Μας κάνει όλους περήφανους: Η πανέμορφη 31χρονη Χρυσή είναι η νεότερη γυναίκα πλοίαρχος στην Ελλάδα & «σπάει» τα στερεότυπα

February 22, 2024
Μας γεμίζει υπερηφάνεια: Η όμορφη 31χρονη Χρυσή είναι η νεότερη γυναίκα καπετάνιος στην Ελλάδα και ξεπερνά τις προκαταλήψεις.

Μας κάνει όλους περήφανους: Η πανέμορφη 31χρονη Χρυσή είναι η νεότερη γυναίκα πλοίαρχος στην Ελλάδα & σπάει τα στερεότυπα


Διαφ.

Η Χρυσή Κολοκούτσα αναδείχθηκε ως πρώτη γυναίκα πλοίαρχος της Andriaki Shipping Co. Ltd. Η επίτευξή της ανοίγει νέους ορίζοντες για τις γυναίκες στην εμπορική ναυτιλία και τη ναυτιλιακή βιομηχανία. Η εταιρεία μάλιστα, ανακοίνωσε ότι θα παρουσιάσει μια σειρά αφηγήσεων και επιτευγμάτων γυναικών που συνδέονται με αυτήν, ξεκινώντας από την καπετάνισσα Χρυσή Κολοκούτσα.

width=719

Χρυσή Κολοκούτσα: Έμπνευσή της, ο Νίκος Καββαδίας

Η πορεία της Χρυσής στην Andriaki Shipping Co. Ltd. ξεκίνησε το 2011 ως ανθυποπλοίαρχος στο M/V Violando. Με την αφοσίωσή της και την ανίσχυρη επιθυμία της να μάθει και να προοδεύσει, κατάφερε να αναδειχθεί ως η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στο Στόλο Δεξαμενόπλοιων της εταιρείας.

Η έμπνευσή της για την επίτευξη αυτού του στόχου προήλθε από τον Έλληνα ποιητή, συγγραφέα και ναυτικό Νίκο Καββαδία. Τα ταξίδια του Καββαδία σε όλο τον κόσμο και η αγάπη του για τη θάλασσα μετέδωσαν τη μαγεία της ναυτικής ζωής σε πολλούς. Από μικρή ηλικία, η Χρυσή είχε ένα όνειρο: να γίνει ναυτικός, εμπνευσμένη από τα ποιήματά του. Ήθελε να εξερευνήσει τον κόσμο και να συναντήσει ανθρώπους από διάφορες εθνικότητες και πολιτισμούς.

width=867

Όπως δήλωσε η ίδια:Από τα 15 μου το μόνο επάγγελμα που μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνω ήταν είτε του ναυτικού είτε του φαροφύλακα. Φαντάστηκα τον εαυτό μου μακριά από την πόλη, με τα βιβλία και τη μουσική μου και περιτριγυρισμένος από θάλασσα και γαλήνη.

Παρά τις προσπάθειες των δασκάλων του λυκείου να την αποτρέψουν, αποφάσισε να εγγραφεί στη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού ως την πρώτη και μοναδική επιλογή της. Ήδη τότε γνώριζε ότι το μόνο πράγμα που ήθελε ήταν να γίνει ναυτικός. Το 2004, γνωρίζοντας ότι αποδείχθηκε αποδεκτή στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το 2004, η επαγγελματική σταδιοδρομία στη θάλασσα δεν ήταν και πολύ συνηθισμένη για τις γυναίκες, η καπετάνισσα Χρυσή εξελίχθηκε σε μία από τις μόλις δώδεκα γυναίκες ανάμεσα σε συνολικά 2000 σπουδαστές!

width=694

Τα ταξίδια της και ο δρόμος προς την κορυφή:

Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε σαφές ότι η πραγματικότητα της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν τόσο ρομαντική όσο τα ποιήματα του Καββαδία, αλλά και πάλι δεν μπορούσε ποτέ να φανταστεί άλλη καριέρα.

Όλα αυτά τα χρόνια και καθώς προχωρούσε η καριέρα της, το κίνητρό της παρέμεινε το ίδιο Κάνοντας αυτό που έπρεπε να κάνει για να κυνηγήσει το όνειρό της. Το 2022 η καπτα Χρυσή προήχθη σε πλοίαρχο αναλαμβάνοντας την πλοιαρχία στο M/V Nicolaos.

Το πρώτο της ταξίδι ως πλοίαρχος ήταν μια στιγμή ορόσημο για εκείνη. Ήταν μια μεγάλη εμπειρία που την έκανε να καταλάβει την ευθύνη που έχει ένας πλοίαρχος, ειδικά όταν διασχίζει το πολυσύχναστο λιμάνι της Σιγκαπούρης.

Αυτό που θεωρεί πολύ σημαντικό είναι να μπορεί ένας καπετάνιος να βασίζεται στο πλήρωμα του και γι’ αυτό προσπάθησε να είναι όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό και ποτέ δεν άφησε αιτήματα από μέλη του πληρώματος χωρίς να δώσει σημασία. Πιστεύει ακράδαντα ότι οι άνθρωποι πρέπει να αισθάνονται ότι εκτιμώνται για να αποδώσουν στο μέγιστο.

Η καπτα Χρυσή νιώθει απίστευτα περήφανη που έκανε το όνειρό της πραγματικότητα. Έκλεισε τη συζήτησή με την πιο αγαπημένη της εικόνα. εκείνη όταν αποβιβάστηκε ως πλοίαρχος για πρώτη φορά, κοίταξε πίσω της στο πλοίο καθώς απομακρυνόταν γνωρίζοντας ότι είχε κάνει καλή δουλειά και ότι το πλήρωμα της ήταν ικανοποιημένο.

width=694


Πηγή

Διαβάστε επίσης: