Βίντεο: Η καθηλωτική ομιλία του Βρετανού ηθοποιού Στίβεν Φράι το 2013 υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα

November 29, 2023
Βίντεο: Το 2013, ο Βρετανός ηθοποιός Στίβεν Φράι έδωσε μια εκπληκτική ομιλία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία μαγνήτισε το ενδιαφέρον του κοινού.

Βίντεο: Η καθηλωτική ομιλία του Βρετανού ηθοποιού Στίβεν Φράι το 2013 υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του ΠαρθενώναΗ αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να συγκριθεί με την αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι είχε πει ο Στίβεν Φράι

 

Μετά την κρίση που προκάλεσε στις διπλωματικές σχέσεις η πρόσφατη κίνηση του Ρίσι Σούνακ να μην συναντήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Λονδίνο, με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα, στο προσκήνιο επανέρχεται η ομιλία του Βρετανού ηθοποιού και συγγραφέα Στίβεν Φράι, ο οποίος είχε ταχθεί ανοιχτά υπερ του δίκαιου αιτήματος της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών.

Η αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα θα μπορούσε να συγκριθεί με την αφαίρεση του Πύργου του Άιφελ από το Παρίσι ή του Στόουνχεντζ από το Σάλσμπερι, είχε υποστηρίξει σε ένα debate στη Βρετανία στις 12 Ιουνίου του 2013.

Η Ελλάδα βρισκόταν υπό κατοχή ακόμη και 9 χρόνια αργότερα, αφού ο Έλγιν πήρε, ξερίζωσε αυτά τα υπέροχα, εκπληκτικά κομμάτια ιστορίας. Ο Λόρδος Βύρωνας πέθανε για αυτό τον λόγο(σ.σ την ελευθερία της Ελλάδος), υπάρχουν περισσότερα αγάλματά του στην Ελλάδα από ό,τι στην Αγγλία και οι Έλληνες ξεκίνησαν τον αγώνα τους για ανεξαρτησία κατά των Οθωμανών. Η οποία ήρθε το 1932. Δε μιλάμε για μία κρατική συνδιαλλαγή, ενός πρέσβη με μία χώρα και να πάρει τα γλυπτά που δημιούργησε ο ανώτερος πολιτισμός στον κόσμο, πάνω στον οποίο στηρίχτηκε και ο δικός μας. Ναι, τα σώσαμε για 200 χρόνια αλλά όπως αν το σπίτι του γείτονα μας είχε πιάσει φωτιά και σώζαμε τους πίνακες τους, όταν μας τους ζητούσε πίσω, το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και σαν χώρα για τα γλυπτά του Παρθενώνα, είχε πει χαρακτηριστικά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: