας. Ο έλεγχος έγινε στις 13 Ιουνίου του 2008 κατά την διάρκεια του πανελληνίου πρωταθλήματος στίβου. Ο ίδιος ο αθλητής αρνήθηκε ότι πήρε ποτέ απαγορευμένη ουσία.

Σταύρος Κουρουπάκης

Ο Χανιώτης πρωταθλητής του επί κοντώ βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών σε έλεγχο που έγινε τον Φεβρουάριο του 2004. Στον Έλληνα αθλητή επιβλήθηκε τιμωρία 2 ετών και επέστρεψε στους στίβους κανονικά μετά το τέλος της τιμωρίας του, ενώ ο ίδιος είχε αρνηθεί να κάνει δηλώσεις.

Η ανακοίνωση του ΣΕΓΑΣ το 2004

«Από το ΣΕΓΑΣ ανακοινώνεται ότι μετά την ειδοποίηση από το εργαστήριο αντιντόπινγκ του ΟΑΚΑ για τους ελέγχους οι οποίοι διεξήχθησαν στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου ανδρών – γυναικών, στο δείγμα του αθλητή Σταύρου Κουρουπάκη ανιχνεύθηκε η ουσία Κλεμπουτερόλ. Ο Έλληνας επικοντιστής αποκλείστηκε από την βαλκανική ομάδα για τους αγώνες του Σαββάτου στην Παιανία και θα κληθεί να δηλώσει αν επιθυμεί την εξέταση και του Β΄ δείγματος. Ο ΣΕΓΑΣ θα ακολουθήσει την διαδικασία που προβλέπει ο κανονισμός της IAAF».

Μάρθα Μάτσα

Λίγο πριν πάρει μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες του 2005 η 21χρονη κολυμβήτρια βρέθηκε θετική σε αναβολική ουσία και τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 2 ετών. Η ίδια εξέτισε την ποινή της και επέστρεψε δυναμικά στο άθλημα της.Πέραν της αθλητικής της δραστηριότητας, έχει ολοκληρώσει τις σπουδές της στο παιδαγωγικό και είναι δασκάλα υποδοχής σε δημοτικό σχολείο, όπου μαθαίνει ελληνικά σε παιδιά μεταναστών.

Γιάννης Ταμουρίδης

Ο Έλληνας ποδηλάτης κλήθηκε σε απολογία από την ΕΟΠ το 2008 αφού βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένης ουσίας. Ο 29χρονος αθλητής επανήλθε στην δράση αφού η ΕΟΠ του μείωσε την ποινή σε έναν χρόνο λόγω πρότερου έντιμου βίου και επειδή ο ίδιος ο αθλητής δήλωσε μετανιωμένος.

Τηλέμαχος Ρούτας

Ο αθλητής των 400μ. βρέθηκε θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών το 2012.Ο ΣΕΓΑΣ είχε κάνει την εξής ανακοίνωση: «Ο ΣΕΓΑΣ, ενημερώθηκε από το ΕΣΚΑΝ πως ύστερα από την ανάλυση των 25 δειγμάτων που ελήφθησαν στην διάρκεια του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ανδρών – Γυναικών, ότι υπάρχει ένα θετικό δείγμα που αφορά στον αθλητή Τηλέμαχο Ρούτα. Ο αθλητής τίθεται σε διαθεσιμότητα και θα ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπουν οι κανονισμοί με την εξέταση του δεύτερου δείγματος κτλ.».

Χρήστος Πολυχρονίου

Τον Μάιο του 2005, θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ βρέθηκε ο τότε 32χρονος σφυροβόλος, Χρήστος Πολυχρονίου μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο, που είχε διενεργηθεί από τη WADA τον Φεβρουάριο της ίδιας χρονιάς. Τιμωρήθηκε με διετή αποκλεισμό.


Πηγή