Χαμογελούν ξανά οι Έλληνες: Είναι επίσημο – Με αυτό το τιμολόγιο ρεύματος θα πληρώνουν 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα

February 27, 2024

Χαμογελούν ξανά οι Έλληνες: Είναι επίσημο – Με αυτό το τιμολόγιο ρεύματος θα πληρώνουν 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα


Διαφ.

Αναμένεται να παρατηρηθεί μείωση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάρτιο, καθώς η τιμή χονδρικής έχει μειωθεί στα 75 ευρώ ανά μεγαβατώρα από τα 436 ευρώ, εν μέσω ενεργειακής κρίσης.

Τα επίπεδα των τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος επιστρέφουν στα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση, παρέχοντας άμεσο όφελος σε όλους τους καταναλωτές, καθώς η μέση μηνιαία τιμή μειώνεται πάνω από 80%, σε σύγκριση με τα ιστορικά υψηλά του Αυγούστου του 2022.

Μία μονάδα μεγαβατώρας παρουσιάζει τώρα ένα κόστος κάτω από τα 75 ευρώ, ενώ, κατά την περίοδο της κρίσης, είχε φθάσει ακόμη και στα 436 ευρώ. Προβλέπεται λοιπόν τον Μάρτιο πως, οι τιμές λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος θα υποχωρήσουν σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα.

τιμολόγια

Αναμφίβολα, για δύο ολόκληρα έτη, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος αποτέλεσαν σταθερή πηγή άγχους τόσο για νοικοκυριά όσο και για επιχειρήσεις, και φυσικά η κατάσταση παραμένει η ίδια.

Ωστόσο, η μείωση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μειώνει το κόστος ανά κιλοβατώρα για τον Μάρτιο σε επίπεδα που προηγήθηκαν της ενεργειακής κρίσης.

Το τιμολόγιο που αφορά τον βασικό πάροχο ρεύματος διαμορφώνεται στα 9,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα, προσφέροντας μια ακόμα πιο οικονομική επιλογή από το κοινωνικό τιμολόγιο του προηγούμενου Φεβρουαρίου.

Τα οικιακά τιμολόγια του Μαρτίου προβλέπεται να ξεκινούν από τα 8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ακολουθώντας την αντίστοιχη πτώση που παρουσιάζεται σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Η επαναφορά των χρεώσεων ανά κιλοβατώρα στα επίπεδα του 2021 είναι αποτέλεσμα της μείωσης του περιθωρίου κέρδους των παρόχων από την αρχή του τρέχοντος έτους.

Η απόκλιση μεταξύ των τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 4 λεπτών, ενώ κατά την περίοδο του προηγούμενου συστήματος, η λιανική τιμή είχε επιδείξει αύξηση μέχρι και 56%.

Τα υπερκέρδη από τη λιανική πώληση αναμένεται να διερευνηθούν τις επόμενες εβδομάδες, παρότι η πρώτη πληρωμή αναμένονταν να πραγματοποιηθεί από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: