Πέφτει 1η Ιουνίου, θα σουβλίσουμε καλοκαίρι: Το πρώτο Πάσχα που θα το γιορτάσουμε καλοκαιριάτικα

February 5, 2024

Πέφτει 1η Ιουνίου, θα σουβλίσουμε καλοκαίρι: Το πρώτο Πάσχα που θα το γιορτάσουμε καλοκαιριάτικα


Διαφ.

Το Πάσχα είναι μία κινητή γιορτή, που άλλοτε πέφτει νωρίς, πριν προλάβει να φύγει ο χειμώνας και άλλοτε αργά, ενώ έχει προλάβει να μπει το καλοκαίρι.

Ειδικότερα, οι Εβραίοι γιόρταζαν το Πάσχα κατά την ημέρα της Πανσέληνου, που γινόταν μετά την εαρινή ισημερία και επειδή ο Χριστός αναστήθηκε μετά το Εβραϊκό Πάσχα, η Α’ Οικουμενική σύνοδος που έγινε στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ., καθόρισε ότι θα εορτάζεται την 1η Κυριακή μετά την Πανσέληνο, η οποία συμπίπτει ή έπεται της εαρινής ισημερίας και έτσι ποτέ δεν συμπίπτει το Εβραϊκό με το Χριστιανικό.

Για τον καθορισμό του Ορθοδόξου Πάσχα, η εαρινή ισημερία, δηλαδή η ημερομηνία που η διάρκεια της ημέρας είναι ίση με την διάρκεια της νύχτας, υπολογίζεται σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο (Ιουλιανό ημερολόγιο), το οποίο όμως έχει αστρονομικά σφάλματα.

Αντίθετα, οι Προτεστάντες και οι Καθολικοί, ορίζουν την ημερομηνία της εαρινής ισημερίας σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και αυτή η ημερομηνία είναι η 21 Μαρτίου, οπότε γιορτάζουν το Πάσχα από 22 Μαρτίου μέχρι 25 Απριλίου.

Τα σφάλματα του Ιουλιανού ημερολογίου έναντι στο Γρηγοριανό, τοποθετούν την εαρινή ισημερία στις 28 Μαρτίου, οπότε αν πέσει Κυριακή, η συγκεκριμένη γιορτή θα εορτασθεί στις 28+7, δηλαδή στις 4 Απριλίου.

Έτσι, οι Ορθόδοξοι γιόρταζαν το Πάσχα από τις 4 Απριλίου και μετά, ενώ το αργότερο που έχει πέσει έως τώρα, σύμφωνα με τους παραπάνω υπολογισμούς, είναι η 8η Μαΐου.

Το τελευταίο Πάσχα που έπεσε στις 4 Απριλίου ήταν το 2010, κάτι που δεν θα συμβεί ποτέ ξανά τόσο νωρίς. Το επόμενο πιο πρώιμο θα είναι το 2105, στις 5 Απριλίου, το οποίο και θα είναι επίσης το τελευταίο, ενώ το 2200, Πάσχα θα έχουμε στις 6 Απριλίου, που κι αυτό με τη σειρά του θα είναι το τελευταίο.

Αντίστοιχα το πιο πρόσφατο όψιμο Πάσχα στις 8 Μαΐου, ήταν το 1983, το επόμενο θα είναι το 2078 και το 2173, θα πέσει για πρώτη φορά στις 9 Μαΐου.

Πότε θα γιορτασθεί το Πάσχα το καλοκαίρι

Αν δεν αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού, το μακρινό 2610, θα γιορτάσουν οι πολύ επόμενες γενιές την εν λόγω γιορτή στις 13 Μαΐου και το 5270 την 1η Ιουνίου.

Όλα αυτά, στην περίπτωση που η Ορθόδοξη εκκλησία αποφασίσει να κρατήσει σταθερό στον τρόπο υπολογισμού της ημερομηνίας του.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: