Χαρούμενοι όλοι οι Έλληνες: Έρχεται «Καταιγίδα χρημάτων» από 1η Απριλίου και «παράθυρο» για έξτρα επίδομα Πάσχα

February 11, 2024

Χαρούμενοι όλοι οι Έλληνες: Έρχεται «Καταιγίδα χρημάτων» από 1η Απριλίου και «παράθυρο» για έξτρα επίδομα Πάσχα


Διαφ.

Χαρούμενοι όλοι οι Έλληνες: Έρχεται «Καταιγίδα χρημάτων» από 1η Απριλίου και «παράθυρο» για έξτρα επίδομα Πάσχα

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε συνέντευξή του πρωινή εκπομπή στον ΣΚΑΪ, μίλησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα Πάσχα στους ευάλωτους πολίτες.

Ειδικότερα, η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ανακοινωθεί στο τέλος Μαρτίου, προκειμένου να ισχύσει από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός θα είναι άνω των 800 ευρώ, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «το πρώτο ψηφίο του κατώτατου μισθού θα ξεκινάει από οκτώ, αλλά υπάρχει διαβούλευση με τους φορείς και παραμένει στόχος της κυβέρνησης μέχρι το τέλος της τετραετίας να πάμε στα 950 ευρώ».

Σχετικά με τον μέσο μισθό, επεσήμανε ότι έχει αυξηθεί περίπου 20%, τα 4,5 χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, τονίζοντας «παραλάβαμε τον μέσο μισθό 1.046 ευρώ και τώρα είναι 1.258 ευρώ, σχεδόν 20% αύξηση».

Ανοιχτό το ενδεχόμενο από τον Κωστή Χατζηδάκη για επίδομα Πάσχα

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να δοθεί επίδομα Πάσχα στους ευάλωτους πολίτες, ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε «στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210- 212 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, εάν έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία».

Ο Κωστής Χατζηδάκης τρέφει συμπάθεια για τους αγρότες

Για τους αγρότες, ανέφερε ότι «απέναντι στους αγρότες, ανεξαρτήτως των κομμάτων, όλοι τρέφουμε μία συμπάθεια. Αισθανόμαστε κοντά στους ανθρώπους αυτούς και τα προβλήματά τους και τα κατανοούμε. Φαντάζομαι ότι και οι ίδιοι κατανοούν ότι υπάρχουν κάποια όρια. Εμείς εξαντλούμε τα περιθώρια και γι αυτό ο Πρωθυπουργός είπε ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα καύσιμα θα επιστραφεί. Αυτό είναι πάνω από 80 εκατ. κόστος για το Δημόσιο. Από εδώ και πέρα, μελετούμε με ποιον τρόπο και όσο πιο γρήγορα γίνεται να επιστραφεί αυτό. Πρέπει να δούμε τη δομή του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα. Πρέπει όλοι μαζί να δούμε θέματα λειτουργίας των ομάδων παραγωγών, των συνεταιρισμών, που πάνε τα χρήματα που παίρνουμε από την Ε.Ε. Πρέπει να μιλήσουμε και για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται στον αγροτικό τομέα για να έχουν ένα μόνιμο και βιώσιμο εισόδημα».

Σε ερώτηση αν είναι αισιόδοξος για το ραντεβού της Τρίτης ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αγρότες, ο υπουργός απάντησε «οι ίδιοι θα καταλάβουν την καλή διάθεση της κυβέρνησης. Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε μαζί τους. Πιστεύουμε στον ανοικτό διάλογο με ανοικτούς δρόμους. Αν ακολουθήσουν και οι ίδιοι μία μετριοπαθή γραμμή, όπως ακολουθεί και η κυβέρνηση, θα μπορέσουμε να βρούμε ένα αποτέλεσμα. Ένας καλόπιστος διάλογος θα οδηγήσει στο σωστό αποτέλεσμα. Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες».

Καταλήγοντας, ο Κωστής Χατζηδάκης είπε «στο τέλος της χρονιάς θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του ΑΕΠ, σχεδόν 5 δισ. ευρώ για να μειωθεί το χρέος. Αυτό θα το κρατήσουμε έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τις παροχές που έχουμε δεσμευτεί. Και αν υπάρχει περίσσευμα στο τέλος της χρονιάς, θα δούμε όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου δείχνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλά στο επίπεδο των εσόδων».


Πηγή

Διαβάστε επίσης: