«Χαράς Ευαγγέλια» για όλους τους Έλληνες: Έρχονται νέα δώρα Χριστουγέννων – Αναλυτικά τα ποσά & οι δικαιούχοι

November 6, 2023
Υπάρχουν ευχάριστα νέα για όλους τους Έλληνες: Προσεγγίζουν νέα δώρα για τα Χριστούγεννα – Αναλυτικά αναφέρονται τα ποσά και οι δικαιούχοι.

Χαράς Ευαγγέλια για όλους τους Έλληνες: Έρχονται νέα δώρα Χριστουγέννων – Αναλυτικά τα ποσά & οι δικαιούχοι


Διαφ.

Επιδόματα και αυξήσεις που έχουν κλειδώσει αλλά και επιπλέον ενισχύσεις που εξετάζονται θα δώσουν ανάσα σε συνταξιούχους, εργαζόμενους, ευάλωτους και σε άλλες κατηγορίες πολιτών το δίμηνο Δεκεμβρίου 2023 – Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με την Ημερησία, τα μέτρα στήριξης που βρίσκονται στο τραπέζι είναι είτε μια νέα στοχευμένη επιταγή ακρίβειας είτε μια παράταση του Market Pass μέχρι το τέλος του έτους.

Τα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί είναι η αύξηση του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος, οι αυξήσεις στις συντάξεις και στους δημοσίους υπαλλήλους καθώς και το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αναλυτικά, τα μέτρα που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας είναι:

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Από την 1η Δεκεμβρίου το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (ΕΕΕ) που θα καταβληθεί τα Χριστούγεννα αυξάνεται κατά 8% ενώ διευρύνονται και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σήμερα το ΕΕΕ ξεκινά από τα 200 ευρώ και φτάνει έως τα 400 ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας. Με την αύξηση το ποσό θα κυμαίνεται από 216 έως 432 ευρώ.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το επίδομα 100-200 ευρώ, θα λάβουν την περίοδο των γιορτών 750.000 συνταξιούχοι που δεν δικαιούνται την αύξηση του 3.1% καθώς διατηρούν προσωπική διαφορά. Ειδικότερα, το επίδομα θα δοθεί σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 1600 ευρώ που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ. Για συντάξεις έως 700 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 200 ευρώ, για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ το επίδομα θα είναι 150 ευρώ και για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ το επίδομα θα ανέρχεται σε 100 ευρώ. Για παράδειγμα , συνταξιούχος με σύνταξη 700 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα 200 ευρώ. Συνταξιούχος με σύνταξη 1500 ευρώ που δεν δικαιούνται αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα ύψους 100 ευρώ.

Όσοι συνταξιούχοι δεν πάρουν αυξήσεις, εκτός από το επίδομα προσωπικής διαφοράς, θα μπορέσουν να απομειώσουν την προσωπική τους διαφορά λογιστικά ώστε τα επόμενα χρόνια να προσδοκούν πραγματικές αυξήσεις στο χέρι.

width=868

Αυξήσεις στις συντάξεις. Στο τέλος Ιανουαρίου 2024, με τις συντάξεις του Φεβρουαρίου θα πιστωθούν οι αυξήσεις 3.1% στις συντάξεις περίπου 1.5 εκ. συνταξιούχων που δεν έχουν προσωπική διαφορά η αν έχουν είναι μικρότερη από 10 ευρώ. Η εθνική σύνταξη από τα 413,76 ευρώ που είναι τώρα, θα ανέλθει την 1/1/2024 στα 426 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ολόκληρη την αύξηση θα πάρουν περίπου 500.000 συνταξιούχοι που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016 χωρίς προσωπική διαφορά, 550.000 αγρότες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις επανυπολογισμού σύνταξης και 350.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είτε δεν είχαν είτε κάλυψαν την προσωπική διαφορά με τις αυξήσεις του 2023.

Αυξήσεις στο Δημόσιο. Από 1/1/2024 περίπου 663.000 εργαζόμενοι στο δημόσιο θα δουν αυξήσεις κατά μέσο όρο 1.292 ευρώ μεικτά. Η αύξηση στο βασικό μισθό θα είναι 70 ευρώ για υπαλλήλους, ένστολους και πανεπιστημιακούς.

Αυξάνεται επίσης η οικογενειακή παροχή, το επίδομα ευθύνης, το επίδομα ειδικών συνθηκών και άλλα.

Διπλή αύξηση θα πάρουν περίπου 300.000 παλαιοί συνταξιούχοι που είχαν μηδενίσει την προσωπική διαφορά με τον επανυπολογισμό σύνταξης πάνω από τα 30 έτη ασφάλισης. Οι εν λόγω συνταξιούχοι θα λάβουν στο τέλος Δεκεμβρίου την 5η και τελευταία δόση από την αύξηση που προκύπτει στην επανυπολογισμένη σύνταξη και στην ήδη αυξημένη με την 5η δόση σύνταξη θα πέσει και το 3,1% του 2024.

Ανοίγει ο δρόμος και για νέα μέτρα στήριξης

Στα μέτρα που έχουν ήδη ανακοινωθεί πρέπει να προστεθεί το ξεπάγωμα των τριετιών αλλά και η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο του 2024.

Παράλληλα, η καλή πορεία των εσόδων ανοίγει το δρόμο για νέα μέτρα στήριξης όπως η επιταγή ακρίβειας, market pass 3 και διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.

Οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες και θα δώσουν βοήθεια σε πολίτες που τα βγάζουν πέρα δύσκολα.

Υπενθυμίζουμε ότι έχει παραταθεί ο χρόνος υποβολής αιτήσεων για την καταβολή του Market Pass 2 για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023, έως και την 8η Ιανουαρίου 2024 για όλους τους δικαιούχους. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις τους είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr, είτε μέσω των Κ.Ε.Π. Σημειώνεται πως για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν χρειάζεται νέα υποβολή αίτησης.

Τα ποσά της επιδότησης

Το μηνιαίο ύψος αγορών ορίζεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού με ανώτατο όριο αγορών το ποσό των 1.000 ευρώ. Το όριο αγορών δεν ισχύει για δικαιούχους με περισσότερα από 6 εξαρτώμενα τέκνα.

Στη Θεσσαλία και τον Έβρο θα συνεχιστεί η καταβολή του μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα το ποσό θα είναι διπλάσιο.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: