Η εικόνα της είχε κάνει τον γύρο του κόσμου: Δίχως τέλος ο Γολγοθάς της κας Παναγιώτας 2 χρόνια μετά τις φωτιές

October 2, 2023

Η εικόνα της είχε κάνει τον γύρο του κόσμου: Δίχως τέλος ο Γολγοθάς της κας Παναγιώτας 2 χρόνια μετά τις φωτιές


Διαφ.

Αν κοιτάξουμε προσεκτικά τη φωτογραφία που απεικονίζει την κυρία Παναγιώτα από τις Γούβες, στην Εύβοια, της οποίας το σπίτι τυλίχθηκε στις φλόγες το 2021, θα δούμε ότι πραγματικά μοιάζει να ζωντανεύει τον πίνακα του Έντβαρτ Μουνκ, “Η Κραυγή”. Αυτή η εικόνα της ηλικιωμένης γυναίκας, την ώρα που καρτερικά και με απόγνωση παρακολουθεί την καταστροφή που αντιμετωπίζει το χωριό της, αποτυπώνει τον ανυπολόγιστο πόνο που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους τραγικά αποτελέσματα.

Η φωτογραφία αυτή, ανήκουσε στον φωτογράφο Κωνσταντίνο Τσακαλίδη και κατέγραψε την στιγμή που η κυρία Παναγιώτα, σπαραγμένη από την απώλεια και την καταστροφή, παρακολουθεί την εξέλιξη των τρομερών πυρκαγιών που κατέκαψαν την Ελλάδα για αρκετές ημέρες. Αυτή η συγκλονιστική φωτογραφία επιλέχθηκε τότε για το εξώφυλλο πολλών κορυφαίων διεθνών εφημερίδων, όπως ο “Guardian”, οι “Financial Times”, η “Daily Telegraph”, η “Daily Mail”, μέχρι και ο “Times”.

Οι δυσκολίες και ο πόνος της κυρίας Παναγιώτας, αλλά και των κατοίκων των Γουβών στην Εύβοια, δεν σταμάτησαν το 2021. Μόλις πρόσφατα, βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια ακόμα καταστροφή, αυτή τη φορά από την κακοκαιρία Elias, η οποία πλήγωσε με μανία τη βόρεια Εύβοια, προκαλώντας πολλές ζημιές, συμπεριλαμβανομένων των Γουβών που κατακλύστηκαν από τη λάσπη. Στη φωτογραφία που δημοσίευσε το τοπικό μέσο ενημέρωσης evima, βλέπουμε την κυρία Παναγιώτα καθώς προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κακοκαιρίας, ενώ συζητά με τον βουλευτή της Εύβοιας, Θανάση Ζεμπίλη, σχετικά με τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στο χωριό της.

Δείτε τις Γούβες μετά την κακοκαιρία Elias:

Η φωτογραφία της κυρίας Παναγιώτας στις σημαντικότερες του αιώνα!

Πριν από λίγες ημέρες, η εφημερίδα Guardian φιλοξένησε στο πρωτοσέλιδό της ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό λεύκωμα που αφιέρωνε τον φωτογραφικό φακό στα “50 χρόνια της Ευρώπης”. Ο δημοσιογράφος του Guardian για θέματα Ευρώπης, Jon Henley, και ο φωτογράφος Guy Lane αναδεικνύουν τις σημαντικές στιγμές του τελευταίου μισού αιώνα μέσα από 24 ενδιαφέρουσες φωτογραφίες.

Από αυτές τις φωτογραφίες, δύο αφορούν την Ελλάδα. Η πρώτη απεικονίζει την κυρία Παναγιώτα κατά την διάρκεια των φονικών πυρκαγιών στην Εύβοια το 2021. Στο βλέμμα της φαίνεται η απόγνωση και ο πόνος που ακολούθησε την καταστροφή.

Η δεύτερη φωτογραφία αναδεικνύει την στιγμή όπου ένα τανκ καταρρίπτει την πύλη του Πολυτεχνείου στις 17 Νοεμβρίου 1973, σημαντικό γεγονός στην ιστορία της χώρας.

«Δεκάδες τεράστιες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, σκοτώνοντας τρεις ανθρώπους, τραυματίζοντας τουλάχιστον 20 και καταστρέφοντας εκατοντάδες σπίτια εν μέσω ενός ιστορικού καύσωνα που κορυφώθηκε στις αρχές Αυγούστου, όταν στον Λαγκαδά, κοντά στη Θεσσαλονίκη, καταγράφηκαν 47,1 βαθμοί Κελσίου», αναφέρει ο Guardian.

«Είκοσι πέντε χώρες έστειλαν πυροσβέστες και μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών, και πολυάριθμοι διεθνείς οργανισμοί αναφέρθηκαν στις πυρκαγιές, για άλλη μια φορά, ως δείγμα των ακραίων καιρικών συνθηκών που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη», πρόσθεσε.


Πηγή