Εσείς πσα λεφτά ξοδεύετε στο σούπερ μάρκετ; Οικογένεια 3 ατόμων αυτά που αγοράζει κάθε μήνα & το νούμερο ζαλίζει

January 23, 2024

Εσείς πσα λεφτά ξοδεύετε στο σούπερ μάρκετ; Οικογένεια 3 ατόμων αυτά που αγοράζει κάθε μήνα & το νούμερο ζαλίζει


Διαφ.

Εκτός προϋπολογισμού βγαίνουν οι οικογένειες με το δυσβάσταχτο κόστος για την αγορά βασικών προϊόντων οι τιμές των οποίων συνεχώς αυξάνονται.

Το MEGA ακολούθησε καταναλωτές στα καθημερινά τους ψώνια και κατέγραψε πόσα χρήματα χρειάζεται να δαπανήσει κανείς μόνο για διατροφή. Και οι αριθμοί όπως θα δούμε είναι απογοητευτικοί.

«Έμπαινες με ένα 10αρικο σε ένα μάρκετ, μπορούσες να πάρεις προϊόντα για 2-3 μέρες, τώρα δεν μπορείς να πάρεις ούτε για μισή μέρα».

Δεν έχουν τέλος οι συνεχείς αυξήσεις σε βασικά προϊόντα που όλοι έχουμε ανάγκη, με πολλούς καταναλωτές να βρίσκονται σε απόγνωση.

«Για σούπερ μάρκετ το μήνα 3 άτομα δίνουμε 600 με 700 ευρώ».

Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ από το Mega:

Η κυρία Ιουλία Κυπραίου, ξενοδοχοϋπάλληλος ψωνίζει κάθε εβδομάδα από τη λαϊκή, καθώς το κόστος του σούπερ μάρκετ της είναι όπως λέει αβάσταχτο.

«Ψώνια χωρίς κρέας στο σούπερ μάρκετ και έκαναν 300ευρω, μου έκανε τρομερή εντύπωση, χωρίς κρέας 300 ευρώ».

Ως και 1.110 ευρώ το μήνα για τα βασικά

Σύμφωνα με έρευνα του MEGA, μία τετραμελής οικογένεια για τα βασικά ψώνια του σούπερ μάρκετ και του κρεοπωλείου το μήνα χρειάζεται από 700 έως 1.110 ευρώ.

Μόνο για φαγητό, για το κρέας χρειάζεται να ξοδέψει από 150 έως 300 ευρώ, για γαλακτοκομικά και αλλαντικά από 100 έως 200 ευρώ, για φρούτα και λαχανικά από 100 έως 200 ευρώ , για ζυμαρικά, ρύζι και ψωμί από 50 έως 100 ευρώ, και για σνακς, χυμούς και αναψυκτικά από 70 έως 180 ευρώ.

«Αυτοί που είναι τετραμελείς οικογένειες δεν βγαίνουν, δεινοπαθούν».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές των τροφίμων το 2024 αναμένεται να αυξηθούν κατά μέσο ορό 4,6%, αύξηση που προστίθεται στις ανατιμήσεις του 2023 που ξεπέρασαν μεσοσταθμικά το 7,2%. Οι κονσέρβες θα αυξηθούν κατά 14%, όσπρια και ρύζι κατά 10% και τα δημητριακά κατά 8%.

«Τυροκομικά, κρεατικά είναι στα ύψη»

Όπως λένε οικογένειες με παιδιά, ένας ολόκληρος μισθός πλέον πηγαίνει μόνο στα απαραίτητα για το καθημερινό τραπέζι και τις ανάγκες του σπιτιού.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέσα στους τελευταίους 11 μήνες η τιμή των απορρυπαντικών και των καθαριστικών έχει αυξηθεί 11,6%, ενώ τα χαρτικά έχουν ανατιμηθεί στο ίδιο διάστημα 3 φορές.

Βασικά είδη νοικοκυριού ακολουθούν στην ακρίβεια τα τρόφιμα που κάνουν… πρωταθλητισμό.

Το ήδη καταπονημένο οικογενειακό πορτοφόλι, αδειάζει μπροστά στο ράφι με τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά σπιτιού.

Σήμερα, τα βασικά είδη για την καθαριότητα και την υγιεινή της οικογενειακής στέγης κοστίζουν:

Απορρυπαντικά πλυντηρίου: 0,24 – 0,42€/ μεζούρα

Απορρυπαντικά πιάτων: 2,94 – 5,48€/ λίτρο

Καθαριστικά σπιτιού (με χλώριο): 1,99 – 2.53€/ λίτρο

Χαρτικά: 3,13 – 6,53€/ κιλό

Οι καταναλωτές έχουν αλλάξει τις συνήθειές τους μπροστά στο ράφι, καθώς, ειδικά για τα απορρυπαντικά, επιδίδονται σε «σαφάρι» προσφορών.

Τιμές ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Circana, το 25,3% των πωλήσεων στην ομάδα «είδη νοικοκυριού», το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι τα απορρυπαντικά και τα καθαριστικά σπιτιού, έγινε υπό καθεστώς προσφορών στο ενδεκάμηνο του 2023, έναντι 21,7% το αντίστοιχο διάστημα του 2022.

Οι καταναλωτές φαίνεται πως δεν έχουν άλλη επιλογή αφού τα συγκεκριμένα είδη αυξήθηκαν κατά 11,6% το πρώτο ενδεκάμηνο του 2023 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: