«Χαράς Ευαγγέλια» σήμερα: Σαν μάννα εξ ουρανού «πέφτουν» 300 ευρώ «ζεστά» – Ελέγξτε άμεσα τους λογαριασμούς σας

February 8, 2024

«Χαράς Ευαγγέλια» σήμερα: Σαν μάννα εξ ουρανού «πέφτουν» 300 ευρώ «ζεστά» – Ελέγξτε άμεσα τους λογαριασμούς σας


Διαφ.

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου καταθέτεται από την ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης) η εφάπαξ παροχή 300 ευρώ σε επιπλέον 10.290 μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που κατάρτισαν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης (Ψηφιακό ΑΣΔ).

Συνολικά, έως τώρα η εν λόγω παροχή έχει καταβληθεί σε τουλάχιστον 96.990 δικαιούχους. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων εντός 1-2 εργάσιμων ημερών μετά την καταβολή τους.

Το συγκεκριμένο «μπόνους» θεσμοθετήθηκε με τον νόμο «Δουλειές Ξανά» (ν. 4921/2022), με στόχο την ενεργοποίηση των μακροχρόνια ανέργων μέσω της δημιουργίας επικαιροποιημένου Ψηφιακού ΑΣΔ, βάσει του οποίου θα μπορούν να κατευθυνθούν σε δράσεις ανάπτυξης της απασχολησιμότητάς τους και εύρεσης εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι της νέας παροχής θεωρούνται οι μακροχρόνια άνεργοι, οι οποίοι:

  • έχουν συμπληρώσει συνεχόμενη εγγεγραμμένη ανεργία άνω των 5 ετών και κατόπιν καταρτίζουν Ψηφιακό ΑΣΔ
  • έχουν εισόδημα έως 16.000 € οι άγαμοι, 24.000 € οι έγγαμοι (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € ανά τέκνο) ή 29.000 € οι μονογονεϊκές οικογένειες (προσαυξανόμενο κατά 5.000 € για κάθε τέκνο μετά το πρώτο) και παράλληλα, το ύψος των συνολικών ακαθαρίστων εσόδων από επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογενείας τους δεν υπερβαίνει τα 80.000 €

Εν συνεχεία, αναφορικά με την διαδικασία καταβολής την παροχής:

  • Οι δυνητικά δικαιούχοι εισέρχονται στην πλατφόρμα [ΕΔΩ] με τους προσωπικούς τους κωδικούς TaxisNet.
  • Καταχωρούν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) τους για την καταβολή της παροχής, καθώς και την οικογενειακή τους κατάσταση.
  • Έπειτα η ΔΥΠΑ ελέγχει την πλήρωση των προϋποθέσεων αυτεπάγγελτα (διάστημα ανεργίας και Ψηφιακό ΑΣΔ), καθώς και μέσω διασταύρωσης με τα στοιχεία αρμόδιων φορέων (ΑΑΔΕ, ΗΔΙΚΑ).
  • Η καταβολή γίνεται αυτόματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
  • Επισημαίνεται ότι μόνο όσοι είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 5 έτη και καταρτίσουν Ψηφιακό ΑΣΔ μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα και να καταχωρίσουν ΙΒΑΝ.

Υπενθυμίσεις:

Όσοι άνεργοι έχουν ήδη καταρτίσει Ατομικό Σχέδιο Δράσης (ΑΣΔ) θα πρέπει να το μετατρέψουν σε Ψηφιακό ΑΣΔ. Συγκεκριμένα, εισέρχονται με κωδικούς TaxisNet στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες (eservices) της ΔΥΠΑ και επιβεβαιώνουν ή επικαιροποιούν τα στοιχεία του ΑΣΔ, ώστε να μετατραπεί σε Ψηφιακό ΑΣΔ.

Όσοι άνεργοι δεν έχουν ήδη καταρτίσει ΑΣΔ θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού με εργασιακό σύμβουλο στο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) της περιοχής τους, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης (MyDYPAlive) είτε δια ζώσης.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: