Νέες ταυτότητες: Τέλος οι παλιές – Πότε γίνονται υποχρεωτικές – Πόσο θα κοστίσουν – Τι πρέπει να κάνουμε

August 31, 2023

Νέες ταυτότητες: Τέλος οι παλιές – Πότε γίνονται υποχρεωτικές – Πόσο θα κοστίσουν – Τι πρέπει να κάνουμε


Διαφ.

Οι νέες ταυτότητες, για τις οποίες έχει γίνει πολύς λόγος και θα μοιάζουν με πιστωτική κάρτα, θα ξεκινήσουν να εκδίδονται από τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ σε δύο χρόνια από σήμερα, τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν οι παλιές.

Θα κοστίζουν 10 ευρώ και θα έχουν διάρκεια ισχύος τα 10 έτη, θα έχουν ίδιο μέγεθος με πιστωτική κάρτα (85.6 x 54 mm ± 0.75mm, πάχους μέχρι 1 mm, σύμφωνα με τις συστάσεις του ICAO) και θα είναι αντίστοιχες με αυτές που έχουν και οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα διατηρούνται εύκολα, καθώς δεν θα τσαλακώνονται όπως αυτές που έχουμε σήμερα, ενώ θα αποθηκεύονται μαζί με τις υπόλοιπες κάρτες εύκολα σε ένα πορτοφόλι.

Η επίσημη παρουσίαση των νέων ταυτοτήτων πρόκειται να γίνει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά ήδη είναι γνωστά αρκετά από τα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν.

Τα δεδομένα της κάθε ταυτότητας θα αποθηκεύονται σε έναν κεντρικό server, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση μόνο οι Αρχές.

Τα προσωπικά στοιχεία που αναγράφονται στις νέες ταυτότητες

Πάνω στις νέες ταυτότητες θα αναγράφονται τα εξής προσωπικά στοιχεία:

Στην εμπρόσθια όψη

Αριθμός Ταυτότητας

Φωτογραφία

Επώνυμο

Όνομα

Φύλο

Ιθαγένεια

Ημερομηνία Γέννησης

Ημερομηνία έκδοσης

Ημερομηνία λήξης

Αρχή Έκδοσης

Αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN

Υπογραφή κατόχου

Στην οπίσθια όψη

Όνομα Πατέρα

Όνομα Μητέρας

Τόπος γέννησης

Ομάδα Αίματος

Ύψος

Στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης

Πώς θα γίνεται η έκδοσή των νέων ταυτοτήτων

Η διαδικασία για την έκδοση νέας ταυτότητας θα γίνεται στο αστυνομικό τμήμα, όπου μπορεί να γίνεται και η λήψη της φωτογραφίας. Πάντως, οι ταυτότητες δεν θα διαθέτουν κάποιο σύστημα γεωεντοπισμού.

Στα αστυνομικά τμήματα θα υπάρχουν ειδικοί υπολογιστές, που θα μπορούν να λαμβάνουν βιομετρικά και ψηφιακά την υπογραφή του πολίτη στο tablet. Οι ταυτότητες θα πηγαίνουν στο ίδιο σύστημα που χρησιμοποιείται για την έκδοση διαβατηρίων και θα εκδίδονται κεντρικά. Θα αποστέλλεται στο ΑΤ με την ίδια διαδικασία ασφαλούς μεταφοράς.

Στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να ενοποιηθεί η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας και διαβατηρίου, δηλαδή ο πολίτης να πηγαίνει μία φορά στα 10 χρόνια, στο αστυνομικό τμήμα, για να βγάλει και τα δύο.

Τα νέα διαβατήρια με αυξημένα χαρακτηριστικά ασφαλείας, πρόκειται να ξεκινήσουν να εκδίδονται τον Ιανουάριο του 2024.

Πως θα είναι οι νέες ταυτότητες

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου υπογράμμισε ότι:

“Οι νέες ταυτότητες είναι μια νέα πραγματικότητα που θα αλλάξει τη ζωή των πολιτών προς το ασφαλέστερο, τόσο για τις αεροπορικές μετακινήσεις, όσο και για τις πλαστογραφήσεις.

Η διαδικασία έκδοσης θα ακολουθήσει την ανάλογη με τα εμβόλια, καθώς σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, ετοιμάζεται σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο θα λειτουργεί πλατφόρμα στην οποία ο πολίτης θα καταθέτει την αίτηση μέσω gov σε 370 σημεία σε όλη της.

Ο πολίτης θα υποβάλλει αίτηση στην πλατφόρμα ακολούθως θα έρχεται ειδοποίηση, θα ορίζεται ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα για την έκδοση της νέας αστυνομικής ταυτότητας το κόστος της οποίας ανέρχεται στα 10 ευρώ”.

Όσον αφορά τις αντιδράσεις των φωτογράφων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επεσήμανε ότι:

Πρόκειται για λογική διαμαρτυρία και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους επίλυσης.

Οι νέες ταυτότητες δε θα πλαστογραφούνται και θα αναγράφουν τις απολύτως απαραίτητες προσωπικές πληροφορίες, οι οποίες θα περιέχονται αποθηκευμένες στο τσιπάκι.

Το τσιπάκι θα περιέχει πληροφορίες όπως φύλο όνομα επίθετο, ύψος, βιομετρικά χαρακτηριστικά, δακτυλικά αποτυπώματα ενώ διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα γεωχωρικού προσδιορισμού, χαρακτηρίζοντας «ανοησίες» τις θεωρίες περί παρακολούθησης μέσω των νέων ταυτοτήτων.

Σχετικά με τις ταυτότητες που υπάρχουν σήμερα, σημείωσε ότι εκδίδονται με απαρχαιωμένους όρους του 1961.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο υπουργός «όσοι δηλητηριάζουν τα μυαλά των ανθρώπων ας αναλογιστούν ότι βάζουν νερό στο μύλο όσων θέλουν να πλαστογραφήσουν» και πρόσθεσε ότι οι ουρές για τις ταυτότητες παλαιού τύπου δεν έχουν νόημα, καθώς σε δυο χρόνια τον Αύγουστο του 2026, δεν θα ισχύουν, με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Τέλος, έκανε λόγο για πολιτικά παιχνίδια, που εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές ευαισθησίες και κάλεσε την εκκλησία να «αποκρούσει κάθε προσπάθεια που κινείται στη σφαίρα του σκοταδισμού».


Πηγή