“Νόμιζα ότι είχα έναν αθώο “τσιγαρόβηχα” & κατέληξα σε κώμα να παλεύω για τη ζωή μου. Προσοχή στα ύπουλα σημάδια”

February 24, 2024
Πίστευα πως είχα έναν αθώο βήχα από τσιγάρο και κατέληξα σε κώμα να μάχομαι για τη ζωή μου. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τα ύπουλα σημάδια.

Νόμιζα ότι είχα έναν αθώο τσιγαρόβηχα & κατέληξα σε κώμα να παλεύω για τη ζωή μου. Προσοχή στα ύπουλα σημάδια


Διαφ.

Μία 49χρονη από την Αγγλία, που πίστευε ότι έχει έναν απλό τσιγαρόβηχα, κατέληξε σε κώμα, για μία εβδομάδα, παλεύοντας για τη ζωή της.

Ειδικότερα, η γυναίκα νόμιζε πως είχε επίμονο τσιγαρόβηχα, αλλά τελικά έπασχε από μία σπάνια νόσο του αίματος και αποφάσισε να αφηγηθεί την περιπέτειά της, ώστε να αυξήσει την ενημέρωση για τη νόσο.

Η Tracey I’anson διακομίσθηκε εσπευσμένα στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Πρέστον, στο Λάνκασιρ, γιατί ο βήχας της επιδεινωνόταν και οι εξετάσεις που έκανε, έδειξαν ότι έπασχε από θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα (TTP) – μία νόσο που προκαλεί θρομβώσεις στα μικρά αγγεία του σώματος.

Οι γιατροί του Πρέστον την παρέπεμψαν σε εξειδικευμένο κέντρο για τη νόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Λίβερπουλ, αλλά στη διαδρομή άρχισε να χάνει τις αισθήσεις της και οι γιατροί του Λίβερπουλ αναγκάστηκαν να την βάλουν σε τεχνητό κώμα, με σκοπό να την σώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νόσος προσβάλλει περίπου 6 ανθρώπους ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού και είναι τόσο σπάνια, που στο Εξειδικευμένο Κέντρο TTP του Λίβερπουλ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αγγλία, παραπέμπονται περίπου 15 νέα περιστατικά τον χρόνο.

Η θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα προκαλείται από την έλλειψη ενός ενζύμου που λέγεται ADAMTS13. Η έλλειψη αυτή μπορεί να είναι κληρονομική ή επίκτητη. Η νόσος προσβάλλει περισσότερο γυναίκες παρά άνδρες. Αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Οι πάσχοντες μπορεί να εκδηλώνουν συμπτώματα όπως:

Πυρετό

Κόπωση

Πονοκεφάλους

Σύγχυση

Δερματικά εξανθήματα

Μώλωπες

Συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου

Όπως υπογράμμισε η 49χρονη στον βρετανικό Τύπο είχα βήχα που διαρκούσε αρκετό καιρό και δεν υποχωρούσε. Σκέφτηκα ότι τον προκαλούσε το κάπνισμά μου.

Ραγδαία επιδείνωση για τη 49χρονη

Η διάγνωση της θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας είναι πολύπλοκη. Το ίδιο και η θεραπεία της, επισημαίνει η αιματολόγος Dr. Tina Dutt, διευθύντρια του Κέντρου TTP του Λίβερπουλ και συμπληρώνει πως οι ασθενείς μπορεί να είναι ιδιαίτερα ασταθείς και να επιδεινωθούν ραγδαία.

Δεν περιμένεις ποτέ ότι θα πας στο νοσοκομείο με βήχα και να καταλήξεις με κάτι εντελώς άγνωστο. Για να με σώσουν, μου έκαναν πλασμαφαίρεση, σημείωσε η 49χρονη.

Η πλασμαφαίρεση είναι μία διαδικασία κάθαρσης του αίματος για την απομάκρυνση επιβλαβών ουσιών.

Οι γιατροί του Λίβερπουλ δημιούργησαν μία ταινία με μαρτυρίες ασθενών για να ενημερώσουν το κοινό για τη θρομβωτική θρομβοπενική πορφύρα και μία από αυτές τις μαρτυρίες είναι της κυρίας I’anson, η οποία τόνισε πως η επαφή με άλλους πάσχοντες την βοήθησε να διαχειριστεί καλύτερα την ασθένειά της.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: