Black Friday: Τι μέρα πέφτει, και τι πρέπει να προσέξετε – Πότε ξεκινούν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις πόσο θα διαρκέσουν

October 24, 2023

Black Friday: Τι μέρα πέφτει, και τι πρέπει να προσέξετε – Πότε ξεκινούν οι φθινοπωρινές εκπτώσεις πόσο θα διαρκέσουν


Διαφ.

Η Black Friday, που πέφτει κάθε χρόνο την τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου, φέτος είναι στις 24 του μήνα και οι επιχειρήσεις ετοιμάζουν μεγάλες εκπτώσεις.

Οι καταναλωτές περιμένουν με ανυπομονησία την Black Friday για αγορές παντός είδους με εκπτώσεις έως και 80%.

Οι μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρονικών ειδών, καθώς, επίσης, τα εμπορικά καταστήματα, θα βάλουν σε προσφορά πολλούς κωδικούς προϊόντων, ενώ σύντομα θα αρχίσουν να επικοινωνούν τις μεγάλες εκπτώσεις της Μαύρης Παρασκευής.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στη Black Friday

Όπως τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, είναι δεδομένο ότι θα λάβουν μέρος επιχειρήσεις τεχνολογίας και ρουχισμού, όπως οι παρακάτω:

Public

Κωτσόβολος

Γερμανός

Πλαίσιο

e-shop

Praktiker

Intersport

Zackret

Tsakiris Mallas

Triumph

spartoo

myshoe

Funky Buddha

Factory Outlet

Cosmos Sport

Celestino

BrandGalaxy

alter shop

Notos

Attica

Οι περισσότερες εκπτώσεις ξεκινούν συνήθως μία βδομάδα πριν την Black friday 2023 αλλά και την επόμενη, την λεγόμενη ως cyber monday.

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είχε εκδώσει τον δεκάλογο της Black Friday, ώστε να προστατευτούν οι καταναλωτές.

Δείξτε προσοχή στους επίδοξους απατεώνες και στις απατηλές πρακτικές

Διαβάστε τους όρους χρήσης στα ηλεκτρονικά καταστήματα και ρωτήστε για τις εγγυήσεις στα φυσικά καταστήματα

Προσέξτε την παρορμητική αγοραστική συμπεριφορά προτού προβείτε σε συναλλαγή

Προσοχή στις άγνωστες ή πρωτοεμφανιζόμενες ηλεκτρονικές επιχειρήσεις

Προσοχή στις παραπλανητικές προσφορές

Δείξτε μεγάλη προσοχή στην παροχή ευαίσθητων προσωπικών πληροφοριών

Μην παρασύρεστε από ασυνήθιστα χαμηλές τιμές ή προσφορές

Κουπόνια προσφορών και giftcards

Ελέγξτε την πολιτική ασφάλειας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές

Συμφωνήστε την ημερομηνία παράδοσης του προϊόντος

Ιστορία και Ονομασία

Η Black Friday αποτελεί αμερικανικό έθιμο και είναι η ανεπίσημη –και πολύ γνωστή ονομασία- της επόμενης από την Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving) που ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της χριστουγεννιάτικης εμπορικής σεζόν.

Κάποιοι λένε ότι το όνομα προέκυψε από το μαύρο μελάνι που χρησιμοποιούσαν στα λογιστικά φύλλα οι επιχειρήσεις, όταν έκλειναν με θετικό πρόσημο οι ισολογισμοί. Έχει ακουστεί και μια πιο σκοτεινή εκδοχή που λέει ότι όταν υπήρχαν ακόμα σκλάβοι, οι δουλέμποροι τη συγκεκριμένη ημέρα πουλούσαν τους σκλάβους σε καλύτερη τιμή.

Ωστόσο, οι πιο δημοφιλείς εκδοχές είναι δύο. Η πρώτη δε σχετίζεται με τις αγορές και χρονολογείται πίσω στο 1869, όταν οι επενδυτές Jay Gould και Jim Fisk εξαγόρασαν μεγάλο μέρος του χρυσού που κυκλοφορούσε ώστε να εκτοξεύσουν την τιμή της μετοχής του στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Στις 24 Σεπτεμβρίου, με παρέμβαση του Προέδρου Ulysses S.Grant, το σχέδιό τους απέτυχε και το χρηματιστήριο κατέρρευσε, οδηγώντας χιλιάδες αμερικανούς σε χρεοκοπία.

Η δεύτερη και πιο τεκμηριωμένη από ιστορικούς εκδοχή ταξιδεύει στη Φιλαδέλφεια του 1960. Χιλιάδες τουρίστες κατέβαιναν στην πόλη την επόμενη ημέρα των Ευχαριστιών για να παρακολουθήσουν τον ετήσιο αγώνα φουτμπολ Στρατού-Ναυτικού που γινόταν το Σάββατο. Οι ιστορικοί αναφέρουν ότι η αστυνομία της Φιλαδέλφεια καθιέρωσε τον όρο Black Friday, καθώς οι αξιωματικοί της έπρεπε να δουλεύουν υπερωρίες και να αντιμετωπίζουν τρομερή κίνηση, κακό καιρό και άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το συνωστισμό τόσων ανθρώπων.

Αντίθετα, οι ντόπιοι καταστηματάρχες χαιρόντουσαν με την άφιξη όλου αυτού του κόσμου και προσπαθούσαν να τους προσελκύσουν στα μαγαζιά τους με καλύτερες τιμές. Δεν ήθελαν να χρησιμοποιούν βέβαια την έκφραση Black Friday γιατί παρέπεμπε σε δυσάρεστες ονομασίες, όπως η Black Tuesday του 1929 και η Black Monday του 1987 –πολύ δύσκολες ημέρες για την αμερικανική αγορά. Προσπάθησαν να κάνουν «rebrand» ονομάζοντας την ημέρα Big Friday αλλά χωρίς επιτυχία. Έτσι καθιερώθηκε η Black Friday.

Πλησιάζει η Black Friday


Πηγή

Διαβάστε επίσης: