Δυστυχώς, άσχημα νέα για τον καιρό: Έρχεται τις επόμενες μέρες αυτό όλοι φοβόμασταν, οι “κόκκινες” περιοχές

October 30, 2023

Δυστυχώς, άσχημα νέα για τον καιρό: Έρχεται τις επόμενες μέρες αυτό όλοι φοβόμασταν, οι “κόκκινες” περιοχές


Διαφ.

Ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης προβλέπει ένα βαρομετρικό χαμηλό για την Πέμπτη, το οποίο, παρόλα αυτά, δεν αναμένεται να επηρεάσει τη θερμοκρασία, αλλά θα προκαλέσει τοπικές βροχές. Αντίθετα, η Χριστίνα Σούζη προβλέπει ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Παρασκευή, το οποίο θα οδηγήσει σε πολλές βροχές σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για μια μικρή κακοκαιρία που δεν θα επηρεάσει όλη την Ελλάδα, και αναμένεται να έχει μικρή χρονική διάρκεια. Ωστόσο, ο Κλέαρχος Μαρουσάκης επισημαίνει την ξηρασία που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας για αρκετό χρονικό διάστημα. Οι βροχές που δεν απορροφώνται από το έδαφος έχουν αντίκτυπο στη γεωργία και την ξηρασία αυξάνει την ανάγκη για ύδωρ, προκαλώντας ανησυχίες.

Αναλυτικά η πρόγνωσή του:

«Δεν λέει ο καιρός να εναρμονιστεί με το ημερολόγιο, ένας ανοιξιάτικος καιρός θα επικρατήσει σήμερα, με μια πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών στην Κρήτη.

Ξηρασία σε πολλές περιοχές της χώρας, για πάρα πολλές ημέρες. Ο όγκος νερού πέφτει σε μικρό χρονικό διάστημα και δεν δίνει τη δυνατότητα στα εδάφη να απορροφήσουν τις ποσότητες νερού. Εκτονώνονται προς θάλασσες και ποτάμια, με αποτέλεσμα να μη βοηθάει καθόλου αυτό την κατάσταση.

Στην Αττική σήμερα αναμένεται μονάχα ένα «πέρασμα» με τοπικές συννεφιές. Η θερμοκρασία θα φτάσει το μεσημέρι τους 27 βαθμούς.

Αύριο Τρίτη, προσπαθεί ένα βαρομετρικό χαμηλό από την Ιταλία να κινηθεί πιο ανατολικά, θα απασχολήσει κυρίως τη βορειοδυτική Ελλάδα, θα δώσει κάποιες βροχές, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το υετικό κενό που έχει μείνει από τους προηγούμενους μήνες, τις προηγούμενες εβδομάδες.

Την Τετάρτη, αυτό το βαρομετρικό χαμηλό θα προσπαθήσει να επεκταθεί πιο ανατολικά, θα σημειωθούν βροχοπτώσεις σε πιο πολλές περιοχές στη Δυτική Ελλάδα.

Την Πέμπτη ο καιρός θα είναι περισσότερο άστατος. Είναι ένα κύμα κακοκαιρίας που θα απασχολήσει τη χώρα μας στα μέσα της εβδομάδας. Ο Νοέμβριος θα κάνει την είσοδό του με ένα πιο φθινοπωρινό καιρικό μοτίβο, όμως αυτή η κακοκαιρία θα κρατήσει λίγο και ο υδράργυρος δεν θα επηρεαστεί πολύ, μιας και οι άνεμοι θα επιμείνουν από νότιες διευθύνσεις, στους 26 με 28 βαθμούς για αρκετά γεωγραφικά διαμερίσματα.»

Αλλαγή του καιρού από την Παρασκευή:

Σύμφωνα με την Χριστίνα Σούζη, ο καιρός θα αλλάξει άρδην από την Παρασκευή όπου ένα βαρομετρικό χαμηλό θα ρθει από την Ιταλία και θα επεκταθεί μέχρι το Σάββατο μέχρι να ανατολικά της χώρας και θα δώσει βροχές σχεδόν παντού.

Παρατηρώντας το προγνωστικό του windy, θα δούμε ότι από την Πέμπτη το πρωί η κακοκαιρία θα χτυπήσει με καταιγίδες την Ήπειρο, την Δυτική Μακεδονία και την Στερεά Ελλάδα ενώ προχωρώντας η κακοκαιρία θα φτάσει τα νησιά του Αιγαίου.

Όπως θα παρατηρήσουμε ένα νέο σοβαρό βαρομετρικό χαμηλό θα ρθει στη χώρα μας από τα δυτικά την Παρασκευή το απόγευμα και θα διαρκέσει και όλο το Σάββατο. Σύμφωνα λοιπόν με την νέα αυτή κακοκαιρία η Πελοπόννησο φαίνεται πως θα δεχθεί μεγάλο όγκο νερού.

Συνολικά, και με βάση τα τωρινά προγνωστικά δεδομένα, το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο οι βροχές θα πλήξουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Προειδοποίηση και από τον Σάκη Αρναούτογλου

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου, υπάρχει προειδοποίηση για ένα κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να επηρεάσει τη δυτική και βορειοδυτική Ευρώπη. Σε μια ανάρτησή του, επισημαίνει ότι αυτά τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να επηρεάσουν τα ταξίδια εκείνων που σκοπεύουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, ιδίως στη Βρετανία, την Ιρλανδία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο.

«Οσοι βρίσκεστε ή σχεδιάζετε ταξίδι στη δυτική και κυρίως βορειοδυτική Ευρώπη (Μ. Βρετανία, Ιρλανδία, Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) προς τα μέσα της εβδομάδας και μετά, καλό θα είναι να γνωρίζετε πως και τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για μια σοβαρή επιδείνωση τους καιρού στις προαναφερθείσες περιοχές από ένα ιδιαίτερα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, με ισχυρές βροχές αλλά κυρίως σφοδρούς- επικινδυνους ανέμους, οι οποίοι είναι πολύ πιθανόν να δημιουργησουν και πολλά προβλήματα κυρίως την Πέμπτη 2/11. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι ασυνήθιστες καθυστερήσεις ή εκτροπές πτήσεων και άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς!», αναφέρει.

Και προσθέτει: «Πολλά δε σημερινά προγνωστικά στοιχεία δεν αρκούνται στην θύελλα της ερχόμενης Πέμπτης. Υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο νέας σοβαρής επιδείνωσης του καιρού για τις παραπάνω περιοχές και για την Παρασκευή ή το Σάββατο 3-4/11 καθώς ένα νέο βαθύ βαρομετρικό χαμηλό θα μπορούσε να φέρει θυελλώδεις ανέμους για δεύτερη φορά μέσα σε 48 ώρες».


Πηγή