Εκεί μας κατάντησαν: Αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκετ – Μαζεύουν τις ελιές με σεκιούριτι & περιπολίες

October 31, 2023
Τοποθετήθηκαν αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκετ, ενώ οι ελιές συλλέγονται με την παρουσία σεκιούριτι και περιπολιών.

Εκεί μας κατάντησαν: Αντικλεπτικά σε μπουκάλια ελαιόλαδου στα σούπερ μάρκετ – Μαζεύουν τις ελιές με σεκιούριτι & περιπολίες


Διαφ.

Οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν φτάσει στα ύψη, με τους παραγωγούς και τους πωλητές να εγκαθιστούν αντικλεπτικά από τα κλαδιά μέχρι τα ράφια.

Οι τιμές στην αγορά έχουν εκτοξευτεί, αφού η μείωση της παραγωγής φέρνει ανατιμήσεις με ταχύτατους ρυθμούς στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Εκτός όμως από τις ανατιμήσεις, τα σούπερ μάρκετ βάζουν και αντικλεπτικά στα ελαιόλαδα, εξαιτίας εκτεταμένων περιστατικών κλοπών. Μια τέτοια εικόνα έφερε στο φως η εκπομπή “Live News” του Mega, από καάστημα πασίγνωσης αλυσίδας στην Αθήνα.

Ελαιοπαραγωγοί κοιτάνε με απόγνωση τα σχεδόν γυμνά ελαιόδεντρα από καρπούς. Με τη νέα συγκομιδή εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους μήνες η αύξηση της τιμής του τενεκέ θα είναι ραγδαία.

Πέρυσι πουλάγαμε τον τενεκέ 110 – 140€ τέλη Μαΐου, φέτος θα έχει ξεπεράσει τα 180€ ο τενεκές, τα 17 κιλά, έξτρα παρθένο”, λένε στο Mega.

Μονόδρομος πια για πολλούς καταναλωτές η μείωση της ποσότητας στο ελαιόλαδο που θα αγοράζουν από εδώ και στο εξής.

Μάζεμα ελιάς με… σεκιούριτι και περιπολίες

Οι ελαιοπαραγωγοί ζουν με τον φόβο, προσπαθούν να προστατεύσουν την περιουσία τους με κάθε τρόπο.

“Εμείς στο εργοστάσιό μας έχουμε κάμερες, είναι περιφραγμένο, έχουμε συναγερμό, έχουμε κανονίσει τις βραδινές ώρες που λείπουμε να έχουμε σεκιούριτι να φυλάει τον καρπό”, υπογράμμισε ελαιοπαραγωγός.

Άλλοι, που δεν πρόλαβαν να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα, όταν έφτασαν στο κτήμα τους είδαν πως οι καρποί από τα ελαιόδεντρά τους είχαν εξαφανιστεί.

“Διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι σε ένα κτήμα βρήκα είκοσι ελιές ραβδισμένες. Τότε τα έχασα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό το πράγμα φαίνεται ότι έχει γίνει τρόπος ζωής για κάποιους”, περιέγραψε ελαιοπαραγωγός.

Νοθεία στο ελαιόλαδο

Και σαν να μην έφταναν οι κλοπές καρπού και ελαιόλαδου, επιτήδειοι έχουν αρχίσει να πουλάνε νοθευμένο λάδι που το βαφτίζουν “εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο”, και πέφτουν στην παγίδα τους ανυποψίαστοι καταναλωτές.

“Φέρνουν ηλιέλαια, τα ανακατεύουν με κάποιας β’ διαλογής ελαιόλαδα και βάζουν κάποιες χρωστικές ουσίες μέσα και τα κάνουν πράσινα και τα πουλάνε για ελαιόλαδα. Για έξτρα παρθένο ελαιόλαδο”.

Την ίδια ώρα, όσοι έσπευσαν να προμηθευτούν τενεκέδες ελαιόλαδου για να βγάλουν τον χειμώνα, συνειδητοποίησαν πως υπάρχει ήδη μεγάλη έλλειψη.

“Υπάρχει τεράστια ζήτηση ελαιόλαδου αλλά δεν έχουμε να καλύψουμε τις ανάγκες. Όποιος καταναλωτής δεν έχει φροντίσει από νωρίς να έχει πάρει έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, θεωρώ ότι στο τέλος δε θα έχει και θα πάει σε υποδεέστερα ελαιόλαδα να αγοράζει”.


Πηγή