Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

April 30, 2024

Δεν χρειάζεται μίξερ, ούτε ζύμωμα: Η Αργυρώ δίνει την συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι


Διαφ.

Το τσουρέκι, ένα διάσημο γλυκό ψωμί στην Ελλάδα, αποτελεί μια παραδοσιακή λιχουδιά που παρασκευάζεται όλο το χρόνο, ενώ κυρίως τιμά τα τραπέζια κατά την περίοδο του Πάσχα ή των Χριστουγέννων.

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μοιράζεται μαζί μας μια εύκολη συνταγή για εκείνους που δεν έχουν πολλή εμπειρία στην κουζίνα. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να ετοιμάσετε τσουρέκι χωρίς ζύμωμα και μίξερ, γρήγορα και εύκολα.

Για εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα

600 γρ. αλεύρι για τσουρέκι (κοσκινισμένο)

1 κύβο φρέσκια μαγιά των 25 γρ. (ή 1 φάκελο μαγιά 8 γρ.)

100 γρ. βούτυρο γάλακτος

200 γρ. ζάχαρη

200 γρ. φρέσκο γάλα

50 γρ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι

2 μεγάλα αυγά

1 κρόκο αυγού

2 κ.γ. κοφτά μαχλέπι σε σκόνη

1 κ.γ. κοφτό κακουλέ σε σκόνη

1 ακέρωτο πορτοκάλι (το ξύσμα)

3 δάκρυα μαστίχα

1 βανίλια

Για το τελείωμα

1 κρόκο με 1 κ.σ νερό και 2 πρέζες ζάχαρη για το άλειμμα

50 γρ. αμύγδαλο φιλέ (προαιρετικά)

50 γρ. βούτυρο λιωμένο για το ζύμωμα

Εκτέλεση

  • Μπορείτε να ζυμώσετε τη ζύμη και να την αφήσετε να ξεκουραστεί μια ολόκληρη νύχτα.
  • Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκια μαγιά, πρέπει να την ενεργοποιήσετε ως εξής: Διαλύουμε τη μαγιά σε ένα μικρό μπολ, προσθέτουμε μια κουταλιά απ’ τη συνολική ζάχαρη της συνταγής και λίγο από το συνολικό γάλα.
  • Ανακατεύουμε με κουτάλι, σκεπάζουμε το μπολάκι και αφήνουμε τη μαγιά να ενεργοποιηθεί για περίπου 10 λεπτά.
  • Αν χρησιμοποιήσετε μαγιά σκόνη θα τη ρίξετε μέσα στο αλεύρι και θα την ανακατέψετε με ένα κουτάλι.
  • Σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο προσθέτοντας το γάλα και τη ζάχαρη.
  • Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη τελείως αλλά να μην ανέβει πολύ θερμοκρασία.
  • Αποσύρουμε το υγρό μείγμα από τη φωτιά. Η θερμοκρασία του μείγματος δεν πρέπει να ξεπερνά τους 35ºC. Αν καίει πολύ, περιμένουμε λίγα λεπτά να γίνει χλιαρό.
  • Προσθέτουμε το χυμό από πορτοκάλι και τα αυγά χτυπημένα.
  • Χτυπάμε το μείγμα με αυγοδάρτη να ενωθούν τα υλικά.
  • Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το αλεύρι για τσουρέκι, τη μαστίχα, το μαχλέπι, το κακουλέ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Κάνουμε λακούβα στο αλεύρι και ρίχνουμε μέσα όλα τα υγρά υλικά.
  • Προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά και το ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή με μία σπάτουλα.
  • Η ζύμη θα είναι κολλώδης, αφράτη, βουτυράτη και θα κολλάει ελαφρά, δεν πιάνεται στο χέρι.
  • Δεν προσθέτουμε άλλο αλεύρι.
  • Σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη.
  • Αφήνουμε τη ζύμη για τα εύκολα τσουρέκια χωρίς ζύμωμα να ξεκουραστεί.
  • Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και αφήνουμε τη ζύμη να τριπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 3 ώρες (ο χρόνος ξεκούρασης και φουσκώματος της ζύμης εξαρτάται πάντα από τη θερμοκρασία περιβάλλοντος).
  • Βουτάμε μία σπάτουλα ή μια χούφτα ζύμης σε βούτυρο και ξεκολλάμε τη ζύμη από τα τοιχώματα του μπολ.
  • Αναδιπλώνουμε τα πλαϊνά της ζύμης, φέρνοντάς τα προς το κέντρο. Έτσι ξεφουσκώνουμε τη ζύμη.

    Την διπλώνουμε 2-3 φορές.

  • Όποτε κολλάει στη σπάτουλα η ζύμη τη βουτάμε σε λιωμένο βούτυρο.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε καθαρό λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζουμε πολύ καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για περίπου 2-3 ώρες, δηλαδή κάνουμε το δεύτερο φούσκωμα.
  • Για πιο αφράτα τσουρέκια κι αν έχετε υπομονή, σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την όλη νύχτα στο ψυγείο να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης, να ωριμάσει η ζύμη του τσουρεκιού και να γίνει πολύ ελαστική.
  • Αν βάλεις τη ζύμη στο ψυγείο σου θα πρέπει την επόμενη μέρα να την αφήσεις στον πάγκο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Η ζύμη συνεχίζει και φουσκώνει και μέσα στο ψυγείο.
  • Εναλλακτικά, μπορείς να αφήσεις τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου για μία ολόκληρη νύχτα.
  • Έτσι, η ζύμη έχει όλο το χρόνο να φουσκώσει και να γίνει φανταστική.
  • Για να δούμε ότι η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά, βουτάμε το δάχτυλό μας σε βούτυρο και το βυθίζουμε στη ζύμη.
  • Εάν το βαθούλωμα παραμένει στη ζύμη, τότε η ζύμη έχει φουσκώσει σωστά.
  • Αφού φουσκώσει η ζύμη, την πιάνουμε με λαδωμένα χέρια, τη βγάζουμε σε ελαφρώς λαδωμένο πάγκο και τη ζυμώνουμε ελαφρά, να ξεφουσκώσει.
  • Η ζύμη ζυγίζει 1.250 γρ.
  • Την χωρίζουμε σε 2 κομμάτια.
  • Κάθε κομμάτι ζύμης το χωρίζουμε σε τρία μέρη.
  • Πλάθουμε τρία φυτίλια και τα πλέκουμε σε κοτσίδα.

    Μπήγουμε την ένωση κάτω από το τσουρέκι.

  • Ομοίως φτιάχνουμε και το άλλο τσουρέκι.

    Βάζουμε τα πλασμένα τσουρέκια σε βουτυρωμένες λαμαρίνες ή στρωμένες με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους.

  • Για να μην απλώνουν τα τσουρέκια στο ψήσιμο μπορείτε να τα βάλετε σε μακρόστενες φόρμες για κέικ βάζοντας αντικολλητικό χαρτί μέσα.
  • Δυο φόρμες με διάμετρο 28×10 εκατοστά είναι ιδανικές.

Δεν χρειάζεται μίξερ, το έχεις έτοιμο σε 30′: Ο Άκης δίνει τη συνταγή για το πιο νόστιμο Πασχαλινό τσουρέκι

Οδεύουμε προς τη Μεγάλη Εβδομάδα και ήδη κάποιοι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι, αλλά και τις λιχουδιές, όπως τα παραδοσιακά κουλούρια και φυσικά το τσουρέκι.

Πολλοί είναι εκείνοι και εκείνες που επιλέγουν να φτιάξουν με τα χεράκια τους τα παραδοσιακά γλυκά του Πάσχα και όχι να τα προμηθευτούν από κάποιο φούρνο ή ζαχαροπλαστείο.

Ο Ακης Πετρετζίκης, όπως πάντα, δίνει τη λύση, και προτείνει την πιο τέλεια συνταγή για νόστιμο και αφράτο τσουρέκι.

Υλικά

450 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη

18 γρ. μαγιά ξηρή

ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι

1 κ.γ. αλάτι

80 γρ. γάλα πλήρες

200 γρ. νερό

60 γρ. βούτυρο

2 αυγά

1 κρόκο, αραιωμένο με λίγο νερό

1 κ.γ. σουσάμι, λευκό

1 κ.γ. σουσάμι, μαύρο

1 κ.γ. παπαρουνόσπορο

Για το σερβίρισμα

5 αυγά, βρασμένα και βαμμένα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ανακατεύουμε 200 γρ. από το αλεύρι με τη ζάχαρη, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού και το αλάτι σε ένα μπολ.

Ζεσταίνουμε το γάλα, το νερό και το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι μέχρι να γίνει χλιαρό το μείγμα μας και όχι να κάψει.

Ανακατεύουμε το μείγμα με τα υγρά με το μείγμα του αλευριού με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν μεταξύ τους.

Προσθέτουμε τα δύο αυγά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Μεταφέρουμε το μείγμα στην επιφάνεια εργασίας μας, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ξεκινάμε το ζύμωμα μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη.

Ζυμώνουμε για 10 λεπτά. Μπορούμε αν θέλουμε αυτή τη διαδικασία να την κάνουμε και στο μίξερ χρησιμοποιώντας τον γάντζο.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μπολ ελαφρώς λαδωμένο και σκεπάζουμε με μια μεμβράνη. Αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.

Μοιράζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη.

Δημιουργούμε με το κάθε κομμάτι ζύμης ένα σκοινί περίπου ένα μέτρο μακρύ. Τα ενώνουμε όλα στην άκρη μεταξύ τους και πλέκουμε μια πλεξούδα. Τα ενώνουμε να γίνουν ένα στεφάνι.

Μεταφέρουμε την πλεξούδα μας σε ένα ταψί 30×40 εκ. στρωμένο με λαδόκολλα.

Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα να φουσκώσει.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

Αραιώνουμε τον κρόκο με λίγο νερό και με την βοήθεια ενός πινέλου αλείφουμε το στεφάνι μας με το αυγό.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο.

Ψήνουμε για 35-40 λεπτά.

Αφαιρούμε από τον φούρνο και πριν κρυώσει βάζουμε τα βρασμένα αυγά σε διάφορα σημεία στο στεφάνι μας.

Αφήνουμε να κρυώσει καλά.


Πηγή

Διαβάστε επίσης: