«Δακρύζει» ο Αντώνης από ψηλά: Αντί να ξηλωθεί πήρε… προαγωγή ο λιμενάρχης που ελέγχεται για τη δολοφονία στο Blue Horizon

October 2, 2023

«Δακρύζει» ο Αντώνης από ψηλά: Αντί να ξηλωθεί πήρε… προαγωγή ο λιμενάρχης που ελέγχεται για τη δολοφονία στο Blue Horizon


Διαφ.

Ο λιμενάρχης, που ελέγχεται για τις ενέργειές του στην υπόθεση του 36χρονου Αντώνη Καργιώτη, ο οποίος δολοφονήθηκε όταν μέλη του πληρώματος του “Blue Horizon” τον πέταξαν από τον καταπέλτη στη θάλασσα, στις 5 Σεπτεμβρίου, πήρε προαγωγή.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Real News, ο αρχιπλοίαρχος, που ήταν ο λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, μετατίθεται στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ως βοηθός του διευθυντή Κλάδου Ασφαλείας, μετά από επίσημη απόφαση του Αρχηγείου, η οποία εκδόθηκε στις 19 Σεπτεμβρίου.

Μία από τις βασικές ευθύνες του κεντρικού λιμενάρχη είναι η εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στο λιμάνι, γι’ αυτό και ο εν λόγω αρχιπλοίαρχος ελέγχεται για τον τρόπο με τον οποίο επέβλεψε τη διαδικασία αναχώρησης του “Blue Horizon”, όπου δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα.

Αναβαθμίστηκε ο λιμενάρχης που ελέγχεται για τον θάνατο του 36χρονου Αντώνη

Η θέση του βοηθού Κλάδου Ασφαλείας, στην οποία μετατίθεται, αφορά την εποπτεία για την εφαρμογή των μέτρων ασφαλείας στα λιμάνια όλης της χώρας και όπως υπογραμμίζουν λιμενικοί κύκλοι, θεωρείται αναβάθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι ο λιμενάρχης, που ελέγχεται διοικητικά για το αν άσκησε σωστά τα καθήκοντά του βάσει της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης, στις 7 Σεπτεμβρίου, είχε απομακρυνθεί από τη θέση του, κατόπιν εντολής του τέως υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη προς τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Γεώργιο Αλεξανδράκη.

Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος φέρεται να μην έχει ακόμα παραλάβει επίσημα το πόρισμα της ΕΔΕ, το οποίο παρέλαβε όμως ο Μ. Βαρβιτσιώτης όντας υπουργός και με βάση αυτό, είχε διατάξει “να παραπεμφθούν σε άμεσο πειθαρχικό έλεγχο τα τέσσερα στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά και να απομακρυνθούν ο κεντρικός λιμενάρχης Πειραιά και ο διοικητής του Α’ Λιμενικού Τμήματος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά”.

Στις 11 Σεπτεμβρίου, ο Μ. Βαρβιτσιώτης παραιτήθηκε, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο ότι η παραίτηση υπεβλήθη στις 8 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μετά την παραλαβή του πορίσματος.

Οι πληροφορίες της Real News αναφέρουν ότι, οι λόγοι για τους οποίους ο Αρχηγός φέρεται να μην έχει παραλάβει το πόρισμα είναι διαδικαστικοί.

Από τη στιγμή που ο Αρχηγός δεν έχει διατάξει την ΕΔΕ, θεωρείται από την ηγεσία ως μη γενόμενη, άρα δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν, άρα κανείς από τους λιμενικούς δεν διώκεται και έτσι μπορούν να προχωρήσουν κανονικά οι μεταθέσεις τους.

Από τη στιγμή που ο τότε υπουργός είχε διαβιβάσει το πόρισμα στην Εισαγγελία, μπορεί να προκύψουν ζητήματα ακόμη και επί της δικαστικής διαδικασίας, καθώς όλοι οι εμπλεκόμενοι λιμενικοί έχουν κληθεί να καταθέσουν για την υπόθεση.


Πηγή