«Κλείδωσε» η επιταγή ακρίβειας: Γεμάτες τσέπες για πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους, ποιοι θα πάρουν το φουσκωμένο επίδομα

November 7, 2023
Η επιταγή ακρίβειας έχει κλειδωθεί: Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο δικαιούχοι θα απολαύσουν γεμάτες τσέπες, ποιοι θα λάβουν το υψηλό επίδομα.

Κλείδωσε η επιταγή ακρίβειας: Γεμάτες τσέπες για πάνω από 1 εκατ. δικαιούχους, ποιοι θα πάρουν το φουσκωμένο επίδομα


Διαφ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί επιταγή ακριβείας τα Χριστούγεννα άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Μιλώντας στο Action 24, ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια να δοθεί οικονομική ενίσχυση στα νοικοκυριά στις γιορτές.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σκρέκας είπε δήλωσε πως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης κάνει σπουδαία δουλειά και είμαι βέβαιος ότι θα εξαντλήσει τη δυνατότητα που του δίνουν τα στοιχεία εξέλιξης του προϋπολογισμού για να στηρίξει τα νοικοκυριά αν αυτό χρειασθεί και όταν χρειάζεται. Θα ακούσετε τις σχετικές ανακοινώσεις όταν αυτά θα αποφασισθούν.

Τα σχέδια του οικονομικού επιτελείου

Σύμφωνα με πληροφορίες, κύρια σκέψη είναι η επιταγή ακρίβειας να καταβληθεί πριν τα Χριστούγεννα. Η επιταγή ακρίβειας θα είναι μια χρηματική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε ευάλωτα νοικοκυριά, άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Το μέτρο θα περιλαμβάνει:

800.000 Οικογένειες με παιδιά

205.000 Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

182.000 Άτομα με αναπηρία

100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)

Οι άνεργοι

Για τους 100.000 μακροχρόνια ανέργους (μη επιδοτούμενους) με εγγεγραμμένη ανεργία στην ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) από 12 έως 24 μήνες, την τελευταία φορά που τους είχε δοθεί έκτακτο βοήθημα 250 ευρώ είχαν θεσπιστεί τα εξής κριτήρια εισοδήματος:

Μέχρι 9.600 ευρώ για τους άγαμους

Έως 16.800 ευρώ για τους έγγαμους.

Τι ισχύει για τους χαμηλοσυνταξιούχους

Την τελευταία στιγμή θα αποφασιστεί, αν και εφόσον δοθεί αυτό το έκτακτο βοήθημα, θα περιλαμβάνει και τους χαμηλοσυνταξιούχους ανεξαρτήτως αν λάβουν ή όχι το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Αν ληφθεί απόφαση να δοθεί και στους χαμηλοσυνταξιούχους, τα κριτήρια θα είναι ίδια με αυτά προηγούμενων ετών, και συγκεκριμένα θα αφορά περίπου 1.200.000 δικαιούχους με μηνιαία σύνταξη έως 800 ευρώ για τους άγαμους και ετήσιο ατομικό εισόδημα 9.600 ευρώ και έως 16.800 ευρώ ετήσιο οικογενειακό εισόδημα για τους έγγαμους, με τη μέση σύνταξη του καθενός από τους δύο συζύγους να είναι έως 700 ευρώ.

Το όριο αξίας περιουσίας ανέρχεται στις 300.000 ευρώ αντικειμενική αξία.

Την τελική απόφαση πάντως για όποια επιταγή ακρίβειας δοθεί θα τη λάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: