Νεκρός ο πασίγνωστος γυναικολόγος Ηλίας Γάτος: Θρήνος για τον σπουδαίο γιατρό που “έκανε μητέρες χιλιάδες γυναίκες”

November 2, 2023

Νεκρός ο πασίγνωστος γυναικολόγος Ηλίας Γάτος: Θρήνος για τον σπουδαίο γιατρό που “έκανε μητέρες χιλιάδες γυναίκες”


Διαφ.

Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός γυναικολόγος Ηλίας Γάτος.

Στο προφίλ της ηθοποιού Νένας Χρονοπούλου, είδαμε την ακόλουθη δυσάρεστη είδηση για τον χαμό του πασίγνωστου γυναικολόγου Ηλία Γάτου, χάρις στον οποίο πολλές γυναίκες έγιναν μητέρες.

Χθες έφυγε από τη ζωή ένας καλός άνθρωπος και ένας καλός επιστήμονας, ο γυναικολόγος Ηλίας Γάτος, ο άνθρωπος που κατάφερε να κάνει μητέρες χιλιάδες γυναίκες που είχαν χάσει την ελπίδα τους.

Ο άνθρωπος που τον “έτρεμε” η εξωσωματική γονιμοποίηση γιατί δεν της άφηνε τα περιθώρια να τον ξεγελάσει.

Καλό ταξίδι στο φως, καλό πέρασμα στην αλήθεια και ας έχει καλή αντάμωση με όσους αγαπούσε και τους είχε χάσει.

Και κάπου εδώ, το άλμπουμ των αναμνήσεων μας γεμίζει με τις φωτογραφίες όσων μας γέννησαν, μας βάφτισαν, μας αγάπησαν, μας γλίτωσαν από το θάνατο…

Μας λείπετε πολύ… Αλλά πολύ…

Ποιος ήταν ο Ηλίας Γάτος

Ο Δρ. Ηλίας Γάτος ήταν ιδρυτικό μέλος και Επιστημονικός Διευθυντής της μονάδας emBIO, μίας από τις μεγαλύτερες μονάδες εξωσωματικής γονιμοποίησης και γυναικολογίας στην Ευρώπη και εξειδίκευση σε θέματα γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Στο Λονδίνο, εκπαιδεύτηκε στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Ενδοσκοπική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Royal Free Hospital υπό την επίβλεψη της γνωστής καθηγήτριας ενδοκρινολόγου Jean Ginsburg. Ειδικεύτηκε σε θέματα ορμονικής υποκατάστασης της εμμηνόπαυσης (HRT) και σε ενδοκρινολογικά προβλήματα πολυκυστικών ωοθηκών και υποφυσικού υπογοναδισμού. Στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης (IVF) του Νοσοκομείου Hammersmith, εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας και συγκεκριμένα στην εξωσωματική γονιμοποίηση και ενδοσκοπική χειρουργική με Διευθυντές τον παγκοσμίου φήμης καθηγητή Sir Robert Winston (ιδρυτή του προγράμματος Προεμφυτευτικής Γενετικής Διάγνωσης – PGD/PGS) και τον καθηγητή Raul Margara. Στο Νοσοκομείο Hammersmith πραγματοποιήθηκε και η πρώτη στον κόσμο Προεμφυτευτική Διάγνωση και βιοψία εμβρύου (το 1992) με τον Alan Handyside.

Ο Ηλίας Γάτος έγινε παγκοσμίως γνωστός με τη γέννηση του πρώτου παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση στον κόσμο σε γυναίκα που είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς στη Σουηδία το 2004. Το γεγονός αυτό έκανε την εμφάνιση του σε όλα τα ειδησεογραφικά κανάλια του κόσμου και αποτέλεσε διεθνώς σημαντικό ιατρικό επίτευγμα από επιστημονική και κοινωνική άποψη, καθώς και λόγω της συνεργασίας διαφορετικών ιατρικών ειδικοτήτων.

Η πολυετής εμπειρία και η ερευνητική του δραστηριότητα στον τομέα της ορμονικής υποκατάστασης σε γυναίκες με εμμηνόπαυση ή πρόωρη εμμηνόπαυση έχει συμβάλει στην επιτυχή ανάπτυξη του προγράμματος δανεικών ωαρίων.

Η εκπαίδευση του Ηλία Γάτου στην ενδοσκοπική χειρουργική (λαπαροσκόπηση-υστεροσκόπιση), εξωσωματική γονιμοποίηση, ενδοκρινολογία και αντιμετώπιση κυήσεων υψηλού ρίσκου λόγω των πολύδυμων κυήσεων που προκύπτουν από την θεραπεία, τον κατατάσσει στις κορυφαίες θέσεις μεταξύ των πλέον έμπειρων ιατρών στην παρακολούθηση ειδικών περιπτώσεων σε θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Επίσης, έχει συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων σε μερίδες πληθυσμών με παθήσεις όπως πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, μεσογειακή αναιμία και άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις. Επίσης, έχει συμβάλει στην επιτυχή αντιμετώπιση προβλημάτων σε μερίδες πληθυσμών με παθήσεις όπως πολυκυστικές ωοθήκες, παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, μεσογειακή αναιμία και άλλες ιδιάζουσες περιπτώσεις.

Η διαρκής ενασχόληση και η πολυετής μελέτη του Δρ. Γάτου σε παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας, είχε βοηθήσει πολλά ζευγάρια με αυτήν την πάθηση να φέρουν στον κόσμο το δικό τους υγιές παιδί.

Καλό ταξίδι στο φως


Πηγή

Διαβάστε επίσης: