Κανείς δεν το πίστευε: Έπινε ζεστό νερό με λεμόνι για 1 εβδομάδα και αυτά ήταν τα αποτελέσματα

December 18, 2023

Κανείς δεν το πίστευε: Έπινε ζεστό νερό με λεμόνι για 1 εβδομάδα και αυτά ήταν τα αποτελέσματαΝερό με λεμόνι: Κατά καιρούς, διαβάζουμε στο διαδίκτυο για διάφορα ροφήματα που, υποτίθεται, αν τα πιούμε, θα χάσουμε κιλά, θα αποβάλλουμε τοξίνες από το σώμα και θα διατηρήσουμε την υγεία μας. Ανάμεσα σε αυτά, το ζεστό νερό με λεμόνι έχει κατακτήσει τις προτιμήσεις πολλών.

Κάποιοι λοιπόν χρησιμοποιούν περίπου μισό λεμόνι κάθε φορά, το στύβουν σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και αναρωτιούνται πώς θα επηρεαστεί η καθημερινή τους ρουτίνα. Αλλάζουν το συνηθισμένο τους πρωινό καφέ και ξεκινούν την ημέρα τους πίνοντας ζεστό νερό με λεμόνι. Έτσι, ρίχνουν το νερό σε μια κούπα, το αφήνουν να κρυώσει για λίγα λεπτά, στύβουν μισό λεμόνι και το πίνουν. Ακολουθεί η εξομολόγηση ενός ανθρώπου ο οποίος έκανε αυτή την ιδέα πραγματικότητα και μας την περιγράφει παρακάτω.

Ημέρα 1:

Ειλικρινά, όλο αυτό ήταν ένα νέο τελετουργικό για μένα, οπότε ένιωθα περίεργα να πίνω νερό με λεμόνι αντί για καφέ. Όμως, για κάποιον που δεν ενυδατώνεται αρκετά κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτή η νέα συνήθεια λειτούργησε ως μία υπενθύμιση να πίνω περισσότερο νερό και να ενυδατώνομαι.

Ημέρα 2:

Αυτή τη φορά, έβαλα το νερό στα μικροκύματα για 30 δευτερόλεπτα για να απλοποιήσω τα βήματα και να μειώσω τον χρόνο.

Και πάλι, ένιωσα πολύ πιο ενυδατωμένη και με παρακίνησε να πίνω περισσότερο νερό την υπόλοιπη μέρα.

Ημέρα 3:

Στα μέσα της εβδομάδας, ένιωθα ότι είχα αρχίσει να συνηθίζω στην ιδέα ότι θα πιώ ζεστό νερό με λεμόνι. Δεν μπορώ να πω πως το περίμενα με ανυπομονησία, αλλά δεν ένιωθα και ότι το έκανα αναγκαστικά, όπως τις δύο πρώτες μέρες.

Ημέρα 4:

Πλέον το να ζεσταίνω το νερό και να στύβω το λεμόνι ήταν μέρος της καθημερινής μου ρουτίνας. Δεν σταμάτησα να πίνω καφέ, είχα όμως καταφέρει να μη σκέφτομαι το πείραμα σαν μια δυσάρεστη πρόκληση.

Ημέρα 5:

Μέχρι την 5η μέρα είχα πλέον υιοθετήσει το τελετουργικό: ζεστό νερό με λεμόνι. Επιπλέον ήταν μια καλή πρακτική ενυδάτωσης για κάποιον σαν εμένα που δεν έχει συνηθίσει να πίνει αρκετό νερό.

Αποκόμισα όμως κάποια οφέλη από όλη αυτή τη διαδικασία;

Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω πως το συγκεκριμένο ρόφημα δεν μπορεί να απομακρύνει τις τοξίνες από τον οργανισμό, όπως υποστηρίζουν πολλοί. Αυτή τη δουλειά την κάνουν τα όργανά μας. Το ήπαρ, οι πνεύμονες, οι νεφροί και το δέρμα είναι υπεύθυνα για να αποτοξινώνουν τον οργανισμό.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνετε το σώμα μας έχει την ικανότητα να αποβάλλει μόνο του όλες τις τοξίνες και γενικά τις ουσίες που του είναι άχρηστες. Το λεμόνι θα μπορούσε να βοηθήσει αν καταναλωνόταν σε πολύ μεγάλες ποσότητες, κάτι που δεν είναι εφικτό. Γι αυτό αν θέλετε να βοηθήσετε τον οργανισμό να αποβάλλει τις τοξίνες, απλά περιορίστε την έκθεση σας στις βλαβερές ουσίες.

Επίσης το νερό με το λεμόνι δεν είναι μαγικό φίλτρο που θα αυξήσει τον μεταβολισμό και θα σας αδυνατίσει. Δεν υπάρχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, κάποια επιστημονική έρευνα που να το αποδεικνύει. Ωστόσο όπως όλα τα υγρά, μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του κορεσμού και στην ενυδάτωση, έτσι ώστε να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, εφόσον ακολουθείτε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Και τώρα ας περάσω στα θετικά. Καταρχάς το πρώτο που παρατήρησα καθώς περνούσαν οι μέρες ήταν ότι βελτιώθηκε η λειτουργία του γαστρεντερικού μου συστήματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η σύνθεση που έχει το λεμόνι είναι παρόμοια με αυτή του σάλιου και του υδροχλωρικού οξέους στα πεπτικά υγρά, με αποτέλεσμα να βοηθάει τη λειτουργία της πέψης.

Κάτι άλλο που παρατήρησα, που μπορεί όμως να ήταν τυχαίο γεγονός, ήταν ότι κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως πονούσα λιγότερο σε σχέση με τις ημέρες που δεν έπινα ζεστό νερό με λεμόνι. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο ρόφημα χαλαρώνει τους μύες του στομάχου και βοηθάει στην ανακούφιση του πόνου της εμμηνόρροιας. Επίσης βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος με αποτέλεσμα να μειώνει τις κράμπες που έχουμε όταν είμαστε αδιάθετες.

Τι να προσέξετε: Εάν καταναλώνετε πάρα πολλά τρόφιμα ή ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε οξέα, όπως το λεμόνι, προκαλείται μια εκτεταμένη επαφή του οξέος με τα δόντια σας. Αυτό θα διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών και θα τα κάνει ευαίσθητα, ειδικά σε ζεστά ή κρύα φαγητά.

Για να προστατεύσετε τα δόντια σας, καλό είναι να πίνετε τα όξινα ποτά με ένα καλαμάκι. Αν ήδη αντιμετωπίζετε διάβρωση των δοντιών, συμβουλευτείτε έναν οδοντίατρο, ο οποίος μπορεί να συστήσει τις κατάλληλες θεραπείες.

Επίσης η υπερβολική ποσότητα από λεμόνι μπορεί να προκαλέσει καούρα, ή να κάνει την ήδη υπάρχουσα κατάσταση χειρότερη. Η καούρα συμβαίνει όταν ο οισοφαγικός σφιγκτήρας, μεταξύ του οισοφάγου και του στομάχου σας, δεν λειτουργεί σωστά, και το οξύ από το στομάχι σας κινείται πίσω στον οισοφάγο, μια διαδικασία γνωστή ως παλινδρόμηση.

Η καούρα αναφέρεται επίσης, και ως παλινδρόμηση οξέος και προκαλεί αίσθημα καύσους και πόνο στο στήθος. Εάν, πάσχετε από αυτά τα συμπτώματα επισκεφτείτε τον γιατρό σας και καλό είναι να σταματήσετε να πίνετε το συγκεκριμένο ρόφημα.

Συμπερασματικά μπορώ να πω ότι ήταν ένα πείραμα που μου πρόσφερε κάποια οφέλη, ωστόσο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το συγκεκριμένο ρόφημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει κανένα ιατρικό πρόβλημα. Επιπλέον εάν αντιμετωπίσετε παρενέργειες από την κατανάλωση του, καλό είναι να το σταματήσετε.

Αν οι παρενέργειες επιμένουν, ζητήστε ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατόν. Τέλος εάν πίνετε λεμόνι με νερό για να πάρετε βιταμίνη C, να έχετε κατά νου ότι αυτή η θρεπτική ουσία είναι πολύ ασταθής και είναι καλύτερα να την πάρετε από τα ολόκληρα φρούτα, όπως ακτινίδια, φράουλες, πορτοκάλι.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: