Βόμβα στο κέντρο της Αθήνας: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της έκρηξης απέναντι από το υπουργείο Εργασίας

February 2, 2024

Βόμβα στο κέντρο της Αθήνας: Βίντεο ντοκουμέντο από την στιγμή της έκρηξης απέναντι από το υπουργείο Εργασίας


Διαφ.

Στο οπτικό υλικό  διακρίνεται η ένταση του ωστικού κύματος που ταρακουνάει ένα περίπτερο την ώρα που ακούγεται ο εκκωφαντικός ήχος από την έκρηξη

Ντοκουμέντο από τη στιγμή του τρομοκρατικού χτυπήματος με έκρηξη βόμβας στην οδό Σταδίου, ακριβώς απέναντι από το υπουργείο Εργασίας βλέπει το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτει τον κρότο που τρόμαξε τους κατοίκους αλλά και όσους τύχαινε να βρίσκονταν κοντά σε έναν από τους κεντρικότερους δρόμους της Αθήνας τα ξημερώματα του Σαββάτου

Τα προειδοποιητικά τηλεφωνήματα

Πριν από την τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας είχαν προηγηθεί δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα. Στις 00:48 άγνωστος κάλεσε στα γραφεία της Εφημερίδας των Συντακτών και προειδοποίησε για τη βόμβα στο υπουργείο Εργασίας. Αμέσως μετά ακολούθησε δεύτερο τηλεφώνημα, με το οποίο οι βομβιστές ειδοποίησαν ότι είχαν τοποθετήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό, απέναντι από το υπουργείο, έξω από κεντρική τράπεζα.

Στη 1:00 οι Αρχές είχαν αποκλείσει εντελώς το σημείο ενώ στις 1:03 οι βομβιστές κάλεσαν και στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN για να ενημερώσουν για το χτύπημα. Στη 1:29 ο εκρηκτικός μηχανισμός που βρισκόταν σε σακίδιο κρεμασμένο σε κάγκελο έξω από την τράπεζα εξερράγη με εκκωφαντικό κρότο.

Στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας για λίγα λεπτά επικράτησε πανικός με αυτόπτες μάρτυρες να σημειώνουν ότι άκουσαν την δυνατή έκρηξη πολύ καθαρά, ενώ ο κόσμος στην περιοχή ήταν πολύς. Από το ωστικό κύμα έσπασαν παράθυρα του υπουργείου Εργασίας.

Ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην Ελληνική Αστυνομία το τρομοκρατικό χτύπημα. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του OPEN η Μίνα Καραμήτρου, «αυτό που λένε όλοι από χθες είναι ότι, στην ουσία, βρισκόμαστε μπροστά σε ολική επαναφορά της τρομοκρατίας στη χώρα μας».

Η επικεφαλής του αστυνομικού ρεπορτάζ του καναλιού σημείωσε ότι, πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό επίθεσης τρομοκρατών σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς, πριν από μερικές εβδομάδες είχαμε την επίθεση με την τοποθέτηση της βόμβας έξω από την έδρα των ΜΑΤ στο Γουδί. «Όπως έλεγαν χθες τα ξημερώματα οι αναλυτές της αντιτρομοκρατικής, έχουμε μία τρομοκρατική οργάνωση η οποία κάνει και επίδειξη δύναμης», συμπλήρωσε και τόνισε ότι, οι δράστες θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι, μπορούν να τοποθετήσουν μία βόμβα, στο κέντρο της πόλης, και σε ώρα που περνάει πολύς κόσμος, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Τι σημασία του ονόματος της «Επαναστατικής Ταξικής Αυτοάμυνας»

«Ενδεικτικό της σοβαρότητας της επίθεσης είναι και το γεγονός ότι, στο σημείο, έφτασε και ο αρχηγός της ελληνικής αστυνομίας, πράγμα λίγο σπάνιο. Παρόλα αυτά, τον είδαμε εκεί χθες, φυσικά με όλους τους επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής», είπε η Μίνα Καραμήτρου ενώ, στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε όσα έχουν γίνει γνωστά για την οργάνωση «Επαναστατική Ταξική Αυτοάμυνα» που ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Δεν έχουμε ξανασυναντήσει στο παρελθόν τη λέξη “ταξική”. Υπήρξε η οργάνωση “Επαναστατική Αυτοάμυνα”, η οποία μάλιστα είχε κάνει πολύ δυνατά χτυπήματα, όπως για παράδειγμα η επίθεση με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών των ΜΑΤ στη Χαριλάου Τρικούπη. Οι αναλυτές δεν μπορούν ακόμα να πουν ξεκάθαρα ότι έχουν να κάνουν με δύο διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις, και αναφέρομαι στην οργάνωση που είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στα ΜΑΤ πριν από μερικές εβδομάδες και σε αυτήν που πραγματοποίησε το χθεσινοβραδινό χτύπημα.

Τι εξετάζουν οι Αρχές

Οι Αρχές δεν αποκλείουν να υπάρχει ένα κεντρικό πρόσωπο το οποίο να έρχεται από τα παλιά και να χρησιμοποιεί εκτελεστικούς επιχειρησιακούς πυρήνες από το σήμερα. Σίγουρα για να μπορέσουν οι καταλήξουν σε ένα ασφαλές συμπέρασμα θα πρέπει να περιμένουν να τους δώσουν τα ακριβή αποτελέσματα τα εγκληματολογικά εργαστήρια αλλά και το τμήμα των εκρηκτικών μηχανισμών», υπογράμμισε η Μίνα Καραμήτρου και πρόσθεσε πως, «ως “Επαναστατική Αυτοάμυνα” έχουμε ξανασυναντήσει οργάνωση, και με δυνατά χτυπήματα. Εδώ, όμως, υπάρχει και η λέξη “Ταξική”, εμφανίζεται ως κάτι καινούριο. Στην αντιτρομοκρατική αναλύουν αυτό το κομμάτι για να καταλάβουν με τι ακριβώς έχουν να κάνουν, αν δηλαδή πρόκειται για πρόσωπα τελείως καινούρια στην τρομοκρατία, ή είναι κάποιο πρόσωπο το οποίο έρχεται από το παρελθόν και χρησιμοποιεί άλλα πρόσωπα νέα, τα οποία τώρα ξεκινούν και μπαίνουν στην τρομοκρατία, αν κάποια μετακινούνται από ομάδα σε ομάδα. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ξαφνικά, δηλαδή, αποφάσισαν να δημιουργηθούν δύο τελείως διαφορετικές τρομοκρατικές οργανώσεις, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείουν, λοιπόν, να πρόκειται για άτομα τα οποία μετακινούνται από τη μία οργάνωση στην άλλη»

.Το τρίτο σενάριο

«Υπάρχει, όμως και ένα τρίτο ενδεχόμενο που δεν αποκλείεται», πρόσθεσε. «Επειδή το χτύπημα εκείνο στα ΜΑΤ ήταν ένα αποτυχημένο χτύπημα – δεν είχε εκραγεί, ευτυχώς, εκείνος ο μηχανισμός λόγω κάποιου προβλήματος στη συνδεσμολογία. Ανέλαβαν ως μία συγκεκριμένη οργάνωση το χτύπημα εκείνο ενδεχομένως να το αφήσουν πίσω τους και πλέον να δραστηριοποιούνται με το συγκεκριμένο όνομα με το οποίο δραστηριοποιήθηκαν και χθες το βράδυ», τόνισε. Επισήμανε, μάλιστα, ότι στο σημείο του χθεσινοβραδινού χτυπήματος, εκτός από κάμερες ασφαλείας, υπάρχουν φρουροί, αστυνομικοί που κανονικά πρέπει να βρίσκονται στο υπουργείο εργασίας αλλά και στο υποκατάστημα τράπεζας που υπάρχει λίγο πιο κάτω.

«Σε 40 λεπτά θα σκάσει»

«Σε 40 λεπτά θα σκάσει. Δεν είναι φάρσα». Με αυτά τα λόγια άγνωστος τηλεφώνησε στις 00:48 στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και έδωσε περιθώριο 40 λεπτά για την βόμβα που τοποθετήθηκε έξω από την τράπεζα Alpha Bank επί της Σταδίου, απέναντι από το υπουργείο Εργασίας.

Άμεσα στην ΕΛ.ΑΣ. σήμανε συναγερμός και στην πρώτη κατόπτευση του σημείου διαπιστώθηκε η ύπαρξη υπόπτου σακιδίου που ήταν τοποθετημένο στα κάγκελα του πεζοδρομίου. Ισχυρές δυνάμεις απέκλεισαν τον χώρο και διεκόπη η κυκλοφορία επί της Σταδίου από το ύψος της οδού Πεσματζόγλου με την βόμβα να εκρήγνυται στις 01:29, προκαλώντας ευτυχώς μόνο υλικές ζημιές. Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ενώ λίγη ώρα αργότερα στη Σταδίου βρέθηκε και η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Πηγή:ethnos.

 


Πηγή

Διαβάστε επίσης: