Ούτε καθημερινά, ούτε μέρα παρά μέρα: Τόσες φορές τη βδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τι λένε οι επιστήμονες

October 30, 2023

Ούτε καθημερινά, ούτε μέρα παρά μέρα: Τόσες φορές τη βδομάδα πρέπει να κάνουμε μπάνιο, τι λένε οι επιστήμονες


Διαφ.

Το ντους, την καλοκαιρινή περίοδο, είναι μία συνήθεια, όχι μόνο καθημερινή, αλλά και περισσότερες φορές την ημέρα, με τους δερματολόγους να απαντούν πόσο συχνά πρέπει να κάνουμε.

Ειδικότερα, οι λόγοι που επιλέγουμε να μπούμε στο μπάνιο, είναι είτε για να δροσιστούμε και να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματός μας, είτε για να καθαριστούμε από τον ιδρώτα.

Αυτό μπορεί να είναι καλό για την καθαριότητά μας, αλλά έχει πολύ αρνητικές συνέπειες, σύμφωνα με τους δερματολόγους, οι οποίοι μας συμβουλεύουν να κάνουμε ντους δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.

Η εν λόγω συμβουλή έχει προκαλέσει μεγάλη σύγχυση σε πολλούς και αηδία σε κάποιους άλλους.

Το θέμα συζητήθηκε στην αμερικανική τηλεοπτική εκπομπή «Today», με τους παρουσιαστές να καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα «Πόσο συχνά πιστεύετε ότι πρέπει να κάνετε ντους την εβδομάδα, σύμφωνα με τους δερματολόγους;».

Οι απαντήσεις που είχαν απέναντί τους ήταν «Κάθε μέρα, δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, πέντε φορές την εβδομάδα ή μία φορά την εβδομάδα», με τους περισσότερους να απαντούν στο «κάθε μέρα» ή στο «πέντε φορές την εβδομάδα», αλλά καμία από τις δύο απαντήσεις δεν ήταν κοντά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους δερματολόγους.

Ο σωστός αριθμός για ντους την εβδομάδα

Οι δερματολόγοι, λοιπόν, συμβουλεύουν να κάνουμε ντους δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, αλλά αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες, όπως ο τρόπος ζωής, ο τύπος του δέρματος, η ηλικία και το επίπεδο δραστηριότητας.

Οι επιστήμονες, επίσης, ισχυρίζονται ότι στην πραγματικότητα η βέλτιστη συχνότητα ντους μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με τις καθημερινές του δραστηριότητες και τις προσωπικές του προτιμήσεις.

Ορισμένοι άνθρωποι, εξαιτίας της σωματικά απαιτητικής εργασίας ή της ρουτίνας άσκησης, μπορεί να θεωρούν απαραίτητο να κάνουν ντους πιο συχνά, προκειμένου να αισθάνονται αναζωογονημένοι και καθαροί.

Στην αντίπερα όχθη, τα άτομα με λιγότερο δραστήριο τρόπο ζωής ή ειδικές δερματικές παθήσεις, μπορεί να νιώθουν άνετα να κάνουν ντους λιγότερο συχνά.

Ποια πρέπει να είναι η συχνότητα του ντους


Πηγή