Αγόρασαν 11 τετραγωνικά για 167.000 ευρώ: Η θέση πάρκινγκ στην Αθήνα που έκανε πλούσιο τον ιδιοκτήτη της
Οι τιμές των ακινήτων στην Αθήνα και σε όλη την περιφέρεια προκαλούν ζαλάδα λόγω της ύψιστης αύξησής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν καταγραφεί πάνω από 133.000 δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων στην πλατφόρμα myproperty από την αρχή του έτους. Χιλιάδες ακίνητα αλλάζουν χέρια και τα στοιχεία του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων ακινήτων αποκαλύπτουν τη σημαντική άνοδο των τιμών στην αγορά.
Ακίνητα: Ίλιγγος από την εκτόξευση των τιμών
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν “Τα Νέα”, ο Δήμος Αθηναίων βρίσκεται σε πρώτη θέση όσον αφορά στον αριθμό των ακινήτων που έχουν αλλάξει ιδιοκτήτη τους τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, με 1535 να αλλάζουν χέρια. Οι τιμές που καταγράφονται στα συμβόλαια συχνά υπερβαίνουν τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Για παράδειγμα, ένα διαμέρισμα 213τμ στο Κολωνάκι, που κατασκευάστηκε το 1953, πωλήθηκε στην τιμή των 1,8 εκατομμυρίων ευρώ ή 8.450 ευρώ το τετραγωνικό, ενώ η αντικειμενική αξία στην περιοχή ήταν μόλις 4.250 ευρώ. Δείχνοντας έτσι πως η ψαλίδα ανάμεσα σε αντικειμενική και εμπορική αξία έχει ανοίξει για τα καλά.
Μια θέση πάρκινγκ πωλήθηκε 167.000 ευρώ
Παρόμοιο φαινόμενο παρατηρείται όμως και στις θέσεις πάρκινγκ. Οι θέσεις πάρκινγκ ανάρπαστες, από τη στιγμή που η έλλειψη χώρων στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας έχει ανεβάσει τις τιμές πώλησής τους. Μια θέση πάρκινγκ 10-11 τετραγωνικών στο κέντρο του λεκανοπεδίου κοστίζει κατά μέσο όρο 10.000-15.000 ευρώ, με μια περίπτωση να φτάνει τα 167.000 στο Κλωνάκι, σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα”.
Φυσικά, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για τον ελληνικό τομέα ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το 2023, οι καθαρές εισπράξεις από την αγορά ακινήτων από το εξωτερικό αναμένεται να παραμείνουν υψηλές (42%) και να ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κατάσταση με την Golden Visa έχει καταλυτικό ρόλο σε αυτό.
“Σεισμός” στην αγοραπωλησία ακινήτων: Τέλος τα μετρητά σε προκαταβολή ή εξόφληση – Έτσι θα ακυρώνουν τα συμβόλαια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβηκε στο βήμα της Βουλής και μίλησε για τη δίκαιη και ισορροπημένη κατανομή των φορολογικών βαρών, στο πλαίσιο συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου, για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.
Ο Πρωθυπουργός άρχισε την ομιλία του ευχόμενος «καλή αρχή» στο νέο κόμμα «Νέα Αριστερά», συμπληρώνοντας παράλληλα πως αυξάνονται οι υποχρεώσεις όλων, ώστε να μπορούν να ακούγονται όλες οι απόψεις.
Σχετικά με τις ουσιαστικές αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο που στόχο έχει την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «ο πολυδύναμος εκσυγχρονισμός περνά μέσα από την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων του παρελθόντος, που εμποδίζουν τον εθνικό βηματισμό του μέλλοντος», ενώ για τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, συνέχισε «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές, να αυξήσουμε μισθούς και συντάξεις, πρόκειται για ένα βαθιά πολιτικό στοίχημα, έτσι θα κρατήσουμε μεταξύ άλλων σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο ετοιμότητας των Ενόπλων μας Δυνάμεων, ενώ θα αυξήσουμε πόρους για την Υγεία κα την Παιδεία. Στόχος μας είναι να κλείσουμε τα παραθυράκια φοροδιαφυγής, πρόκειται για μία σημαντική μεταρρύθμιση φορολογικής δικαιοσύνης».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα POS θα εφαρμοστούν πλέον σε όλη τη λιανική πώληση και ότι η κυβέρνηση στοχεύει να αυξήσει τη φορολογική συνέπεια, λέγοντας «θα ήθελα να ακούσω πως τοποθετείται η αντιπολίτευση σε όλες τις διατάξεις, που περιλαμβάνει το εν λόγω νομοσχέδιο».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αγοραπωλησία ακινήτων
Όσον αφορά τα κρούσματα νοθείας καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις θα σφραγίζονται, ενώ γνωστοποίησε πως «εφ’ εξής το τίμημα θα καταβάλλεται μέσω τραπέζης, ενώ θα ακυρώνεται κάθε συμβόλαιο που περιλαμβάνει προκαταβολή ή εξόφληση σε μετρητά. Πρόθεσή μας είναι να ισορροπήσουμε ανάμεσα στη διευκόλυνση χιλιάδων μικροϊδιοκτητών ακινήτων που θέλουν να συμπληρώσουν νόμιμα το εισόδημα τους και από την άλλη είναι χρέος της Πολιτείας να επιβάλει κανόνες. Με αυτά τα κριτήρια το νομοσχέδιο καλεί τους ιδιοκτήτες που προσφέρουν παραπάνω από τρία ακίνητα προς βραχυχρόνια μίσθωση να καταβάλλουν το μερίδιο, που τους αναλογεί. Πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας» και χαρακτήρισε ισορροπημένη την τομή σε έναν αρρύθμιστο χώρο, όπου παραμονεύει η φοροδιαφυγή.
Πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να περιοριστεί η φοροδιαφυγή
Για τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, ο Πρωθυπουργός σημείωσε «σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα καταβάλλει στο Κράτος περισσότερα από το 80% των ελευθέρων επαγγελματιών. Αυτό δεν είναι παράδοξο; Όλοι το συζητάμε, κανείς όμως δεν έχει κάνει κάτι για να το θεραπεύσει και πρώτη αυτή η κυβέρνηση έρχεται να κάνει κάτι για αυτό», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Το τεκμήριο αυτό είναι μαχητό, εάν κάποιος έχει λόγους να παραμένει σε ένα επάγγελμα έχει τον τρόπο να το διεκδικήσει».
«Αυτή δεν είναι μία οριζόντια παρέμβαση» ξεκαθάρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και απαρίθμησε τις κατηγορίες, που δύνανται να εξαιρεθούν από τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, τονίζοντας «φέρνουμε μπροστά κατά ένα χρόνο την κατάργηση του 50% του τέλους επιτηδεύματος, με στόχο να υπάρξει ολική κατάργηση εντός 2ετίας» και επανέλαβε ότι τα έσοδα που θα προκύψουν θα ανακατευθυνθούν στην υγεία και την παιδεία.
“Τήρησα στο ακέραιο την υπόσχεση για τις πολλαπλές αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας και η ανεργία έπεσε κάτω από το 10%. Αυτό το μήνα 2,3 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα λάβουν έκτακτες ενισχύσεις που φθάνουν τα 350 εκατομμύρια ευρώ”, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην ανάγκη πολιτικής συναίνεσης, κατέληξε «στόχος είναι η συνολική ανάπτυξη να μετατρέπεται σε συλλογική ευημερία. Για να ευοδωθεί η μεγάλη αυτή εθνική προσπάθεια πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνούμε, γιατί πολιτική ευθύνη σημαίνει και πολιτικό θάρρος απέναντι σε οποιοδήποτε πολιτικό κόστος. Πρέπει για όλες τις υπηρεσίες να κόβονται αποδείξεις; Να κλείνουν οριστικά όσοι κάνουν λαθρεμπόριο καυσίμων; Να σταματήσει το μαύρο χρήμα; Να μην είμαστε μια ζούγκλα που κυριαρχούν τα μεγάλα συμφέροντα; Επιθυμούμε να έχουν δικαίωμα να ζητούν έλεγχο αν θεωρούν ότι το κράτος τους αδικεί; Λέμε ναι ή όχι στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος; Θα περιμένω καθαρές θέσεις μακριά από τα εύκολα συνθήματα, αλλά φοβάμαι ότι συγκροτείται μια αντιπολίτευση του όχι σε όλα και ναι στο τίποτα. Νομίζω ότι αυτό το σημαντικό βήμα προόδου αξίζει να το κάνουμε όλοι μαζί».
Πηγή