Είχε μόνο 2% πιθανότητα: Ο 13χρονος Λουκας νίκησε επιθετική μορφή καρκίνου και στέλνει μήνυμα ελπίδας & δύναμης

April 26, 2024

Είχε μόνο 2% πιθανότητα: Ο 13χρονος Λουκας νίκησε επιθετική μορφή καρκίνου και στέλνει μήνυμα ελπίδας & δύναμης


Διαφ.

Ο 13χρονος Λουκάς από το Βέλγιο θεραπεύτηκε από έναν θανατηφόρο τύπο καρκίνου του εγκεφάλου, με τον οποίο διαγνώστηκε σε ηλικία 6 ετών.

Ο 13χρονος Λουκάς είχε 2% πιθανότητες να ζήσει

Ειδικότερα, ο έφηβος διαγνώστηκε με διάχυτο διηθητικό γλοίωμα γέφυρας (DIPG), έναν πολύ σπάνιο και εξαιρετικά επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου που σκοτώνει το 98% των πασχόντων μέσα σε πέντε χρόνια.

Έτυχε να γίνει ένας από τους πρώτους ασθενείς που συμμετείχε σε μια κλινική μελέτη, κατά την οποία έλαβε την ουσία everolimus, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του καρκίνου των νεφρών, του παγκρέατος, του μαστού και του εγκεφάλου, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για τη θεραπεία του σπάνιου καρκίνου που έπασχε εκείνος.

Το αγόρι τελικά ανταποκρίθηκε καλά στη θεραπεία και ο όγκος μειώθηκε σταδιακά, με αποτέλεσμα επτά χρόνια αργότερα, ήταν ελεύθερο νόσου, καθώς δεν παρουσιάζει πλέον κανένα ίχνος καρκίνου και βρίσκεται επισήμως σε ύφεση εδώ και πέντε χρόνια.

«Κέρδισε όλες τις πιθανότητες» υπογράμμισε ο γιατρός του, Jacques Grill, επικεφαλής του προγράμματος για τους όγκους στον εγκέφαλο στο αντικαρκινικό κέντρο Gustave Roussy στο Παρίσι και πρόσθεσε ότι η περίπτωσή του προσφέρει πραγματική ελπίδα.

Μαζί με τους γονείς του, ο 13χρονος Λουκάς ταξίδεψε στη Γαλλία, προκειμένου να λάβει μέρος στη δοκιμή BIOMEDE, η οποία εξέταζε πιθανά νέα φάρμακα για τον σπάνιο τύπο DIPG.

Το everolimus δρα αναστέλλοντας την πρωτεΐνη mTOR, η οποία βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να διαιρούνται, να αναπτύσσονται και να παράγουν νέα αιμοφόρα αγγεία. Αυτό σταματά ή επιβραδύνει την ανάπτυξη του καρκίνου, εμποδίζοντας τα καρκινικά κύτταρα να αναπαραχθούν και μειώνοντας την παροχή αίματος στα καρκινικά κύτταρα. Το φάρμακο έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ως συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη θεραπεία μιας σειράς καρκίνων.

Ο γιατρός του, όμως, δεν ήταν σίγουρος για το πότε να σταματήσει τη θεραπεία, καθότι δεν υπήρχε κάποια επιστημονική παραπομπή ή αναφορά και μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, οπότε και αποδείχθηκε ότι το νεαρό αγόρι είχε σταματήσει να παίρνει τα φάρμακα ούτως ή άλλως.

Ο όγκος του 13χρονου Λουκά εξαφανίστηκε εντελώς

«Κατά τη διάρκεια μιας σειράς μαγνητικών τομογραφιών, παρακολούθησα τον όγκο να εξαφανίζεται εντελώς» επεσήμανε ο Δρ Grill.

Οι λόγοι που ο μικρός ανταποκρίθηκε τόσο καλά στη θεραπεία, παραμένουν ακόμα άγνωστοι. Διότι, στη μελέτη, ακόμα επτά παιδιά θεωρήθηκαν ότι ανταποκρίθηκαν καλά στη θεραπεία, αφού δεν παρουσίασαν υποτροπές για τρία χρόνια μετά τη διάγνωσή τους, αλλά μόνο ο όγκος του Λούκας εξαφανίστηκε εντελώς.

Μια θεωρία που εξηγεί αυτά τα αποτελέσματα οφείλεται πιθανώς σε «βιολογικές ιδιαιτερότητες» των όγκων τους, σημείωσε ο Δρ Grill και συμπλήρωσε ότι «ο όγκος του Λουκά είχε μια εξαιρετικά σπάνια μετάλλαξη, που πιστεύουμε ότι έκανε τα κύτταρά του πολύ πιο ευαίσθητα στο φάρμακο».

Γιατρεύτηκε από τον καρκίνο ο 13χρονος Λουκάς

“Πάγωσε” όλη η χώρα: Αυτοκτόνησε απελπισμένος 13χρονος μαθητής – Μάταια ζητούσε βοήθεια η μητέρα του

Αυτοκτόνησε 13χρονος μαθητής που δεχόταν bullying στο σχολείο

Η μητέρα του είχε πληροφορηθεί για την κατάσταση καθώς ο 13χρονος μαθητής της είχε μιλήσει,

η μητέρα δεν έχασε χρόνο και κάλεσε το σχολείο και τον διευθυντή. Ζήτησε βοήθεια αρκετές φορές και εξέφρασε τα παράπονά της επανειλημμένα. Το σχολικό περιβάλλον όμως δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε…

“Πάγωσε” όλη η Γαλλία στο άκουσμα της είδηση

Ο απελπισμένος 13χρονος μαθητής Λούκας έβαλε τέλος στη ζωή του το περασμένο Σαββατοκύριακο στο σπίτι του στην ανατολική Γαλλία. Έχει ξεκινήσει άμεσα εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή.

Ο εισαγγελέας Φρεντερίκ Ναχόν που ανέλαβε την υπόθεση ανέφερε ότι οι φίλοι του μαθητή δήλωσαν ότι ο 13χρονος μαθητής είχε πέσει θύμα εκφοβισμού

«από μαθητές στο σχολείο του εδώ και αρκετούς μήνες λόγω της ομοφυλοφιλίας του».

Αυτοκτόνησε 13χρονος που δεχόταν bullying

Οι αναρτήσεις-τοποθετήσεις και της πολιτικής ηγεσίας

ο εισαγγελέας επίσης πρόσθεσε πως η κατάσταση που επικρατεί στο σχολείο Louis Armand στην πόλη Golbey έχει αναφερθεί στο υπουργείο Παιδείας και μέχρι τώρα η οικογένεια δεν έχει υποβάλει μήνυση.

ο υπουργός Παιδείας της Γαλλίας Παπ Νντιαγιέ με ανάρτηση του στο twitter ανέφερε «Σκέφτομαι όλους τους μαθητές, σαν τον 13χρονο που υφίστανται bullying. Η απελπισία τους είναι η βάση της αποφασιστικότητάς μου να αποτρέψω κάθε μορφή εκφοβισμού»,

Ενώ αντίστοιχα και Ο υπουργός Μεταφορών Clement Beaune, ο οποίος είχε δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος το 2020 ανέφερε: «Η ομοφοβία σκοτώνει. Θλίψη και υποστήριξη στην οικογένεια του Λούκας».

«Αυτό είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε η υπουργός Διαφορετικότητας Isabelle Rome. «Πρέπει να χυθεί άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία και τις ομοφοβικές συνθήκες που την περιβάλλουν», είπε.

Η δικηγόρος Catherine Faivre που έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της οικογένειας του 13χρονου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προτού εξετάσει το ενδεχόμενο υποβολής καταγγελίας, η οικογένεια «ήθελε να θάψει τον γιο της». «Υπάρχουν ευθύνες που μπορούν να αναζητηθούν και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι όντως έχει διαπραχθεί αδίκημα»,

ανέφερε στο γαλλικό τηλεοπτικό bfmtv που σημειώνει πως η υποβολή μήνυσης από τους γονείς είναι δεδομένη.

Η κηδεία είναι προγραμματισμένη να γίνει στην πόλη Epinal το Σάββατο. Ενώ με ανακοίνωσή της η φιλανθρωπική οργάνωση Stop Homophobie κατά των διακρίσεων ανέφερε ότι οι γονείς του 13χρονου θα ζητήσει από τον κόσμο να φέρει πλακάτ LGBTQ σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Η τοπική διεύθυνση εκπαίδευσης πρόσθεσε ότι ο Λούκας είχε γίνει «στόχος» στο σχολείο μετά το καλοκαίρι. «Αυτό ελήφθη αμέσως σοβαρά υπόψη από τις ομάδες του σχολείου,

οι οποίες έδειχναν μεγάλη προσοχή σε καθημερινή βάση», ανέφερε.

Η εισαγγελία προσπαθεί να διαπιστώσει εάν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ της παρενόχλησης που δεχόταν το παιδί στο σχολείο και της αυτοκτονίας του. Οι συμμαθητές του, όπως αναφέρει το bfmtv, τον κορόιδευαν και τον έβριζαν. Κάτι το οποίο είχε αναφέρει η οικογένειά του από τον Σεπτέμβριο στη διεύθυνση του σχολείου. Στη συνέχεια, το σχολείο φέρεται να κάλεσε ορισμένους μαθητές, αλλά και τον διευθυντή και «η κατάσταση λύθηκε»…

Ο 13χρονος μαθητής δεχόταν bullying μήνες πριν από την αυτοκτονία

Για αρκετούς μήνες, το αγόρι υφίστατο bullying στη γειτονιά του, αλλά κυρίως στο σχολείο του. H μητέρα του είχε προβεί σε αναφορά για εκφοβισμό σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό του εφήβου στην πρώτη συνάντηση γονέων και δασκάλων, τον Σεπτέμβριο του 2022. «Ήταν πάντα χαμογελαστός, ευχάριστος, προσεκτικός, αυθόρμητος, γεμάτος όνειρα και επιθυμίες”, δηλώνει η Stéphanie, στενή φίλη της οικογένειας.

Ο Λούκας είχε εκμυστηρευτεί τα πάντα στην μητέρα του.

«Τον παρενοχλούσαν τακτικά σε σχέση με το ντύσιμό του, τον τρόπο ζωής του. Δεν κρυβόταν. Αυτό μπορεί να ενόχλησε κάποιους που δεν τολμούσαν να είναι τόσο ολοκληρωμένοι άνθρωποι όσο αυτός…» αναφέρει. Ο Λούκας είχε εκμυστηρευτεί τα πάντα στην μητέρα του.

Μίλησε για αυτό στη μαμά του, η οποία αντέδρασε καλώντας το σχολείο, τον διευθυντή… Όταν γύρισε σπίτι από το σχολείο,

εξέφραζε παράπονα γι’ αυτό που περνούσε ξανά και ξανά. Η μητέρα του ζήτησε βοήθεια πολλές φορές. Το σχολικό περιβάλλον δεν αντέδρασε όπως θα έπρεπε», είπε η οικογενειακή φίλη.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: