Αιτήσεις «τώρα» για επιδότηση έως 10.000 ευρώ: Πώς θα πάρετε κρατικό χρήμα – Αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας

April 23, 2024
Υποβολή αιτήσεων για επιδότηση έως 10.000 ευρώ τώρα: Πώς να λάβετε κρατική χρηματοδότηση – Υποβολή αιτήσεων με σειρά προτεραιότητας

Αιτήσεις τώρα για επιδότηση έως 10.000 ευρώ: Πώς θα πάρετε κρατικό χρήμα – Αιτήσεις με σειρά προτεραιότητας


Διαφ.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις του προγράμματος Εξοικονομώ -​​​​​​​ Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις.

Οι δικαιούχοι της επιδότησης μπορούν να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες συσκευές τους με επιδότηση μέχρι και 10.000 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις είναι ενεργή και συνεχίζει να υποδέχεται αιτήσεις έως και τις 15 Μαΐου και ώρα 18:00.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι, μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα είτε υποβάλλοντας Υπεύθυνη Δήλωση περί επίτευξης του στόχου μείωσης του CO2 κατά 30% είτε προσκομίζοντας Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)/Έκθεση Ενεργειακού Ελέγχου. Η προθεσμία είναι, επίσης, η 15η Μαΐου 2024.

Επιδότηση: Η διαδικασία της αίτησης

width=810

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υποβληθούν τα αποδεικτικά ενεργειακής απόδοσης πριν και μετά τις παρεμβάσεις και η κατάθεσή τους δεν μπορεί να υπερβαίνει το προβλεπόμενο στον Οδηγό του προγράμματος χρονικό διάστημα υλοποίησης έργου.

Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr/auth/login και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).

Με άλλα λόγια οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να σπεύσουν καθώς υπάρχει σειρά προτεραιότητας και με ανώτατο ύψος επιδότησης τα 10.000 ευρώ θα μπορούν οι πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις να υποβάλλουν την σχετική αίτηση στο πρόγραμμα Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις.

Επιδότηση: Ποιον εξοπλισμό μπορούν να αντικαταστήσουν οι δικαιούχοι

width=1024

Στόχος του προγράμματος συνιστά η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (GHG) και συγκεκριμένα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά μέσο όρο 30%.

O συγκεκριμένος στόχος είναι υποχρεωτικός και κατ’ επέκταση οι αιτήσεις που δεν τον πληρούν απορρίπτονται από τη διαδικασία τελικής αξιολόγησης αιτήματος ενίσχυσης.

Η τεκμηρίωση της επίτευξης του στόχου της μείωσης των εκπομπών CO2 τουλάχιστον κατά 30% θα προκύπτει από τη σύγκριση του 1ου ΠΕΑ, που καταχωρείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του.

Προγράμματος πριν την έναρξη της επένδυσης, και του 2ου ΠΕΑ, που καταχωρείται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μετά την υλοποίηση της επένδυσης, για την εγκατάσταση που έχει δηλωθεί στην αίτηση.

Με αυτά τα δεδομένα, οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση, προκειμένου να προβούν σε εγκατάσταση ενεργειακά, αποδοτικού εξοπλισμού, που αφορά στα εξής:

Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).

Σε ποιους απευθύνεται το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν μία και μοναδική αίτηση χρηματοδότησης ανά ΑΦΜ.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να έχουν εκδώσει το 1ο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ – ή τον Ενεργειακό Έλεγχο, εφόσον απαιτείται βάσει των κατηγοριών δαπανών) της εγκατάστασης υλοποίησης της επένδυσης ή να το υποβάλουν εντός 20 ημερών από τη στιγμή της υποβολής της προσωρινά υποβληθείσας αίτησης συμμετοχής.

Το Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις, με προϋπολογισμό 105,6 εκατ. ευρώ αποτελεί τον τρίτο πυλώνα ενός ευρύτερου πλαισίου ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ.

Γεωργιάδης για πρόγραμμα Εξοικονομώ: Να είναι προσεκτικοί οι αιτούντες για να πάρουν πιο γρήγορα τα χρήματά τους

Να είναι προσεκτικοί στις αιτήσεις που καταθέτουν, προκειμένου να πάρουν τα χρήματά τους πιο γρήγορα, κάλεσε τους δικαιούχους του προγράμματος Εξοικονομώ, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση,ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι μόλις το 1% των αιτήσεων είναι πλήρεις στην πρώτη αξιολόγηση.

Νωρίτερα, ο κ. Χαρίτσης είχε επισημάνει ότι για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” του 2020, “από τις 37.500 αιτήσεις, έχουν γίνει πληρωμές σε 80! Ήτοι 0,21% συνόλου. Αυτή είναι η πραγματικότητα”, είπε ο κ. Χαρίτσης.

Στις 100 αιτήσεις, οι 99 έχουν μέσα λάθη, που με βάση τον κανονισμό, απαγορεύεται να γίνει η πληρωμή, είπε ο κ. Γεωργιάδης. Σημείωσε, ότι το 20% φτάνουν να είναι πλήρεις μετά τη δεύτερη αξιολόγηση, το 40% μετά την τρίτη αξιολόγηση, ενώ το 39% μένουν με προβλήματα και μετά τη τρίτη αξιολόγησή τους. “‘Αρα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, και θα πρέπει οι καταθέτοντες να είναι πολύ περισσότερο προσεκτικοί στον τρόπο που κάνουν την κατάθεση στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” εάν θέλουν να πάρουν τα χρήματα τους γρήγορα” είπε ο κ. Γεωργιάδης. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι, “τα χρήματα είναι δεσμευμένα στην αναπτυξιακή τράπεζα και μόλις η αίτηση γίνει δεκτή, η πληρωμή γίνεται το ίδιο δευτερόλεπτο, αυτόματα”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι πληρωμές που γίνονταν από ΣΥΡΙΖΑ στο προηγούμενο πρόγραμμα Εξοικονομώ γίνονταν με πολλά λάθη, με αποτέλεσμα η αρμόδια υπηρεσία να επιβάλει πρόστιμο 7 εκ. στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. “Εμείς είπαμε: Δεν θα πληρώνεται καμία αίτηση εάν δεν είναι απολύτως ορθή βάσει του κανονισμού. Αυτοί που κάνουν τις αιτήσεις, να τις κάνουν σωστά” είπε ο κ. Γεωργιάδης, επικρίνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση ότι “τους μάθατε να τις κάνουν πλημμελώς”

Η συζήτηση μας στην Βουλή σήμερα με τον συνάδελφο @alexischaritsis για τις πληρωμές του ΕΣΠΑ. Αξίζει να την δείτε και αναγνωρίζω ότι ο συγκεκριμένος ως Υπουργός πραγματικά προσπάθησε πολύ και ξεχώρισε. Δεν μου αρέσει να απαξιώνουμε όσους δουλεύουν https://t.co/I5CO5cqy1q


Πηγή

Διαβάστε επίσης: