Ένα φλιτζανάκι κάνει θαύματα: Ο αντιοξειδωτικός χυμός που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση και συστήνουν οι γιατροί

December 3, 2023

Ένα φλιτζανάκι κάνει θαύματα: Ο αντιοξειδωτικός χυμός που ρίχνει χοληστερόλη και πίεση και συστήνουν οι γιατροίΤα θαυματουργά οφέλη που έχει το ρόδι και ειδικά ο χυμός του παραμένουν σε πολλούς άγνωστα μέχρι και σήμερα.

Το ρόδι είναι ένα φρούτο πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, όπως είναι οι πολυφαινόλες και σχετίζεται με την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, καθώς και με πολλά ακόμη οφέλη υγείας.

Παράλληλα, αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α, C και Ε, μεταλλικών στοιχείων όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο, ο φώσφορος, το κάλιο και το αντιοξειδωτικό σελήνιο, ενώ είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Το ρόδι επίσης αποτελεί πλούσια πηγή φυλλικού οξέος. Έχει λοιπόν υψηλή διατροφική αξία και για αυτό και το αποκαλούν «κόκκινο χρυσό».

Αυξημένη κατανάλωση χυμού ροδιού, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, περιορίζει την οξείδωση της LDL και την αρτηριοσκλήρυνση, ενώ έχει παράλληλα αντϊική και μυκοτοκτόνο δράση.

Η υψηλή συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο χυμό και στο φρούτο του ροδιού προσφέρει θωράκιση ενάντια στη δημιουργία αθηρωμάτωσης των αρτηριών και προστατεύει από καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και ανθρώπους, έχουν δείξει ευεργετική δράση στον καλύτερο μεταβολισμό της χοληστερόλης (μέσα από τη μειωμένη οξείδωση της), στη μείωση της LDL («κακής») χοληστερόλης, και κατ’ επέκταση στη μείωση της αθηρωμάτωσης των αγγείων, του εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Το ρόδι και τα ατελείωτα οφέλη που προσφέρει ο χυμός του

Επίσης έχει δειχθεί πως το ρόδι μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης (διαστολικής και συστολικής), μέσα από τη δράση του καλίου που περιέχει. O χυμός του ροδιού είναι πλούσιος σε τανίνες, διαθέτει αντι-αθηροσκληρωτικές ιδιότητες, έχει αντιγηραντική δράση και ισχυρή αντι-οξειδωτική χαρακτηριστικά. Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού του καφέ χυμό ροδιού έχει αποδειχθεί πως μπορεί να έχει σχεδόν τα ίδια αποτελέσματα στη ποιότητα των αρτηριών κάθε ανθρώπου που μπορούν να συγκριθούν με καθημερινό περπάτημα 30 λεπτών.

Μελέτες με χορήγηση συμπληρώματος ροδιού σε πειραματόζωα, από ισπανούς επιστήμονες, έδειξε ότι θωρακίζει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, προσφέροντας μία πιο αποτελεσματική προστασία της καρδιάς και προστασία ενάντια σε εγκεφαλικά επεισόδια. Η δράση του φάνηκε να βοηθάει στην ελαστικότητα του ενδοθηλίου που παίζει ρόλο την σωστή λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, ενώ είναι γνωστό πως οι βλάβες στο ενδοθήλιο μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρυνση και σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Η ημερήσια δόση του συμπληρώματος ροδιού φάνηκε να μειώνει σημαντικά τις καταστροφικές επιπτώσεις μίας επιβαρυντικής-πλούσιας κυρίως σε λιπαρά-διατροφής στον οργανισμό, μέσα από τη δράση των πολυφαινολών που περιέχονται στο ρόδι.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: