Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη!

December 10, 2023
Πώς μπορείς να αντιληφθείς ότι κάποιος διαθέτει μικρή συναισθηματική νοημοσύνη;

Πώς θα καταλάβεις ότι κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη!Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να καταλαβαίνεις τα συναισθήματα ενός άλλου ανθρώπου. Δυστυχώς δεν είναι εύκολο να μετρήσεις τη συναισθηματική νοημοσύνη ενός ατόμου.

 

Μπορείς όμως να ψάξεις για κάποια μοτίβα στη συμπεριφορά τους που υποδεικνύουν την έλλειψη της. Πολλές φορές μπορείς επίσης να καταλάβεις ότι κάποιος έχει χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη και από τη στάση του σώματος του σε μια συζήτηση. Δες παρακάτω μερικά από τα πιο κοινά σημάδια χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

5 Χαρακτηριστικά ενός ατόμου με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη

Θίγονται εύκολα

γυναίκα θυμωμένη με σταυρωμένα χέρια

Εάν είσαι εντάξει με τον εαυτό σου είναι πιο δύσκολο για κάποιον να καταφέρει να σε εκνευρίσει. Οι άνθρωποι με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη έχουν αυτοπεποίθηση και δεν τους απασχολούν τα κακοπροαίρετα σχόλια των φίλων τους. Επιπλέον δέχονται το καυστικό χιούμορ καθώς δεν θα τους επηρεάσει ή θα τους στεναχωρήσει. Αντίθετα, ένα άτομο με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη θα θιχτεί εύκολα ακόμα και με σχόλια που μπορεί να γίνουν καλοπροαίρετα.

Στρέφουν τη συζήτηση στον εαυτό τους

Ένας άνθρωπος με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη θα προσπαθήσει να στρέψει τη συζήτηση στον εαυτό του. Μπορεί να πάρει αφορμή από ένα παρόμοιο γεγονός που συνέβη στον ίδιο και στη συνέχεια να εκτοπίσει τον συνομιλητή του από τη συζήτηση. Ο λόγος γι αυτό είναι ότι του αρέσει πολύ να ακούει τον εαυτό του να μιλάει. Επιπλέον δεν του αρέσει και ο ρόλος του ακροατή και σπάνια θα ακούσει τι έχει να του πει ο άλλος. Μπορείς επίσης να το καταλάβεις από το ότι σπάνια θα έχει να προτείνει κάποια λύση στον άλλο.

Κάνουν υποθέσεις για τους άλλους

Μια κυρίαρχη τάση στους ανθρώπους με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη είναι να κάνουν υποθέσεις για τους άλλους. Μπορεί αυτές να αφορούν την επαγγελματική ή την προσωπική ζωή του άλλου. Οι υποθέσεις που κάνουν τείνουν να είναι ότι όλοι οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους όπως αυτοί. Για παράδειγμα, αν το άτομο με χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη μεγάλωσε σε μια οικογένεια με συγκεκριμένες αρχές, υποθέτει ότι και όλοι οι άλλοι μεγάλωσαν σε οικογένειες με τις ίδιες αρχές. Εάν συνειδητοποιήσει ότι ο άλλος έχει μια διαφορετική άποψη για τη ζωή και τη κοινωνία, ταράζεται και εκνευρίζεται. Επίσης είναι πολύ πιθανό να ξεκόψει τελείως από άτομα που έχουν διαφορετικό τρόπο σκέψης.

Έχουν περιορισμένο συναισθηματικό λεξιλόγιο

Όλοι οι άνθρωποι βιώνουν συναισθήματα. Ωστόσο, δεν μπορούν όλοι να τα εντοπίσουν και να τα εκφράσουν. Ένα από τα πιο κοινά σημάδια χαμηλής νοητικής νοημοσύνης είναι ότι το άτομο δεν θα μπορεί να περιγράψει τα συναισθήματα του με ακρίβεια. Θα αρκεστεί σε ένα δεν είμαι καλά αντί του είμαι θυμωμένος, απογοητευμένος ή στρεσσαρισμένος. Όσο καλύτερα όμως μπορείς να προσδιορίσεις τα δικά σου συναισθήματα, τόσο πιο εύκολο είναι να τα αναγνωρίσεις και στους ανθρώπους γύρω σου. Συνεπώς η αποτυχία αναγνώρισης των ίδιων του των συναισθημάτων είναι ένας από τα σημάδια χαμηλής συναισθηματικής νοημοσύνης.

Νοιώθουν συνεχώς παρεξηγημένοι

Όταν ένα άτομο στερείται συναισθηματικής νοημοσύνης δυσκολεύεται να καταλάβει πως το αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι γύρω του. Μπορεί να νοιώσει ότι τον παρεξηγούν και ότι δεν μπορούν να τον καταλάβουν σαν άνθρωπο. Ακόμα και αν προσπαθήσει να βελτιώσει τα πράγματα προσπαθώντας να εξηγήσει καλύτερα τι ήθελε να πει, σπάνια θα το καταφέρει. Επιπροσθέτως, δεν καταφέρνει να αξιολογήσει αντικειμενικά τον εαυτό του και υπερεκτιμά τις δυνατότητες του. Συχνά θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω και πως οι άνθρωποι γύρω του θα έπρεπε να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια προκειμένου να τον προσεγγίσουν.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: