Τα μuστικά των υδραυλικών και τα 4 βήματα για να κάνετε σωστή εξαέρωση και να γίνουν πιο αποδοτικά τα καλοριφέρ σας

November 1, 2023

Τα μuστικά των υδραυλικών και τα 4 βήματα για να κάνετε σωστή εξαέρωση και να γίνουν πιο αποδοτικά τα καλοριφέρ σας


Διαφ.

Η εξαέρωση των καλοριφέρ είναι μία διαδικασία που πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο, πριν τα χρησιμοποιήσουμε, προκειμένου να έχουν καλύτερη απόδοση και να βγάζουν ζέστη.

Πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία, αλλά με πολλά βήματα, αλλά υπάρχουν μυστικά που είναι βέβαιο πως θα κάνουν αποδοτικότερα τα σώματα και θα βγάζουν περισσότερη ζέστη.

Πώς να γίνει σωστά η εξαέρωση των καλοριφέρ

Ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης

Αρχικά πρέπει να ενεργοποιήσετε το σύστημα θέρμανσης για κάποια ώρα, ώστε να δείτε ποια σώματα έχουν ζεσταθεί και ποια όχι. Εκείνα που δεν είναι τόσο ζεστά ή εκείνα που δεν έχουν ζεσταθεί καθόλου, μετά από περίπου 20 λεπτά χρειάζεται να εξαερωθούν. Στη συνέχεια κλείνετε το σύστημα, ώστε να αρχίσει η διαδικασία.

Συγκεντρώστε τον εξοπλισμό σας

Για εξαέρωση καλοριφέρ, θα χρειαστείτε:

Ένα κλειδί καλοριφέρ

Ένα ύφασμα για την ανοιχτή βαλβίδα

Μια παλιά πετσέτα για το πάτωμα

Ένα δοχείο για να συγκρατήσει οποιαδήποτε μεγάλη διαρροή νερού

Τα κλειδιά βαλβίδων εξαέρωσης – συνήθως είναι τετράγωνα με τρύπα στη μέση – παρέχονται με τα καλοριφέρ, αλλά μπορείτε να τα προμηθευτείτε και από ειδικά καταστήματα. Βεβαιωθείτε ότι το κλειδί κουμπώνει σωστά στη βαλβίδα του καλοριφέρ προτού ξεκινήσετε.

Μυστικά για εξαέρωση των καλοριφέρ

Εντοπίστε τη βαλβίδα εξαέρωσης

Ξεκινώντας με το πλησιέστερο στον λέβητα καλοριφέρ, εντοπίστε την βίδα εξαέρωσης. Αυτό είναι πάντα στην κορυφή ενός καλοριφέρ, βρίσκεται στη μία άκρη και μοιάζει με μια στρογγυλή τρύπα με μια τετράγωνη μεταλλική ράβδο μέσα σε αυτό. Το τετράγωνο τμήμα χρησιμοποιείται για την κίνηση ενός σπειροτομημένου τμήματος που σχηματίζει τη βαλβίδα, και με την αποσύνδεση του, ο αέρας – και ενδεχομένως λίγο ή πολύ νερό – θα απελευθερωθεί.

Καλύψτε το πάτωμα με πετσέτα

Επειδή ακριβώς λίγο ή πολύ νερό, θα τρέξει, θα πρέπει να έχετε βάλει στο πάτωμα μια πετσέτα για να μαζέψει το νερό, προτού ξεκινήσετε. Κρατώντας το κλειδί του καλοριφέρ, τοποθετήστε το τετράγωνο κομμάτι πάνω από τη βαλβίδα εξαέρωσης. Περιστρέψτε το προς τα δεξιά (δεξιόστροφα), αλλά μόνο το ένα τέταρτο της στροφής! Αυτό θα πρέπει να επαρκεί για να αφήσει τον παγιδευμένο αέρα να βγει έξω, αλλά χωρίς να δημιουργήσει τεράστια ροή νερού. Ο αέρας που εξαερώνεται, αφήνει έναν ήχο σαν σφύριγμα και μαζί του μπορεί να βγει νερό.

Αφήστε τη βαλβίδα ανοικτή με το κλειδί στη θέση του μέχρι να σταματήσει ο ήχος σφυρίγματος, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει από 20 έως 30 δευτερόλεπτα. Κατόπιν, σφίξτε τη βαλβίδα και σκουπίστε ό, τι νερό έσταξε στο καλοριφέρ ή στο δάπεδο. Μπορείτε να συνεχίσετε με το επόμενο καλοριφέρ.

Ενεργοποιήστε το σύστημα

Αφού ελέγξετε κάθε καλοριφέρ με τον ίδιο τρόπο, ελέγξτε ότι όλες οι βίδες εξαέρωσης είναι απολύτως σφικτές. Όταν ο έλεγχος ολοκληρωθεί, ενεργοποιήστε το σύστημα θέρμανσης και αφήστε τα καλοριφέρ να ζεσταθούν. Μόλις πάρουν θερμοκρασία, ελέγξτε κάθε καλοριφέρ ξανά ότι φτάνει σε πλήρη θερμοκρασία.


Πηγή