Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού: «Ξέρω ότι το παιδί μου θα ήταν περńφανο για μένα με αυτό που κάνω»

April 27, 2024

Συγκλονίζει η Μαρία Καρυστιανού: «Ξέρω ότι το παιδί μου θα ήταν περńφανο για μένα με αυτό που κάνω»


Διαφ.

Η Πρόεδρος του Συλλόγου Συγγενών-Θυμάτων Τεμπών έκανε σημαντικές δηλώσεις . Τοποθετήθηκε σχετικά με την πάροδο 396 ημερών από το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη.

Η Μαρία Καρυστιανού εξέφρασε τη δυσαρέσκεια και την απογοήτευση των μελών του συλλόγου για την αργή πρόοδο στη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος και την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας. Υπογράμμισε την ανάγκη για δικαιοσύνη και την απόδοση ευθυνών, ώστε να μην επαναληφθεί παρόμοιο γεγονός στο μέλλον.

Μαρία Καρυστιανού

Μαρία Καρυστιανού: Τα όσα ανέφερε

«Φυσικά είμαι πολύ ενοχλητική για τον οποιονδήποτε ένοχο γιατί κάνω ερωτήσεις, φωνάζω, διαμαρτύρομαι… Είναι πρόβλημα αυτό αν είσαι ένοχος. Είναι πολύ καλύτερο να έχεις έναν βουβό άνθρωπο που κάθεται στο σπίτι του ήσυχα και πενθεί. Όχι εγώ δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία, ανήκω στην άλλη κατηγορία. Ανήκω στη μάνα που θα έκανε τα πάντα για να δει τους υπεύθυνους για τον θάνατο του παιδιού της στη φυλακή. Σ’ αυτή την κατηγορία ανήκω. Και είμαι πολύ περήφανη αν θέλετε για αυτό», ανέφερε η μητέρα της 20χρονης Μάρθης Ψαροπούλου.

«Δεν ξέρω εκείνοι τι θα κάνανε αν ο μη γένοιτο τους είχε συμβεί κάτι τέτοιο και πώς θα το διαχειρίζονταν. Εγώ θεωρώ λοιπόν ηττοπάθεια το να καθίσω -γιατί μιλάμε για δολοφονία- βουβή και άπραγη και είμαι πάρα πολύ εντάξει με αυτό που κάνω, αισθάνομαι ότι το παιδί μου είναι περήφανο για αυτό που κάνω και αισθάνομαι ότι αυτό θα ήθελα να κάνω. Και θα το κάνω! Θα συνεχίσω. (…) Ακόμη κι αν μείνω μόνη, που δεν θα μείνω μόνη, όμως. Τώρα ξέρω ότι δεν θα μείνω μόνη», επισήμανε.

«Πώς να περιγράψω το γεγονός ότι τόσα χρόνια γνώριζαν, άπαντες, τα προβλήματα του σιδηροδρόμου και αδιαφορούσαν τόσο κυνικά. Πώς αλλιώς; Βάζανε τον κόσμο έτσι, “πάμε κι όπου βγει” να τρέχει με 160 χιλιόμετρα την ώρα, όταν ξέραν ότι δεν λειτουργούσε τίποτα, ούτε σηματοδότες, ούτε τίποτα, τίποτα… Δεν υπήρχε κανένα σύστημα ασφάλειας. Δεν μπορώ να το χαρακτηρίσω αλλιώς και η μετέπειτα πορεία, αφού έγινε όλο αυτό που έγινε, πού πήγε ο σεβασμός απέναντι στους νεκρούς, στις οικογένειες; Πού πετάξανε με τέτοια βιασύνη από το πρώτο 24ωρο τα βαγόνια, τα χώματα; Δεν ολοκληρώθηκε καν η περισυλλογή των ανθρώπινων υπολειμμάτων, αλλοιώσανε τον χώρο άρα παρενέβησαν στη δικαστική εξουσία. Μόνο έγκλημα (…). Το είχα πει τότε και στην εξεταστική. Πραγματικά μιλάμε για μια σωρεία παραβάσεων, για μια σωρεία ποινικών αδικημάτων. Στην υπόθεσή μας δεν είναι ένα δύο πράγματα. Είναι μια σωρεία αδικημάτων και καλούμαστε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Δηλαδή, είναι αδιανόητο αυτό το πράγμα. Και η έκρηξη; Με ποιο δικαίωμα οι πρώτοι πραγματογνώμονες είπαν ότι δεν θα ασχοληθούν με την έκρηξη; Δεν κατάλαβα. Όταν κατακάηκαν 30 και άνθρωποι. Λοιπόν εμείς θέλουμε να μάθουμε γιατί έγινε η έκρηξη και για ποιο λόγο στη συνέχεια προσπάθησαν πολιτικά πρόσωπα να μας αποτρέψουν από αυτό. Να εξαφανίσουν τα στοιχεία με όποιον τρόπο μπορούσαν. Απροκάλυπτα», επισήμανε μεταξύ άλλων.

Καταχειροκροτήθηκε ακόμα μια φορά η Μαρία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο: «Στα Τέμπη χάσαμε ό,τι πιο ιερό γεννήσαμε»

Η Μαρία Καρυστιανού προκάλεσε κατακλυσμό συγκινήσεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την Τετάρτη (03.04.2024),μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών PETI να μείνει ανοιχτή η αναφορά της και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN και LIBE, αναφερόμενη στο σιδηροδρομικό ατύχημα στα Τέμπη.

Καρυστιανού

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της, επεσήμανε την ανάγκη για δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή και ζήτησε την υποστήριξη των ευρωβουλευτών.

«Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας να μιλήσω για ένα αδιανόητο σιδηροδρομικό έγκλημα. Μέσα σε αυτό χάθηκε η ζωή της κόρης μου και άλλων 56 ψυχών, ως επί το πλείστων φοιτητών. Είμαι μια μητέρα από την Ελλάδα και μαζί με άλλους γονείς, φέρουμε την ίδια απώλεια, τον ίδιο αβάσταχτο πόνο και το βαθύ αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης για την χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος που υπονομεύει τις ζωές μας» ανέφερε αρχικά.

Η συναισθηματική της αναφορά συγκίνησε τους παρευρισκόμενους, και η ίδια δεν μπόρεσε να κρύψει την συγκίνησή της, ιδίως όταν προβλήθηκε ένα βίντεο στην αίθουσα που ανέδειξε τα ονόματα των παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στο ατύχημα.

«Είμαστε δύο μητέρες και ένας πατέρας εδώ. Έχουμε πόνο στην ψυχή μας, αλλά και στην ψυχή όλων των οικογενειών. Και όσων Ελλήνων, 1,4 εκατομμυρίων, υπέγραψαν την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών», τόνισε. «Τελικά είμαστε σχεδόν όλη η ελληνική κοινωνία, μία ψυχή!», τόνισε καταχειροκροτούμενη.

Καρυστιανού

Στην ομιλία της, η επικεφαλής του συλλόγου που αποτελείται από θύματα του ατυχήματος στα Τέμπη το 2023, ο οποίος είχε ως θλιβερό αποτέλεσμα τον χαμό της 20χρονης κόρης της, Μάρθης, εξέφρασε: «Λυπάμαι που το 2024 ήρθαμε εδώ για να αποκαταστήσουμε αλήθειες που στη χώρα μας υποστήριζαν πριν από 2.500 χρόνια. Θέλουμε Δικαιοσύνη και Δημοκρατία, επιζητούμε ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση».

Οι αιχμές σε ΠΘ και Κ. Καραμανλή

Με την παρέμβασή της, η κυρία Καρυστιανού απηύθυνε αιχμές προς τον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντας ως τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι είχε προγραμματίσει να εγκαινιάσει το κέντρο τηλεδιοίκησης της Βόρειας Ελλάδας μία ημέρα μετά το ατύχημα στα Τέμπη.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Πληγέντων επεσήμανε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της: «Εμάς, τους γονείς που βλέπετε, αλλά και εκείνους των οποίων τον πόνο και το δίκιο εκπροσωπούμε σήμερα εδώ, μας κατηγορούν επειδή ακουγόμαστε, επειδή επιζητούμε την αλήθεια και τη δικαίωση των παιδιών μας, επειδή υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας, είτε ζουν, είτε είναι πεθαμένα και επειδή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε την αποκατάσταση της Δικαιοσύνης στη χώρα μας», είπε.

Συγχρόνως, αποτίνει φόρο κριτικής στον πρώην υπουργό Μεταφορών, κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, η κυρία Καρυστιανού τον κατηγόρησε για αδιαφορία.

«Πώς είναι δυνατόν ο ανθρώπινος παράγοντας να είναι η μοναδική δικλείδα ασφαλείας; Θα αποτρέπαμε τα παιδιά μας αν γνωρίζαμε αυτή τη φρικτή πραγματικότητα. Η καθημερινή λειτουργία των σιδηροδρόμων είναι γεμάτη βλάβες και ατυχήματα, οι οποίες είχαν φτάσει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, στον Υπουργό, στους αρμοδίους. Τα υπομνήματα μιλούσαν για πιθανούς θανάτους, θανάτους πολιτών. Πώς μπορείς να αδιαφορείς για κάτι τέτοιο;».

Η κατάσταση παραμένει ίδια

«Η ελληνική κυβέρνηση όφειλε, σε συμμόρφωση με την ΕΕ, να θεσπίσει εθνικούς κανόνες. Ουδέποτε το έκανε παρανόμως. Ούτε καν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη», σημείωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο υποστήριξε ότι παραχωρήθηκε στους Ιταλούς, με τον υπουργό να αναλαμβάνει την υποχρέωση για τη βελτίωσή του.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ η άνοδος γίνεται κάθοδος και το αντίστροφο ενώ τρένα κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ επικρατούν τυφλές συνθήκες κίνησης αφού ούτε σηματοδότηση υπάρχει, ούτε έλεγχος κυκλοφορίας. Έχουν κατά τύχη και τελευταία στιγμή αποφευχθεί κι άλλες μετωπικές συγκρούσεις κατά τη χρόνια που διανύουμε. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο μετακίνησης των επιβατών».

Η φράση της δε «οι άνθρωποι μας και εμείς μαζί γίναμε θύματα μιας σκόπιμης παραπλάνησης. Οι διαχειριστές της ζωής και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αποφάσισαν ότι οι πολίτες μπορούν να θυσιάζονται στον βωμό της υποτιθέμενης βελτίωσης» έκανε ιδιαίτερη αίσθηση.

Η Μαρία Καρυστιανού περιγράφοντας τα κατάφωρα λάθη, τις παραλείψεις και όσα έγιναν παραβαίνοντας κάθε υπάρχον πρωτόκολλο σχολίασε πως «σε ένα κράτος δικαίου, είναι επιτρεπτό να γίνει τέτοια παρέμβαση από την εκτελεστική εξουσία; Σε ένα δημοκρατικό κράτος , θα αδιαφορούσε τόσο απροκάλυπτα για την ΜΗ τήρηση των πρωτοκόλλων και των νόμων, η δικαστική εξουσία; Βέβαια, σε ένα κράτος δικαίου και σε μια δημοκρατική κοινωνία , δεν θα διορίζονταν , οι ανώτατοι δικαστικοί από την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως συμβαίνει δυστυχώς στην Ελλάδα εδώ και 10ετιες».

«Εντός ωρών δόθηκε εντολή για αδικαιολόγητη μετακίνηση χωμάτων. Με μέλη των νεκρών παιδιών μας και στοιχεία παράνομων ουσιών, τα χώματα σκορπίστηκαν σε διάφορες περιοχές. Άγνωστες περιοχές φιλοξενούν μέλη των αγαπημένων μας, τώρα που στέκομαι μπροστά σας, έναν χρόνο μετά», συγκλόνισε.

Καρυστιανού

«Σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Είμαστε λάτρεις της πραγματικής και ουσιαστικής δημοκρατίας με όρους ισονομίας. Μέσα από τη θέση του γονέα, του πολίτη και του ανθρώπου επιζητούμε την ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση».

Και κατέληξε ως εξής: «Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής ΤΡΑΝ, κα Deli, σας ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία να εξετάσετε ως κατεπείγον το ζήτημά μας στην επιτροπή σας ΤΡΑΝ πριν τη λήξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου. Για την ασέβεια, την παραπλάνηση της κοινωνίας για την αλήθεια του εγκλήματος των Τεμπών, την κατάλυση του Κράτους Δικαίου, τη φίμωση της Δημοκρατίας, όλα οφείλουν να διορθωθούν. Είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι ανάλογο. Και τότε δε θα υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν».

Πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ: Θα βοηθήσουμε να χυθεί άπλετο φως

«Ως μητέρα, αλλά και ως πρόεδρος της επιτροπής ΤΡΑΝ του Ευρωκοινοβουλίου, θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας, να σας ευχαριστήσουμε για το κουράγιο σας. Γιατί είστε όρθια για τη μνήμη των θυμάτων και για το σύνολο των οικογενειών. Είστε όρθια για να πείτε ότι έχετε συγκεκριμένη αποστολή: ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία» είπε η Karima Delli, Γαλλίδα πρόεδρος της Επιτροπής TRAN του Ευρωκοινοβουλίου.

«Η Ευρώπη είναι όραμα, είμαστε όλοι αδέρφια, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης. Θα βοηθήσουμε να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία που αφορά και ευρωπαϊκές πολιτικές, αλληλεγγύη. Σας υπόσχομαι ότι θα αγωνιστώ για αυτό ακόμα και αν δεν είμαι ξανά στην αρμόδια επιτροπή μετά τις ευρωεκλογές», σημείωσε.

Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκε και ο Keir Fitch, Επικεφαλής Μονάδας Μεταφορών – Κινητικότητας της Κομισιόν.

«Πρέπει να διαβεβαιώσουμε ότι τα διδάγματα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Πάντα εξετάζουμε τι έγινε λάθος, θέλουμε να διορθώσουμε τα λάθη και να βεβαιωθούμε ότι τέτοιες τραγωδίες δε θα ξανασυμβούν», τόνισε.

«Θέλουμε να αποδοθούν ευθύνες, να καταλάβουμε τις βαθύτερες αιτίες», είπε ακόμα.

Ανέφερε ακόμα ότι τα περισσότερα σιδηροδρομικά δίκτυα στην Ευρώπη δεν συνάδουν με τους κανόνες αλλά ταξιδεύουν με ασφάλεια. «Τα εναλλακτικά σχέδια θα έπρεπε να είχαν προλάβει μία τέτοια τραγωδία» είπε.

«Θα έχουμε πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία», τόνισε ακόμα. «Να διδαχτούμε από την τραγωδία για να μην έχουμε παρόμοια στο μέλλον» ανέφερε.

«Παρακολουθούμε στενά την υπόθεση. Θα ψάξουμε και θα βρούμε τις βαθύτερες αιτίες τραγωδίας, θα προβούμε σε διορθωτικές δράσεις, θα διασφαλίσουμε ότι οι σιδηρόδρομοι στην Ελλάδα θα λειτουργούν με ασφάλεια στο μέλλον, ώστε να μη βιώσουμε ξανά αυτά που βιώσατε».

Η εκδήλωση «Σιδηροδρομική Τραγωδία των Τεμπών: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια» πραγματοποιήθηκε έπειτα από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενας Κουντουρά.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης, ο Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας και Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη και ο Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος μέλος ΔΣ του δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Επίσης, παρενέβησαν μέσω βιντεοσύνδεσης ο Κώστας Γενιδούνιας, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης – ΠΕΠΕ), η Ελεονώρα Γεωργίου, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων, ο Γιώργος Ηλιόπουλος, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων και η Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα τραυματίας.

Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Ολόκληρη η ομιλία της Μ. Καρυστιανού:

«Αξιότιμα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρίες και κύριοι βουλευτές,

εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων

Αξιότιμη Πρόεδρε της Επιτροπής ΤΡΑΝ, κ Ντέλλι, κυρίες και κύριοι,

Βρίσκομαι σήμερα ενώπιον σας να μιλήσω για ένα αδιανόητο σιδηροδρομικό έγκλημα. Μέσα σε αυτό χάθηκε η ζωή της κόρης μου και άλλων 56 ψυχών, ως επί το πλείστων φοιτητών. Είμαι μια μητέρα από την Ελλάδα και μαζί με άλλους γονείς, φέρουμε την ίδια απώλεια, τον ίδιο αβάσταχτο πόνο και το βαθύ αίσθημα της αδικίας και της αγανάκτησης για την χρόνια παθογένεια του πολιτικού συστήματος που υπονομεύει τις ζωές μας.

Είμαστε φορτισμένοι από την κατάφωρη οργή για την αποδόμηση των θεσμών που διέπουν ένα κράτος δικαίου.

Στις 28/2/2023 δύο τρένα συγκρούονται μετωπικά. Δυο τρένα κινούνται με αντίθετη κατεύθυνση στην ίδια γραμμή για 12 λεπτά χωρίς κανείς άνθρωπος να αντιληφθεί τίποτα και χωρίς να υπάρχει οποιοδήποτε ψηφιακό σύστημα που μπορεί να τα ανιχνεύσει και άρα να αποτρέψει τη σύγκρουση.

Ένας σταθμάρχης σε θέση απόλυτης ευθύνης. Ο διορισμός του σταθμάρχη ήταν παράνομος για πολλούς λόγους. Έγινε σε γνώση του υπουργείου μεταφορών κάτω από αδιαφανείς συνθήκες,

Αυτός ο κρατικός υπάλληλος με εμπειρία μόλις 45 ημερών και με ελλιπέστατη εκπαίδευση, έχοντας μπροστά του ένα απαρχαιωμένο πίνακα τηλεδιοίκησης με καμένες λυχνίες ,που θα δυσκόλευε πιθανότατα και τον πιο έμπειρο, καταδικάζει σε θάνατο 57 ανθρώπους και τραυματίζει άλλους 180. Πολλοί από τους τραυματίες παλεύουν να ορθοποδήσουν και δίνουν το δικό τους αγώνα επιβίωσης τόσο σε ψυχικό όσο και σε σωματικό επίπεδο. Σωστά αναρωτιέστε, μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, πώς είναι δυνατόν ο ανθρώπινος παράγοντας να αποτελεί τη μοναδική δικλείδα ασφαλείας στην μετακίνηση των επιβατών εν έτη 2023….

Αυτό φυσικά ήταν κάτι άγνωστο σε εμάς και σίγουρα θα αποτρέπαμε τα παιδιά μας από την επιλογή του τρένου αν γνωρίζαμε τη φρικτή πραγματικότητα…

Μαθαίνουμε εκ των υστέρων πως η καθημερινή λειτουργία των τρένων ήταν γεμάτη από βλάβες και ατυχήματα. Εκ μέρους των μηχανοδηγών, πολλαπλά υπομνήματα και υπενθυμίσεις είχαν φτάσει στο γραφείο του πρωθυπουργού, των υπουργών μεταφορών και της ΡΑΣ χωρίς κανένα από αυτά να απαντηθεί ποτέ αλλά ούτε η κατάσταση να βελτιωθεί Στα συγκεκριμένα υπομνήματα μιλούσαν καθαρά για πιθανούς θανάτους. Θανάτους πολιτών!! Πως μπορείς να αδιαφορείς για κάτι τέτοιο.

Δεν ήταν η πρώτη φορά που συνέβη θανατηφόρο δυστύχημα στον σιδηρόδρομο, αλλά δεν άλλαξε ποτέ κάτι ουσιαστικό στη λειτουργία του συρμού. Μετά από τέτοια δυστυχήματα, το υπουργείο μεταφορών όφειλε, σε συμμόρφωση προς ευρωπαϊκή Οδηγία που έγινε νόμος του κράτους το 2019, να επιταχύνει την θέσπιση των κανόνων ασφαλείας , που παρανόμως δεν είχαν θεσπιστεί και μάλιστα με επαυξημένη ασφάλεια. Ουδέποτε το έπραξε το υπουργείο, ούτε καν μετά το δυστύχημα των Τεμπών.

Στις κακοσυντηρημένες γραμμές κυκλοφορίας αναγκάζονται μέχρι σήμερα τα τρένα να αλλάζουν συνεχώς γραμμές κυκλοφορίας λόγω τοπικών βλαβών.

Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ η άνοδος γίνεται κάθοδος και το αντίστροφο ενώ τρένα κινούνται σε αντίθετες κατευθύνσεις. Μέχρι αυτή τη στιγμή που σας μιλώ επικρατούν τυφλές συνθήκες κίνησης αφού ούτε σηματοδότηση υπάρχει, ούτε έλεγχος κυκλοφορίας. Έχουν κατά τύχη και τελευταία στιγμή αποφευχθεί κι άλλες μετωπικές συγκρούσεις κατά τη χρόνια που διανύουμε. Μιλάμε για έναν εξαιρετικά μεγάλο και υπαρκτό κίνδυνο μετακίνησης των επιβατών.

Οι άνθρωποι μας και εμείς μαζί γίναμε θύματα μιας σκόπιμης παραπλάνησης. Οι διαχειριστές της ζωής και των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αποφάσισαν ότι οι πολίτες μπορούν να θυσιάζονται στον βωμό της υποτιθέμενης βελτίωσης.

Μιας βελτίωσης που δε βίωσε ο τόπος μας, σε κανένα επίπεδο την τελευταία δεκαετία.

Ακούγαμε για τεράστια ποσά που δαπανώνται για τον σιδηρόδρομο (από το 2014 η ΕΕ έχει χρηματοδοτήσει με 700 εκατ. τον σιδηρόδρομο). Ακούσαμε για ευρωπαϊκού τύπου αναβαθμίσεις , με στόχο πάντα το σεβασμό και την ασφάλεια του πολίτη. Ψέματα. Ανήθικα και ξεδιάντροπα ψέματα. Μέσα στο κοινοβούλιο, στις ομιλίες, σε συνεντεύξεις, στην τηλεόραση. Παντού.

Τραγική ειρωνεία, μια μέρα μετά την τραγωδία των Τεμπών, στις 1 Μαρτίου 2023 ο πρωθυπουργός της χώρας μας είχε προγραμματίσει να παραβρεθεί στα εγκαίνια του Κέντρου τηλεδιοίκησης – σηματοδότησης του σιδηροδρομικού δικτύου βορείου Ελλάδος για το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης. Στην πραγματικότητα, δεν υπήρχε κανένα σύστημα τηλεδιοίκησης για να εγκαινιαστεί! Επρόκειτο για μια ακόμη κοροϊδία! Στη γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη δε λειτουργούν συστήματα ασφαλείας, δεν υπάρχουν φωτοσήματα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ούτε έλεγχος κυκλοφορίας. Όλα είναι χειροκίνητα. Αυτά έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από το 2020. Η σύμβαση είχε αρχικό προϋπολογισμό 41 εκατομμύρια. Έλαβε 7 αδικαιολόγητες παρατάσεις, που κατέληξαν σε τριπλασιασμό του κόστους του έργου και ακόμα δεν έχει παραδοθεί. Δεν έλειψαν οι Προσφυγές και οι Ενστάσεις στην δικαιοσύνη από εταιρίες που δεν επικράτησαν στους διαγωνισμούς. Οι ανάδοχες πάντως εταιρείες αντιμετώπισαν πλείστες τεχνικές δυσκολίες, που δεν είχαν προβλέψει. Μάλιστα, μετά τις υπογραφές ανάληψης του έργου ζητούνταν ΣΥΧΝΑ συμπληρωματικές συμβάσεις, χωρίς να χαρακτηρίζονται ανακόλουθες, χωρίς καμία ποινή. Αξίωναν και λάμβαναν bonus ανικανότητας.

Για παράδειγμα, το 2021 επιβλήθηκε πρόστιμο 1,3 εκ. ευρώ γιατί η μία από τις δύο εταιρίες της κοινοπραξίας, τοποθετούσε διαφορετικό και μη πιστοποιημένο σύστημα σε αντίθεση με την άλλη με αποτέλεσμα να μην επικοινωνούν μεταξύ τους τα δυο συστήματα. Έτσι, υποχρεώθηκαν να το ξηλώσουν και να αρχίσουν από την αρχή να τοποθετούν το σωστό, το οποίο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ακολούθως η εταιρία ζήτησε για τα λάθη που έκανε η ίδια σε 70 σημεία του δικτύου και για τα οποία έλαβε το πρόστιμο, αδικαιολόγητη αποζημίωση ,απαιτώντας το συνολικό ποσό των 2.8εκ Ε περίπου. Με απόφαση του πρώην υπουργού Μεταφορών και οι επτά ενστάσεις έγιναν δεκτές, καθώς και η αποζημίωση 2.8εκατ Ε. Με ποια λογική; Κάπως έτσι μπορούμε να φανταστούμε όλοι μας πως χάθηκαν 700 εκατομμύρια και ο σιδηρόδρομος παραμένει σε αυτή την τραγική κατάσταση η οποία ομοιάζει με συνθήκες λειτουργίας σιδηροδρόμου προ 20ετιας τουλάχιστον.

Και αναρωτιέμαι …..Δεν είναι ανάγκη να ελέγξουμε και να ελέγξετε που ξοδεύτηκαν αυτά τα χρήματα; Ζημία για τον πολίτη. Ζημία για την Ελλάδα . Ζημία για την Ευρώπη. Ανυπολόγιστη ζημία για τις ανθρώπινες αξίες και την δικαιοσύνη. Πρωθυπουργός και Υπουργοί είχαν το αποκλειστικό δικαίωμα αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων. Χρήματα φορολογούμενων. Ελλήνων και Ευρωπαίων. Δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος για το που κατέληξαν αυτά τα χρήματα και αν κατέληξαν ορθώς.

Δεν έγινε καμία έρευνα για τυχόν παράνομο πλουτισμό. Δεν έγινε καμία έρευνα για ζημία δημοσίου. Ο σιδηρόδρομος πουλήθηκε ή για να το θέσω ορθά χαρίστηκε στους Ιταλούς. Στο συμβόλαιο αγοράς όμως, παρουσιάζεται μια σημαντική επένδυση ύψους 800 εκατομμυρίων που όφειλαν να πραγματοποιήσουν οι αγοραστές, για αναβάθμιση του δικτύου. Αρκούσε το υπουργείο μεταφορών να ολοκληρώσει τα συστήματα ασφαλείας. Το ποσό αυτό θα ενίσχυε σημαντικά το παρατημένο σιδηροδρομικό σύστημα και θα βελτίωνε τις συνθήκες λειτουργίας του. Εν ολίγοις, Θα είχαμε τα παιδιά μας στο σπίτι.. και έναν σημαντικά αναβαθμισμένο σιδηρόδρομο.

Ο πρώην υπουργός, όμως, αποφάσισε να μην προβεί στην εκπλήρωση της υποχρέωσης . Ο πρώην υπουργός αδιαφόρησε για το κύριο ζητούμενο και αναφαίρετο δικαίωμα της μαζικής μεταφοράς των πολιτών που είναι η ασφάλεια! Χάρισε, λοιπόν, στον αγοραστή το εν λόγω ποσό μετατρέποντας τελικά, την πώληση των ελληνικών σιδηροδρόμων από μια αμφίβολη κίνηση σε ένα μοναδικό σκάνδαλο παγκοσμίως.

Έτσι οδηγηθήκαμε στο αναμενόμενο τραγικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου 2023 που για τους προαναφερθέντες λόγους χαρακτηρίζεται από την κοινωνία ως έγκλημα. Η τραγικότητα των γεγονότων όμως, δεν τελειώνει εδώ. Το επιβατικό τρένο συγκρούστηκε με ένα εμπορικό. Η εμπορική αμαξοστοιχία από τα μέχρι τώρα στοιχεία, μετέφερε εύφλεκτες ύλες, μη δηλωμένες και επομένως παράνομες.

Με τη σύγκρουση, αυτές προκάλεσαν τεράστια έκρηξη – ανάφλεξη και κατέκαψαν αρκετούς ζωντανούς τραυματίες. Μιλάμε για εύφλεκτες παράνομες ουσίες, σχεδόν με βεβαιότητα, καθώς παρά τις ταχύτατες και άμεσες προσπάθειες συγκάλυψης, έχουμε άφθονα αποδεικτικά στοιχεία.

Σχεδόν αμέσως μετά τη σύγκρουση και εντός ολίγων ωρών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης και ενδελεχής συλλογή των σωρών, ξεκίνησε η αδικαιολόγητη μετακίνηση χωμάτων από το σημείο της τραγωδίας σε παρακείμενες περιοχές. Τα χώματα που περιείχαν υπολείμματα των βίαια νεκρών παιδιών μας και υπολείμματα των παράνομων ουσιών μεταφέρθηκαν με απόλυτη βιασύνη σε διαφορετικές περιοχές. Άγνωστες και αδήλωτες περιοχές φιλοξενούν μέλη των αγαπημένων μας ,αυτή τη στιγμή που βρίσκομαι μπροστά σας. Ένα χρόνο μετά.

Σύντομα και μάλιστα αρχές της 2η μέρα τοποθετήθηκε καινούριο χώμα στην περιοχή και καλύφθηκε κατά μήκος με άσφαλτο. Παραβιάστηκε κατάφορα το πρωτόκολλο αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων. Από τις πρώτες ώρες μαζί με τα φορτηγά απομάκρυνσης των χωμάτων, κόσμος ελεύθερα κινούνταν στον χώρο του δυστυχήματος. Όλες οι οδηγίες μπαζώματος που έγιναν με σκοπό να αποκρύψουν και να καταστρέψουν σημαντικά στοιχεία της δικογραφίας, δόθηκαν, σύμφωνα με δημόσια παραδοχή σε συνεντεύξεις, από τον πρωθυπουργό. Η όλη επιχείρηση ονομάστηκε επιχειρησιακό σχέδιο…

Σε ένα κράτος δικαίου, είναι επιτρεπτό να γίνει τέτοια παρέμβαση από την εκτελεστική εξουσία;;;

Σε ένα δημοκρατικό κράτος , θα αδιαφορούσε τόσο απροκάλυπτα για την ΜΗ τήρηση των πρωτοκόλλων και των νόμων , η δικαστική εξουσία;;;

Βέβαια, σε ένα κράτος δικαίου και σε μια δημοκρατική κοινωνία , δεν θα διορίζονταν , οι ανώτατοι δικαστικοί από την εκάστοτε κυβέρνηση, όπως συμβαίνει δυστυχώς στην Ελλάδα εδώ και 10ετιες.

Σε ένα κράτος δικαίου είναι αδύνατον να μην παρουσιαστούν έστω για να δώσουν εξηγήσεις αξιωματούχοι που εμπλέκονται σε μια υπόθεση με τόσους θανάτους εξαιτίας της κρατικής ανευθυνότητας. Στη χώρα μας ωστόσο οι άνθρωποι στις μεγαλύτερες θέσεις ευθύνης, αρνούνται και αποφεύγουν την ευθύνη κρυμμένοι στη βουλευτική ασυλία τους. Και όταν τα πράγματα ζορίζουν, αντεπιτίθενται με επιχειρήματα ,του τύπου, έχουν ξανασυμβεί εγκλήματα κατά πολιτών με κυβερνητικές ευθύνες χωρίς να αποδοθεί τιμωρία. Γιατί τώρα? Τους φαίνεται λογικό και δίκαιο να συνεχίζει το σάπιο σύστημα να παραμένει σάπιο.

Το έγκλημα στα Τέμπη καταδεικνύει με τον χειρότερο τρόπο τη διαφθορά στον σιδηρόδρομο ως μέρος ενός γενικότερου διεφθαρμένου συστήματος όπως έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα.

Έχουμε καταθέσει Αναφορά στην Επιτροπή Αναφορών PETI για το ζήτημα των Τεμπών αναφορικά με το κράτος δικαίου και τις χρονιές παθογένειες που δυστυχώς το διεφθαρμένο σύστημα δεν επιτρέπει να λύσουμε. Στις 18.3.2024 αποφασίστηκε ομόφωνα ότι η Αναφορά θα παραμείνει ανοιχτή, θα παραπεμφθεί στις αρμόδιες επιτροπές LIBE και TRAN του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ ζητήθηκε και γραπτή απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Κυρία Πρόεδρε της Επιτροπής ΤΡΑΝ, κα Deli, σας ζητάμε να αναλάβετε πρωτοβουλία, ώστε να εξετάσετε την Αναφορά μας με τη μορφή του κατεπείγοντος σε δημόσια συνεδρίαση της Επιτροπής TRAN, που είναι αρμόδια για την ασφάλεια των ευρωπαϊκών σιδηροδρόμων , πριν τη λήξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η διαχείριση των στοιχείων, η ασέβεια προς τους νεκρούς και τις οικογένειες τους αλλά και η συστηματική παραπλάνηση μιας ολόκληρης κοινωνίας σχετικά με την αλήθεια που αφορά το έγκλημα των Τεμπών απέδειξε την κατάλυση του Κράτους Δικαίου, τη φίμωση της δικαιοσύνης, της Δημοκρατίας, της ανεξαρτησίας του Τύπου. Όλα οφείλουν να διορθωθούν καθώς είναι θέμα χρόνου να συμβεί κάτι ανάλογο. Δυστυχώς. Και τότε δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για κανέναν. Εμάς εδώ τους γονείς που βλέπετε αλλά και εκείνους τους γονείς των οποίων τον πόνο και το δίκιο εκπροσωπούμε σήμερα εδώ, εμάς, μας κατηγορούν. Κατηγορούμαστε από πολιτικούς και δημοσιογράφους, επειδή ακουγόμαστε, επειδή επιζητούμε την αλήθεια και τη δικαίωση των νεκρών μας, επειδή αγαπάμε και υπερασπιζόμαστε τα παιδιά μας είτε ζουν είτε είναι πεθαμένα. Επειδή επιδιώκουμε και εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στη χώρα μας.

Η διάκριση των πολιτών από τους πολιτικούς θα έπρεπε να στοχεύει και να εξυπηρετεί την προστασία και το σεβασμό των πολιτών και όχι το ακαταλόγιστο και την ατιμωρησία των πολιτικών.

Λυπάμαι που ερχόμαστε εν έτη 2024 να αποκαταστήσουμε αλήθειες που στη χώρα μας ειπώθηκαν και υλοποιήθηκαν πρι 2.500 χρόνια .

Σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε την ανεξάρτητη δικαιοσύνη. Είμαστε λάτρεις της πραγματικής και ουσιαστικής δημοκρατίας με όρους ισονομίας. Μέσα από τη θέση του γονέα ,του πολίτη και του ανθρώπου επιζητούμε την ελεύθερη και ακέραιη ενημέρωση.

Εδώ βρίσκονται 3 από τους γονείς των χαμένων μας παιδιών. Δυο μανάδες και ένας πατέρας. Δεν είμαστε όμως μόνοι μας. Έχουμε μαζί μας τον πόνο και την ψυχή όλων των υπόλοιπων οικογενειών που χάσαμε ό,τι πιο ιερό γεννήσαμε. Είμαστε ακόμη οι σχεδόν 1.400 εκατ., όσοι κατάφεραν τελικά, παρά τον αλγόριθμο, να υπογράψουν το ψήφισμα για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Είμαστε σχεδόν όλη η κοινωνία, είμαστε πλέον μια ομάδα, μια ελληνική ψυχή. Σας ευχαριστώ.»


Πηγή

Διαβάστε επίσης: