Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Χαράλαμπος: Ο προστάτης της πανούκλας, τα μεγάλα θαύματα και τα Ιερά Λείψανα

February 10, 2024

Γιορτάζει σήμερα ο Άγιος Χαράλαμπος: Ο προστάτης της πανούκλας, τα μεγάλα θαύματα και τα Ιερά Λείψανα


Διαφ.

Σήμερα, Σάββατο 10 Φλεβάρη, γιορτάζει ο Άγιος Χαράλαμπος, Ιερομάρτυρας και θαυματουργός, γνωστός και ως ο προστάτης της πανούκλας.

Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι αγαπητός στους Χριστιανούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς στη χάρη του προσέφευγαν σε στιγμές δύσκολες και απειλητικές για να προστατευθούν από τις λοιμώδεις νόσους και ιδίως από την πανούκλα, τόσο στα χρόνια που ο ίδιος έζησε (90-203μχ), όσο και μετέπειτα.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Αγιος Χαράλαμπος εικονογραφείται είτε πατώντας με τα δυο του πόδια πάνω στην πανώλη, – απεικονίζεται ως μία τερατόμορφη γυναίκα που βγάζει φωτιά από το στόμα – είτε κρατώντας με το αριστερό του χέρι το μικρό κερασοφόρο, μαύρο σώμα της – παραπέμπει στη μορφή του σατανά – και με το δεξί του τον Σταυρό.

Ο Αγιος Χαράλαμπος δε φέρει μόνο το προσωνύμιο του θαυματουργού για όλους τους λόγους που προαναφέραμε αλλά φέρει και αυτό του Ιερομάρτυρα καθώς ήταν ιερέας και υπέστη σειρά μαρτυρίων για να απαρνηθεί την πίστη του.

Ο Άγιος Χαράλαμπος στην πορεία της ζωής του

Οπως αναφέρει ο καθηγητής Λάμπρος Κ. Σκόντζος ο Αγιος Χαράλαμπος γεννιέται το 90 μ.Χ. στη Μαγνησία, πιθανότατα, της Θεσσαλίας, κατ’ άλλους στην Μαγνησία της Μ. Ασίας. Ο βίος του είναι ιδιαίτερα μακρύς και εξελίσσεται στη διάρκεια τριών αιώνων καθώς πεθαίνει το 203 μ.χ. σε ηλικία 113 ετών.

Η ανατροφή του είναι χριστιανική. Το 130 μ.χ. γίνεται ιερέας και υπηρετεί την Εκκλησία της Μαγνησίας αναλαμβάνοντας μεγάλο έργο στη διάδοση του Χριστιανισμού.

Ζει το δεύτερο αιώνα και βιώνει τους σκληρούς και απάνθρωπους διωγμούς σε βάρος των Χριστιανών.

Όταν ο Σεβήρος ξεκίνησε διωγμό κατά των χριστιανών, ο ιερέας Χαράλαμπος συνελήφθη από τον έπαρχο Λουκιανό και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια.

Ο Λουκιανός προσπάθησε να θανατώσει με το ξίφος του, όμως το χέρι του αποκόπηκε και έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαράλαμπου. Ο Άγιος προσευχήθηκε να επανέλθει το χέρι του έπαρχου στη θέση του, όπως και έγινε.

Ποιοι Αγιοι γιορτάζουν μαζί του και γιατί

Μαζί του, στις 10 Φεβρουαρίου γιορτάζουν και οι Αγιοι Πορφύφιος και Βάπτος. Πρόκειται για τους δύο από τους σκληρούς βασανιστές του, οι οποίοι βλέποντας τον ηρωισμό και την ανεξικακία πέταξαν τα μαχαίρια και φώναξαν: «Είμαστε και εμείς Χριστιανοί». Το αποτέλεσμα ήταν να μαρτυρήσουν την ίδια στιγμή. Αποκεφαλίστηκαν πριν τον Αγιο Χαράλαμπο.

Ο βίος του Αγίου Χαράλαμπου

Ο ίδιος ο Λουκιανός τον υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια για να αρνηθεί την πίστη του. Όταν ο Χαράλαμπος διακήρυξε με παρρησία την πίστη του, ο Λουκιανός προσπάθησε με το ξίφος του να πληγώσει το σώμα του. Όμως, ως εκ θαύματος, το χέρι με το οποίο κρατούσε το ξίφος αποκόπηκε κι έμεινε κρεμασμένο στο σώμα του Χαράλαμπου.

Τότε, ο Άγιος Χαράλαμπος προσευχήθηκε και το χέρι του Λουκιανού συγκολλήθηκε στο σώμα του. Βλέποντας αυτό το θαύμα, πολλοί από τους παρισταμένους πίστεψαν στον αληθινό Θεό, ανάμεσά τους οι δήμιοι Βάπτος και Πορφύριος, οι οποίοι συνεορτάζονται με τον Άγιο Χαράλαμπο στις 10 Φεβρουαρίου. Ταπεινωμένος, ο Λουκιανός διέταξε τον αποκεφαλισμό του Χαράλαμπου, αφού πρώτα τον διαπόμπευσε δια μέσου της πόλης.

Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη.

Τμήματα των λειψάνων του Αγίου Χαραλάμπη φυλάσσονται στη μονή του Αγίου Στεφάνου στα Μετέωρα και στον ομώνυμο ναό των Θεσπιών Βοιωτίας. Στον Άγιο αποδίδονται δύο θαύματα: Η διάσωση της Ζακύνθου από την πανούκλα το 1728 και η αποτροπή πυρπόλησης των Φιλιατρών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 19 Ιουλίου του 1944, όταν ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ύπνο του διοικητή τους και του άλλαξε γνώμη. Ο Άγιος Χαράλαμπος είναι πολιούχος της Πρέβεζας, του Πύργου Ηλείας, των Φιλιατρών και της Κέας, καθώς και προστάτης των πασχόντων από λοιμώδεις νόσους και των μαρμαράδων.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: